我的動畫想改良,請評

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

我的動畫想改良,請評

文章S'tephen » 9日 3月 2006年, 00:58

圖檔
    -------- http://61226.com/share/trailer.wmv --------

最近畫多一份動畫,但出來效果一般,想改良一下,請給一點意見!
    如果可以的話,解答埋小弟maya 的問題,感激、感激!

個頭 create Blend shape 做左幾個表情,
    之後再bind 骨,用smooth Bind 。

問題出現了,條骨走左幾步!
    當一改 Blend shape value,想加一加表情。
    但點知個頭d vertex 飛返去 bind pose 時位置。

我想問 Blend shape 同smooth Bind 兩者夾住用,系咪會出現這種情況!

其他細shot:

除了右腳腳踝唔店地! 其他動作有無問題呢?圖檔

圖檔 似唔似溶雪?

圖檔 keep 左本動畫基礎技法起屋企,希望d動畫原則無用錯啦! :mrgreen:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章陳根 » 9日 3月 2006年, 01:14

個千楸好硬下,無easy in out,follow through 應該可以做得更合理,見你想做"fing" 後用力向前搖o既企圖,但系時間掌握得唔系咁好,secondary motion 唔多明顯,就系咁成個人都硬硬地。

walkcycle 呢....點解個公仔腳爭唔"店"地呢,最大原因系佢無因為張開腳而身體下降,不過手o既擺動就...雖然都系好硬下,但有少少做倒easy in out,條頸連埋個頭同身體一齊咁擺動...可能會PK,條辮o既動作唔自然,因為佢系肢體以外o既"物件",佢o既動作好大程度系react 身體擺動,家下就唔多似系咁...個公仔幾得意.....喂,你大個老師響SD,話明系SD 動畫之父,你都唔問佢,浪費左d 喎,話哂你last year ,有得問好問啦。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章S'tephen » 9日 3月 2006年, 01:23

你大個老師響SD,話明系SD 動畫之父,你都唔問佢,浪費左d 喎,話哂你last year ,有得問好問啦。

我比較見外,last year 先add 到佢d科目! :lol:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 9日 3月 2006年, 01:28

S'tephen 寫:
你大個老師響SD,話明系SD 動畫之父,你都唔問佢,浪費左d 喎,話哂你last year ,有得問好問啦。

我比較見外,last year 先add 到佢d科目! :lol:

所以你咪更加要問佢囉。

* 後補。個character 最要改進o既地方,系無weight shift,在下才疏學淺,無能力用三言兩語講清楚呢點,有無會員可以幫倒手 ? 麻煩響度寫兩句,大家溝通下丫。S'tephen ,你可以問番Eddie 呢個topic,佢絕對可以幫倒你。 :wink:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 9日 3月 2006年, 01:30

weight shift 系咩黎! :lol:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 9日 3月 2006年, 01:37

S'tephen 寫: 

都話唔識講囉,你問eddie啦,不過都可以體驗一下o既,留心人地點行,留心自己點行,盤骨o既轉動,肩甲骨同鎖骨o既轉動,上下身點配合,身體會唔會左右移動,點解會咁,自己慢慢研究下啦,你日日都帶住副活動骨架響身都唔研究下? 浪費左d 喎。

意義始於思考,動作源於自發。 :wink:

今晚系咁多o勒,明天請早。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 9日 3月 2006年, 01:41

今晚系咁多o勒,明天請早。

謝謝! :D
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章choihw » 9日 3月 2006年, 02:09

咁會唔會好d
雖然畫得好簡陋......
附加檔案
頭像
choihw
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 9日 3月 2006年, 15:21

S'tephen 寫: 

我識個中文!
即系重心轉移
即系"第"起左腳,重心就會走o左去右手邊,反之亦然
企鵝行路系一個最佳示范
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 9日 3月 2006年, 17:32

chatho 寫:我識個中文!
即系重心轉移
即系"第"起左腳,重心就會走o左去右手邊,反之亦然
企鵝行路系一個最佳示范

IC, 謝謝chatho 解答!唔知我咁做法正唔正確,我做法是Rigging 個時,
若略左右腳 IK 同重心位(下盆骨個節joint) 做左一下point constrain z axis
到anime Walk Cycle 時,我 keying follow 左右腳的引力 (兩個01 的attribute)
右腳系重心腳時,右腳引力 attribute會是1,
attribute keying 由0到1個下變化會漫漫拉扯上身向前。
直到右腳z axis 位置! (attribute等於1)

這是leung sir 給我的方法! 之後自己 develop
如果大家明我寫什麼,我咁Rigging 對不對呢? 有無邊個step 做錯同埋可以改良!
最後由 S'tephen 於 9日 3月 2006年, 17:51 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 9日 3月 2006年, 17:49

choihw 寫:咁會唔會好d
雖然畫得好簡陋......

你那個繩的動作比我的自然得多了,謝謝略圖分享!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 9日 3月 2006年, 17:51

S'tephen 寫: 這是leung sir 給我的方法!
如果大家明我寫什麼,我咁Rigging 對不對呢? 有無邊個step 做錯同埋可以改良!

梁sir 教o既,邊會有錯架 :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 9日 3月 2006年, 17:52

陳根 寫:梁sir 教o既,邊會有錯架 :wink:

剛剛打多句:“之後自己 develop”,錯都系自己錯先!哈哈! :oops:
最後由 S'tephen 於 9日 3月 2006年, 17:53 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 9日 3月 2006年, 17:53

S'tephen 寫:你那個繩的動作比我的自然得多了,謝謝略圖分享!

條繩...你忘記左佢先啦....
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 9日 3月 2006年, 18:02

陳根 寫:
條繩...你忘記左佢先啦....

我系Key左條繩,再driver 個人系條繩上面遙。
你都知maya 分layer 咁key啦。不過我都發覺自己系key motion Key 得好死下! XD
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客