[CGVS] " Monster " by moc

Competition Art Works
參賽者在此發放 WIP

WIP

文章moc » 22日 2月 2005年, 00:35

呢張加咗疏落的毛發........
耶,
今趟用的是sasquatch毛發插件.......質量真的非常好
如果可以配合FPrime.....相信會曉飛.....

我不選擇密麻幽黑有光澤的....
而是選了暗啞毛色....疏落的毛發...幼...總之要整到堆頭望落好病態.....

這個是幾個效果中較滿意的一個.....
我發覺終於有SMH味啦......
因為阿媽見到都喊"嘩!!!好肉酸呀!!!!"

另外....采用了前頁的肉團摺紋效果_測試(2).....但同時把色澤調至近_測試(1)...
即是跟凸出的頭部肉色相近
同時整顆頭的肉色質感......
更新為粉色少少.......陰影改成暖色系.......整個馬上軟綿綿咗

跟大家分享下......
大家睇完講兩句說話吧.....
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章cgcgcg » 22日 2月 2005年, 00:44

嘩!!在這樣的Model上落毛應該很花工夫...!!
cgcgcg
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 22日 2月 2005年, 00:56

不會呀.....整體時間花在試毛色長度.....粗幼光澤......疏密呀...
落就十分簡便.......起碼我認為唔多辛苦.....
因為sas的長出毛發...
其實不用想得太深奧....
落位置方面可以用不少方法...
貼圖......
weight map.....
vertex map.......
來控制范圍..........
今次我大量使用weight map來控制.......
毛發長度密度%范圍完全可以這樣操控.....
好鬼方便....只要一張weight map就可

所以話只要今年同廠新版本的FPrime一出........
可以做到即時preview.......點會唔曉飛........!!
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 22日 2月 2005年, 18:59

:mrgreen:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章3dfactory » 23日 2月 2005年, 00:41

I saw your all post. You are good! Make me to join the competition too.....
3dfactory
討論區新秀
討論區新秀

文章Kenny Tse » 24日 2月 2005年, 02:04

Very good, keep going :) :)
頭像
Kenny Tse
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: AstroboyKT

文章HoE » 25日 2月 2005年, 14:26

moc兄,可唔可以俾個unsubpatch mode既model黎睇下? 我都想睇下我做既正唔正確,比對一下, 唔該
HoE
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 25日 2月 2005年, 17:51

一路睇你d WIP ,都見倒你花左唔少心機響個 model o既細節上,但你d 人頭無你畫o個d 咁恐布喎,不過,個 model 都系好正o既,努力,整多句..加油。 :D
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章masa » 25日 2月 2005年, 18:10

這怪物可真特別呢~
讓我想到惡靈古堡的變形僵屍~!!
masa
討論區新秀
討論區新秀

哇~~~~

文章wei-cg » 25日 2月 2005年, 20:39

:o 又系一個強人~~~~

真系唔錯啊!~~~~~真系要多D向你學習先得~~~

:mrgreen: 我都要返去好好地努力下羅!~~~~
wei-cg
CGV討論區會員
CGV討論區會員

WIP

文章moc » 26日 2月 2005年, 23:32

多謝各位弟兄姐妹......

系呀....其實一路整落去.....個模型跟原稿真系有點出入....
不過呢.....最初草稿只是紙上談兵.....到實際做.....
因為呢個唔系商業野......無老細阻力.....
修唔修自己話事......所以就不停在修正......
發多張進度....
打後主打在質感上........
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Kenny Tse » 26日 2月 2005年, 23:56

正 ! keep it on :lol:
頭像
Kenny Tse
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: AstroboyKT

文章leeho » 27日 2月 2005年, 22:06

:o 無話可說 :mrgreen:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章HapZungLam » 28日 2月 2005年, 04:52

the specular map seems a little too strong.
頭像
HapZungLam
討論區主持
討論區主持

WIP

文章moc » 1日 3月 2005年, 04:46

又幾天沒貼.....
三月份啦.....
想睇野的....唔好錯過....
這十幾天.....
我會大量圖貼上來........
說多一點過程給大家知.....
我今次的貼圖大部份都透過FI's UV chalk這個偛件...
免費的.....別錯過....
見圖...就是這個逐筆逐筆畫線......
目的想近似手辦的"刻紋"效果......
所以真系嘔電~~~~~~~~
附加檔案
cap14_FI's UV chalk.jpg
cap14_FI's UV chalk.jpg (13.95 KiB) 被瀏覽 1263784 次
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 The 1st CGVS 比賽作品區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客