[問題]我想知道進入游戲界,最主要有什麼條件?

有關 GAME 開發 的CG應用

[問題]我想知道進入游戲界,最主要有什麼條件?

文章ze133 » 30日 7月 2005年, 12:10

我是一個現時讀game課程的學生,想知道現時香港游戲界在怎樣?
如果有公司請我一定會去,但是游戲界中我知道學歷是次要,最主要
是什麼 :?: 經驗?作品?我不知道 :-|
各位前輩,請教我怎樣做會有機會進入公司?當然最好入日本公司,
香港公司都可以)?
我指單機版,不是MMO
ze133
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

打機囉

文章UV王子 » 30日 7月 2005年, 12:20

最緊要梗系你自己本身系一個熱愛打機既人仕啦!!! 唔系點做呀!!!!! 系咪先!? 咁你買左新出果只<<超級機械人大戰>>未丫!? 快d啦!!!
頭像
UV王子
討論區新秀
討論區新秀

文章ze133 » 30日 7月 2005年, 12:38

我當然是熱愛打機既人仕,未玩新出果只<<超級機械人大戰>>因為我未出糧,不過你好像沒有回答我問題-_- ︳︳
ze133
討論區新秀
討論區新秀

文章underbuffer » 30日 7月 2005年, 13:33

香港游戲界我就唔清楚、、、、
讀完game課程有好多職種可以選擇、programmer,designer,planner...etc.你系想做乜先?
最好3-4個同?組隊TEAM做只簡單既Game、再+自己既作品。<--基本動作
機就唔好打咁多住、做多D作品先 :D
入日本公司最小都要識少少日文先la
underbuffer
討論區新秀
討論區新秀

文章kingnt66 » 30日 7月 2005年, 17:05

本人正是在游戲界工作,我想我可以回答一些基本問題。 首先你要問自己對那一方面有興趣

1.Game Design - 由故事到game play到大佬有幾多能源都需要Game Designer 去決定,需要有多方面Game知識與經驗,一只Game的靈魂。

2.Programming - 尼方面既area好廣,睇下你想做只咩game, 由graphic code, action script, network program, AI development 至 crowd simulation 不等。

3.Animation - 由key frame animation 到 motion capture到 effect animation.

4.Modeling - 尼樣唔使我多講…. 多數系low resolution model. 因為識high-resolution model 已經系基本要求。

5.Texture - 尼樣通常會連埋 modeling 一齊做。

6.Lighting and Rendering -做game既lighting and Rendering要識好多script and technical knowledge, 唔同做movie,因為好多系要real-time render.

7.Concept Artist/Character Designer - 完全Art既地方,唔需要hardcore technical background, 只需要Creative Mind and畫工。

8.Cinematic -同做film流程差吾多,但唔系只只Game都需要,雖然好普遍,但系好多工司都out source俾其他公司做。

一搬都系甘上下,大工司會systematic, 而細工司會require你一人分飾 2,3,或 4各。 同埋日本工司唔易入架! 好多有discrimination, 反而外國好似美國,加拿大,或者法國機會仲大,你睇下日本game ending credits裡面有幾多唔系日本人名就知,更莫講話中國人。 其實台灣幾好境架, Korea都唔錯。 但記住,入game界最基本條件…. 熱愛打機!!!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ze133 » 8日 8月 2005年, 19:41

我所知有Design, Programming和Artist, 不知道有其他
不過我想做Design(第一)和Artist(第二),我覺得有趣
ze133
討論區新秀
討論區新秀

回到 Game Development

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客