今敏 paprika - 一個進入他人夢境的故事

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

今敏 paprika - 一個進入他人夢境的故事

文章陳根 » 1日 3月 2007年, 09:32

右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章stantang » 1日 3月 2007年, 16:48

Amazing! thanks for sharing! :o
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 1日 3月 2007年, 17:16

咁多神話人物既...... 畫面都 ok, 幾得意, 好多畫面有似曾相識既感覺..... 大友克洋, 庵野秀明..... 等等

香港系咪要等 dvd 出先有得睇??

制作者 "今敏" 系咩人? 我唔系好識佢.... 日文又睇唔明 :oops:

個 web 又超慢..... d 音樂聽左好多次 repeat & repeat..... :-|
最後由 h2o 於 1日 3月 2007年, 17:23 編輯,總共編輯了 1 次。
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章陳根 » 1日 3月 2007年, 17:22

h2o 寫:咁多神話人物既...... 畫面都 ok, 幾得意, 香港系咪要等 dvd 出先有得睇??

制作者系咩人? 我唔系好識佢.... 日文又睇唔明 :oops:

個 web 又超慢..... :-|

咁又唔知喎,我都系今朝先見倒有套咁o既戲...我估美國上完先有碟出,apple.com 都系今日先有trailer,睇黎有排。

個web呢 ...load 左十分鍾都未見有野睇,可能系用黎考我地耐性架。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章h2o » 1日 3月 2007年, 17:31

套片既 character 名都幾得意 :lol: :lol:
附加檔案
干精次郎
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章禾夫 » 2日 3月 2007年, 04:37

今敏(Kon Satoshi)系日本知名動畫導演同漫畫家

作品有《perfect blue》《千年女優》《東京教父》同《妄想代理人》(TV)

他的風格是充滿現實色彩的. 身為漫畫家的他, 27歲經大友克洋介紹進入動畫界, 34歲成為導演, 第二部監督作品《千年女優》, 在2001年與《千與千尋》同時獲得日本文化廳多媒體藝術節選為年度最佳動畫大賞, 並且在加拿大與西班牙兩地等的奇幻影展獲得了最佳動畫大獎, 最佳突破導演獎及最佳亞洲電影獎. 僅僅監督了兩部作品就得到與宮崎駿, 大友克洋, 押井守齊名的"動畫大師"稱號, 在日本動畫界擁有相似經歷的人, 就只有大友克洋......
禾夫
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Yman » 2日 3月 2007年, 12:37

HKAFF2006 "特別呈獻" 中她已現身過了。 可借當時太忙未睇! :-|

http://bc.cinema.com.hk/adhoc/hkaff2006/special01.html
Yman
討論區新秀
討論區新秀

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客