找課程讀大家幫幫手推介一下

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

找課程讀大家幫幫手推介一下

文章gameant » 24日 9月 2008年, 19:45

我讀完4年系3d動畫high dip
想再讀高d
又唔知去邊到找
大家推介一d比我la
gameant
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 24日 9月 2008年, 20:52

你想搵本地定外國呢?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Re: 找課程讀大家幫幫手推介一下

文章johngalliano » 24日 9月 2008年, 22:06

gameant 寫:我讀完4年系3d動畫high dip
想再讀高d
又唔知去邊到找
大家推介一d比我la

搵份工做嚇先啦, 做兩三年先再讀啦, 工作會令你進步大好多, 知道業內的不足亦會令進修有更明確目標。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章gameant » 25日 9月 2008年, 08:19

johngalliano 寫:
想再讀高d
又唔知去邊到找
大家推介一d比我la

搵份工做嚇先啦, 做兩三年先再讀啦, 工作會令你進步大好多, 知道業內的不足亦會令進修有更明確目標。

我都想找到3d的工/.\
無奈系冇人請&唔知去邊到找....
課程我要系香港讀最好系parttime的
gameant
討論區新秀
討論區新秀

文章johngalliano » 25日 9月 2008年, 21:19

gameant 寫:
想再讀高d
又唔知去邊到找
大家推介一d比我la

我可以話你知, 就算你讀完master,冇做過野的話人地都唔會對你好有信心,都系會當你系新丁咁開始,所以要積極面對現實,做d見得嚇人既作品去見工。搵工途徑有好多,先看看這裡的搵工版啦。
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章philipcheng » 25日 9月 2008年, 21:48

gameant 寫:
想再讀高d
又唔知去邊到找
大家推介一d比我la

我可以話你知, 就算你讀完master,冇做過野的話人地都唔會對你好有信心,都系會當你系新丁咁開始,所以要積極面對現實,做d見得嚇人既作品去見工。搵工途徑有好多,先看看這裡的搵工版啦。

先看看這裡的搵工版啦<<<<<< 無錯!呢到咁多工,我都睇到花多眼亂 :lol:
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 26日 9月 2008年, 01:34

俾我揀的話, 你用多一年讀 master, 我覺得不如一年 (應該唔駛一年) 做好d work 好過. 因為讀個 master 系 train 你諗野多, 對 technical 冇咩大幫助.

另外香港系冇 3d advance training course, 因為好多學校覺得呢個系蝕本 course :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章風之谷 » 26日 9月 2008年, 10:53

其實我覺上網搵d 教學已經好多野學,
已經學唔完。

只系消化會辛苦點,

不過香港市面上,

應該唔會有3d advance training course吧。

從來未見過哩。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章johngalliano » 27日 9月 2008年, 09:38

呢行系好現實既, d野你冇咁既skill 做結果就系會冇貨交,開住個Mon你d野做成點人人都會見到,除非你畫野好勁,或者做咗好耐,否則諗concept野唔會輪到你去諗,你要諗既只會系好實際既Technical challenges。讀果d 3d degree or master只會對升職同教書有用。真正想學野就一系讀art, 一系讀電腦,兩樣都有番咁上下咁自自然然你3d就會做得好。
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章gameant » 28日 9月 2008年, 18:09

johngalliano 寫:呢行系好現實既, d野你冇咁既skill 做結果就系會冇貨交,開住個Mon你d野做成點人人都會見到,除非你畫野好勁,或者做咗好耐,否則諗concept野唔會輪到你去諗,你要諗既只會系好實際既Technical challenges。讀果d 3d degree or master只會對升職同教書有用。真正想學野就一系讀art, 一系讀電腦,兩樣都有番咁上下咁自自然然你3d就會做得好。

讀art我大約了解是設計d野靚d d圖的效果好d
但唔系好明讀電腦,姐系讀d咩.....
gameant
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 28日 9月 2008年, 18:59

johngalliano 寫:呢行系好現實既, d野你冇咁既skill 做結果就系會冇貨交,開住個Mon你d野做成點人人都會見到,除非你畫野好勁,或者做咗好耐,否則諗concept野唔會輪到你去諗,你要諗既只會系好實際既Technical challenges。讀果d 3d degree or master只會對升職同教書有用。真正想學野就一系讀art, 一系讀電腦,兩樣都有番咁上下咁自自然然你3d就會做得好。

極度同意,
簡單來講, 整餅師博當然有潛力去做一d好有創意既蛋糕(concept野),
但系一開始都要識做d蛋卷或者豬仔包之類既簡單野(skill).
由搓粉到局蛋糕每一步都要識....
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 28日 9月 2008年, 19:01

h2o 寫:俾我揀的話, 你用多一年讀 master, 我覺得不如一年 (應該唔駛一年) 做好d work 好過. 因為讀個 master 系 train 你諗野多, 對 technical 冇咩大幫助.

另外香港系冇 3d advance training course, 因為好多學校覺得呢個系蝕本 course :-|

想學advance training既人通常自己有一套自學能力,
唔會再讀啦
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章johngalliano » 29日 9月 2008年, 21:47

gameant 寫:讀art我大約了解是設計d野靚d d圖的效果好d
但唔系好明讀電腦,姐系讀d咩.....

讀art可以系d traditional art, like sculpting, film, photography, illustration, painting, acting..etc, 唔系讀design,亦唔系果d冇人知你想點既行為藝術,裝置藝術...etc
讀電腦既野你可去睇下一般既computer science degree會教咩,通常系discrete math, programming language, programming technique, algorithm, data structure, software development, operating system,...
仲未計真正實戰要用既softwares, 雖然好多而且其實呢d都系基本野,但系都唔系話要識曬先做得工,人生流流長,cg長個命,慢慢學,最緊要進步。
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 29 位訪客