第二日Pixar

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

第二日Pixar

文章陳根 » 25日 11月 2006年, 18:52

第二日o既 Animation Camp 比第一日更令人拍案叫絕,T1 部份o既character design 由Ricky Vega Nierva 主講,佢響幾個小時內好生動咁介紹左Pixar Animation Studio o既內部,有好多圖片,當然佢自己對Pixar o既愛慕之情已經溢於言表啦,直頭系恩同再造,再生父母咁上下,聽到我都有少少眼濕濕,眼濕唔系因為佢講得感人,而系因為成個朝早o既workshop,佢只系輕輕帶過有關Character design o個部份,令人感到哭笑不得咁上下。

下晝由Rob Gibbs o既story workshop 都幾富娛樂性,佢o既pitching skill 的確到家到肉,大家都睇得相當開心,但根據個課程系應該咁o既 :

Workshop: Story

Objectives: To introduce, discuss, study and exercise the basic skills involved in the story design and the effect that has on the overall story for any type of animation
Format: Lecture and exercises
Target participants: Experienced animation developers
Outline:

The importance of well developed story
Silhouette value
Components of story (exposition, insighting incident, conflict, crisis/climax, and resolution)
Staging for storyboards
Making clear storyboard drawings
Visual clues, how to put them together
The seven steps to better story

老實講,全部有deliver 到,可惜比例上,教畫storyboard 占左八九成時間,實際無點教倒你寫同諗故仔,個人覺得問題不大o既,不過如果將 workshop 名改成storyboard drawing and pitching skill workshop 就會更貼題啦。(我明白呢個只系幾小時o既workshop,無可能將半年至一年o既story development o既內容質哂落去,呢點大家都好清楚)

相信主辦單位其實都深明香港動畫業o既不足,所以先搞 d 有關 story ,character designer 同feature animation o既workshop o既,而唔搞advance Pixar character modeling 同in depth of texture mapping from Pixar,呢點足見搞手有其真知卓見,並非坊間混水摸魚之輩。在下亦見各職員都能各施其職,各盡其責,除了講者方面不受控制外,其他安排還是有條不紊,惟即時傳譯員房間隔音措施尚有改善空間。

總括來說,主辦機構響件事上面o既眼光同努力,系絕對值得大家去嘉許o既。 :wink: :wink:
最後由 陳根 於 26日 11月 2006年, 00:42 編輯,總共編輯了 1 次。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Gnahox » 25日 11月 2006年, 21:36

陳根兄,我也有到場,說說我的觀感。
其實大部份內容,大家是知道的。如大量的真實資料搜集、不停?很多很多的sketches、自拍Live acting Refs、做不同的animation tests、“COMPUTER 只是工具而已” 、“STORY IS THE KING” 等等……只可惜沒太多人認真對待罷!(包括本人,無奈地慚愧!)
但真的很值得一看再看,觀察別人present方法,學習他們的工作態度和熱誠,就已經叫我感動。
“很多人常掛在咀邊說:‘要成為PIXAR’,但PIXAR永不模仿他人!”很有啟發性呢。
有少少感想,請容我放肆地說出來。
我不會將外國標准跟香港作比較,因為實在對自已太不公平和辛苦,反而了解自己本地環境和條件,用有限的資源做無限的創作,才能找到一點動?的空間。
多做不同類型的動?,多些互相坦率評論,才能找尋到自已本土的風格。
衷心希望大家用心做動?。
頭像
Gnahox
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 25日 11月 2006年, 23:25

Gnahox 寫:陳根兄,我也有到場,說說我的觀感。
其實大部份內容,大家是知道的。如大量的真實資料搜集、不停?很多很多的sketches、自拍Live acting Refs、做不同的animation tests、“COMPUTER 只是工具而已” 、“STORY IS THE KING” 等等……只可惜沒太多人認真對待罷!(包括本人,無奈地慚愧!)
但真的很值得一看再看,觀察別人present方法,學習他們的工作態度和熱誠,就已經叫我感動。
“很多人常掛在咀邊說:‘要成為PIXAR’,但PIXAR永不模仿他人!”很有啟發性呢。
有少少感想,請容我放肆地說出來。
我不會將外國標准跟香港作比較,因為實在對自已太不公平和辛苦,反而了解自己本地環境和條件,用有限的資源做無限的創作,才能找到一點動?的空間。
多做不同類型的動?,多些互相坦率評論,才能找尋到自已本土的風格。
衷心希望大家用心做動?。

那些 "COMPUTER 只是工具而已” 、“STORY IS THE KING” 等等已經成為Pixar 到訪人員必然口號,上次無聽o既,今次聽番,總之每次都必講,麻煩各位用心想想人家的話。

除左例牌菜喊口號外,就應該有課程大綱列左o既野教,如果deliver 唔倒,我任佢o既口號幾咁偉大,聽落幾咁動聽,對一眾比錢黎workshop o既人黎講,就系貨不對版。

或者有朋友抱住朝聖o既心態入去睇,咁人地講咩都會覺得好聽,或者根本唔在意聽,到會o既目的,志在比只DVD 幾個外國人簽番個名,影張相留念,心態如此在下實在無話可說。

Gnahox (唔知兄定妹啦 :wink: ) 響雲雲語句中尋獲至寶,記住留響心度可以歷久常新。 :wink: :wink: :wink:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章ultra7 » 26日 11月 2006年, 02:23

don't be that negative, i still saw some of the gals/guys keep learning/hearing/drawing during the whole workshop... not all of them are just fans looking for autographs.

the content is just about touching the surface, i guess they can have a bit more insights or sharings on the topics... hope next time will be better.

the major problem is the arrangement... it is suck!
ultra7
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 26日 11月 2006年, 08:58

ultra7 寫:don't be that negative, i still saw some of the gals/guys keep learning/hearing/drawing during the whole workshop... not all of them are just fans looking for autographs.

the content is just about touching the surface, i guess they can have a bit more insights or sharings on the topics... hope next time will be better.

the major problem is the arrangement... it is suck!

咁我講o既都唔系所有人都系咁心態,反而見倒有人提早離場,其中原因都可能一直都講唔到題(當然都可能系眼訓啦)。每個break 都有一堆人去排隊簽名,畫公仔,但為數唔及出去搶野食o既朋友多(我都有份搶 :wink: ),所以ultra 七講得o巖,並唔系全部人都系去取簽名o既。 :lol: :lol: :lol:

相對於早前Cyberport 搞o既function 黎講,今次CP響各項安排已經有相當大o既進步架啦,不過都系o個句....唔好咁早得唔得 ? :oops: :oops: :oops:

縱使講者話不到題,但在下響story o個個workshop 度,都有不斷系咁畫野,同樣都系畫得開心o既(響公司都無畫倒咁多野)。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章rockyip » 26日 11月 2006年, 23:40

的確太早了,我在那兩天都做了stdent helper,
兩日都六點幾起身返去ready.....
搞到佢地演講都唔夠精神聽,明明想聽落去都捱唔住狂恰眼訓/_\
rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章CraZ3D » 27日 11月 2006年, 01:22

:lol: 我只系去左第一日 , 我都唔記得個佢地 topic系乜喇 ,
但內容算是ok , 尤其講 acting , 舉好多例子 ...

不過老外d戲總誇張同大動作 . 同我地華人d戲唔多同..
.城城都拎左兩介金馬影帝,,, 聽講上次拎兩介既系 "成龍"..哈哈.... 咁我真系唔知乜系好戲... sorry :!: off topic ... :mrgreen:

別外 , 我又覺得可以體諒果班跑倒去拎簽名 同 DVD 既人喎 , 人之常情姐!!
拎簽名唔可以同無心聽畫成等號喎~~~

金句:
"很多人常掛在咀邊說:‘點解我老豆唔系李嘉誠?’,但李澤楷永不會這樣說"....有無dd啟發性? :mrgreen:
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章Gnahox » 27日 11月 2006年, 01:50

HaHa!
點都好啦,睇大家都好開心呀!
頭像
Gnahox
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 27日 11月 2006年, 01:55

CraZ3D 寫::lol: 我只系去左第一日 , 我都唔記得個佢地 topic系乜喇 ,
但內容算是ok , 尤其講 acting , 舉好多例子 ...

不過老外d戲總誇張同大動作 . 同我地華人d戲唔多同..
.城城都拎左兩介金馬影帝,,, 聽講上次拎兩介既系 "成龍"..哈哈.... 咁我真系唔知乜系好戲... sorry :!: off topic ... :mrgreen:

別外 , 我又覺得可以體諒果班跑倒去拎簽名 同 DVD 既人喎 , 人之常情姐!!
拎簽名唔可以同無心聽畫成等號喎~~~

金句:
"很多人常掛在咀邊說:‘點解我老豆唔系李嘉誠?’,但李澤楷永不會這樣說"....有無dd啟發性? :mrgreen:

我又唔系話去簽名唔o巖,起碼我見有個鬼佬漫畫家次次都有走上去o個三個導師簽名,呢個鬼佬漫畫家好勁,唔只定格漫畫勁,同樣都系一個好勁o既動畫家,佢每次上去都響導師畫畫同簽名比佢o既同時,會問問題,交流心得。所以我同意拎簽名同無心聽畫並無直接關系。

我講緊o個d 只系入去簽名同影相o個d,覺得佢地浪費左兩day 對CG 或者動畫有更深入了解o既機會o者。當然齋去拎簽名都唔洗比差人拉o既。

有心去學習o既,就會把握機會。.....不過點都總好過上次響某類似場合有人提問....請問..點樣可以去外國....真系羞家丟臉。

李澤楷會說點解佢老豆系李嘉誠....不過系最近先會咁講,睇下無左呢個老豆,佢會唔會有數碼港呢件大玩具?
最後由 陳根 於 27日 11月 2006年, 01:57 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章ultra7 » 27日 11月 2006年, 01:57

BINGO!!! luckily my last name is not "Lee".

actually i love drawing the stroyboard and learn how to pitch with Rob, just hope to have more chances to learn from them.
ultra7
討論區新秀
討論區新秀

文章CraZ3D » 27日 11月 2006年, 02:19

8) 最高興系有大家系度 feed back 一下 , 咁先夠高興~
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章howiejai » 6日 12月 2006年, 17:12

I didn't register for this one but I did attended the previous pixar workshop a couple months ago. The reason I didn't register for this recent one is because I expect the same kind of crap coming from these "master". I am not saying it's not useful, but it's just boring to listen to the same thing over and over again. It's so repetitive.

Some of these workshop seems to be like introduction to Animation or Animation 101. To a lot of people who is already working in the industry, it's like a review for them only. I know what pose-to-pose and other animation principle means..etc etc....Some of the things I am really interested in is things like for example, personal tips or trick that we can use while we're animating a character...or maybe advance usage of IK-FK...etc etc...i don't know, just anything more technical than just "Story is the King..blah blah blah".....

I really don't want to say this, but some how I get the feeling that they think we don't know what animation is and therefore they have to explain it to us from scratch everytime... T_T

Just my opinion, correct me if I am wrong =D
頭像
howiejai
討論區新秀
討論區新秀

外號: GameProducer

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客