唔好意思我又有問題想請教

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

唔好意思我又有問題想請教

文章gtr333333 » 5日 11月 2008年, 08:24

之前我系度問過有關Maya course既問題,首先唔該哂師兄幫忙解答~

自從完成左個3ds Max既short之後,我一直都有嘗試去搵下有咩course可以再讀,但到而家都未搵到,所以我再想問問各師兄意見~

1) 我想問下香港有冇一D課程系會細分架? 即系我想搵D課程針對Modeling果一部份~

2) 另外,可能我領悟力唔好,上完個short course,加埋去圖書館借左幾本書睇,本來我想開始畫一架車,但諗左好耐都唔知點樣去開始畫,請問各師兄有咩可以提點下我呢?

我真系好想去學好3D Modeling,但真系唔知點去做....... :cry:
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 唔好意思我又有問題想請教

文章johngalliano » 5日 11月 2008年, 13:48

gtr333333 寫:之前我系度問過有關Maya course既問題,首先唔該哂師兄幫忙解答~

自從完成左個3ds Max既short之後,我一直都有嘗試去搵下有咩course可以再讀,但到而家都未搵到,所以我再想問問各師兄意見~

1) 我想問下香港有冇一D課程系會細分架? 即系我想搵D課程針對Modeling果一部份~

2) 另外,可能我領悟力唔好,上完個short course,加埋去圖書館借左幾本書睇,本來我想開始畫一架車,但諗左好耐都唔知點樣去開始畫,請問各師兄有咩可以提點下我呢?

我真系好想去學好3D Modeling,但真系唔知點去做....... :cry:

可以買d 教學dvd睇嚇
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章gtr333333 » 5日 11月 2008年, 14:14

johngalliano 寫:
gtr333333 寫:之前我系度問過有關Maya course既問題,首先唔該哂師兄幫忙解答~

可以買d 教學dvd睇嚇

我有去過黃金睇過,只有兩間有教學VCD/DVD賣,大陸版就唔駛考慮啦,另一間就有台灣版DVD,但就唔知好唔好,請問有冇其他地方可以搵到呢類教學DVD呢?
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 5日 11月 2008年, 14:22

網上面都有唔少..... cgsociety, 3d total 間中都有d making of, tutorial :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章milkboy » 5日 11月 2008年, 14:42

老細,大陸版先考慮呀!上海姑娘又高又靚,價錢又平~

唔好花太多時間建模呀, Fairlady Z 、Skyline GTR33-34、NISMO R390模型網上都有免費,直接拿泥改啦~

至於網上資源要自己搵,唔好問人~
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 5日 11月 2008年, 15:58

milkboy 寫:老細,大陸版先考慮呀!上海姑娘又高又靚,價錢又平~

唔好花太多時間建模呀, Fairlady Z 、Skyline GTR33-34、NISMO R390模型網上都有免費,直接拿泥改啦~

唔該唔好亂答一通!!
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 5日 11月 2008年, 16:01

你睇嚇gnomon, autodesk, digital tutor 有冇啦o巖你既dvd la。 價錢唔平, 如果系有心搵, 網上可能搵到。
最後由 johngalliano 於 5日 11月 2008年, 16:03 編輯,總共編輯了 1 次。
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 5日 11月 2008年, 16:02

如果唔識由零開始 build model, 就算有 model library 可以執, 效果都唔會好 :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章gtr333333 » 5日 11月 2008年, 16:21

johngalliano 寫:
milkboy 寫:老細,大陸版先考慮呀!上海姑娘又高又靚,價錢又平~

唔該唔好亂答一通!!

我就系正正想尊心D學好個Modeling先! 唔該哂各位幫忙~ :oops:
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

文章airjason » 6日 11月 2008年, 09:10

我有去過黃金睇過,只有兩間有教學VCD/DVD賣,大陸版就唔駛考慮啦,另一間就有台灣版DVD,但就唔知好唔好,請問有冇其他地方可以搵到呢類教學DVD呢?

難道你已經超越大陸水平???????????????????
頭像
airjason
討論區新秀
討論區新秀

文章gtr333333 » 6日 11月 2008年, 14:56

airjason 寫:我有去過黃金睇過,只有兩間有教學VCD/DVD賣,大陸版就唔駛考慮啦,另一間就有台灣版DVD,但就唔知好唔好,請問有冇其他地方可以搵到呢類教學DVD呢?

難道你已經超越大陸水平???????????????????

我之前上網都有睇過一D大陸網上教學,但發覺佢地系用簡體中文版,出到黃金見到個packing都系睇到佢系用簡體中文版,咁所以咪唔諗囉! :roll:
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

文章kinghims » 3日 7月 2009年, 13:10

一開始想整嫁車系咪有d (未學行先築走)??
其實一開始應該起一d容易既先, 例如你屋企..起屋企其實都好難, 難在比例上,但比起車容易

起完屋企之後你就會發現車有幾難

比個tirps你:
起車一開始要起個大約車既形狀, 之後先慢慢執, 仲有既系唔好一件過, 會死人的
kinghims
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 30 位訪客