[問題]又系燈膽問題…

有關 Lighting 及 Rendering 技巧討論

版主: h2o

[問題]又系燈膽問題…

文章gameriam » 13日 5月 2005年, 01:02

上次解決左高光,多謝h2o出手相助,今次系燈泡reflection,因為要夾live,如果只有一點高光,沒有反射場景會很怪……
我試過熄左image plane,但系無左bg既reflection,睇落會好flat,開番image plane,又多左個bg,系AE做唔到野(因為仲有其他角色)……
raytrace試過開,不過有個燈泡的玻璃會黑哂,熄左又無bg的frflection……

請問邊度做錯左?
gameriam
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 13日 5月 2005年, 09:58

不如自己 create 塊 plane or sphere, 然後 map 個 envirnoment 落去, 熄左 object 既 primary visibility 就 ok 喇 (下面條 link, fig.3 )

http://www.cgvs.com/forum/viewtopic.php?t=2049

另外那個問題, 睇下個 tutorial 嘅 reflection pass 一項, 唔知解唔解決到, 唔得的話歡迎再 post 問題上黎 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章gameriam » 15日 5月 2005年, 16:40

搞掂左,同學仔提供一個方法,就系分兩層layer,一個連BG,一個系Mask,之後系AE入面,mask果個track matte,用番第一果個既Alpha Channel,咁就得,不過效果可以接受,唔系十分好……

其實成日見到 pass ……XX pass 咁,開頭都唔知咩意思……
因為近期睇到朋友一篇新聞稿,系lightwave 64(總之系支援新既64bit cpu果只),話可以一次ren哂d pass出黎,我朋友問我咩黎,真系答佢唔到……因為我都只不過系初哥… :( ,不過睇完你篇tutorial 真系明白哂~真系要俾5個服你~~

點都好,真系唔該哂你先,系呢個forum學左好多正野,做埋個project之後,我會跟住個tutorial 做下……
gameriam
討論區新秀
討論區新秀

文章盒飯 » 14日 6月 2005年, 20:03

可以試試 FINALRENDER 渲染器 另外可不可以 多用中文和普通話?
盒飯
討論區新秀
討論區新秀

文章gameriam » 15日 6月 2005年, 22:37

盒飯 寫:可以試試 FINALRENDER 渲染器 另外可不可以 多用中文和普通話?

謝謝你的建議。用中文可以,不過我的母語是廣州話,而且這裡大多是香港人,所以用廣州話發文,會給大部份人親切的感覺。
如果我在火星時代,我是會用普通話回文。
如果我寫得不清楚,我可以用英文或者日文回答你的問題,當然水准不及我的廣州話好。
gameriam
討論區新秀
討論區新秀

回到 ■ Lighting & Rendering

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客