有少少唔知點 請教一下各位

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

有少少唔知點 請教一下各位

文章kamimasaki » 29日 6月 2009年, 00:31

我本身就想做game, 所以舊年就入左IVE... 讀“Computer Games and Animation”果個course...

但我讀左成年, 我都唔覺學到D咩野... Year 2 果D就話Yr 2 都唔會點教3D果D野..... 而家覺得唔拖唔水咁...... :-|

唉.... 因為一D reasons, 家下唔可以退學.... :cry:
問題...

1. 繼續讀埋果3年, 算唔算等死:cry:
2. 香港仲有冇其他地方可以讀game (又或者0系香港讀game算唔算送死?)

我而家真系唔知點:cry: 麻煩大家幫幫忙:cry: :oops:
kamimasaki
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Marco » 29日 6月 2009年, 10:25

你想做 Game o既 3D Artists? 我覺得搵個 3D Animator train o下佢就得 ga la, d skill 都系差唔多, 都系用o個 d software, 只不過系 d 手勢要調整一o下。 如果想學 Maya, 大把地方學啦 :roll:

但如果系想寫 Game, 冇理由唔讀 Computer Science, 雖然讀o既內容同 Game 冇直接關系, 但如果唔讀就連學寫 Game o既基礎都未有... 有好多所謂寫 Game d course, 我個人覺得都系找死的 !!!
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kamimasaki » 29日 6月 2009年, 17:51

其實我想做Game系因為中學讀CIT覺得Program好玩, 自己又中意打機...
所以入左IVE= = 咁我而家唯有讀埋3年先再打算Orz
咁呢... CS系唔系一定要上大學先有得讀?
有冇D夜校之類既課程可以讀架@@"
kamimasaki
討論區新秀
討論區新秀

文章Marco » 30日 6月 2009年, 11:18

>其實我想做Game系因為中學讀CIT覺得Program好玩, 自己又中意打機...

哈, 我當初想讀電腦都系因為一只 Game, 但後來發覺除o左寫 Game, 讀電腦o系各方面都系好有用。 (搵唔搵到食就另計!)

但提提你, 如果想做 Game Programmer, 要先問自己數底好唔好, 因為如果你專攻 Computer Graphics 呢個 Field, d 數系可以玩死人... 同埋如果有 d AI 底同 Physics 底, 對你寫 Game 都好有幫助。

>所以入左IVE= = 咁我而家唯有讀埋3年先再打算Orz

就算你未來走去讀電腦, 你今日o系 IVE 學到o既o野都會對你有幫助, 通常一個只讀 CS o既人做 Production 都系嚇死人 :lol:

但究竟值唔值得繼續讀, 就要問你其實想學 d 乜...

>咁呢... CS系唔系一定要上大學先有得讀?
>有冇D夜校之類既課程可以讀架@@"

最好系入大學讀啦, 但我 N 年前都有朋友讀 High Dip... 我唔知有乜介紹俾你, 你要自己做o下功課啦。

不過咁講, 就算你唔系 CS 本科生, 但有基本 Programming 底, 都已經可以用 Game Engine 或者 Flash 之類o既 Tools 寫 Mini Game, 需唔需要讀 CS 要視乎你想達到一個乜目的。

大家講寫 Game 都會重點講 Programming, 但其實我成日都同人講, Programming 只系一個基本o既 Skill, 而且好快會學得識... 但 Game 本身系一門 Science, 唔系只系一 d 表面o既 Programming 問題。我唔系話 Game Programming 易, 但真正最甘o既永遠都唔系 Programming, 所以我都會強烈建議想做 Game Programmer o既人先讀 CS, 如果唔系眼光就永遠都只停留o系 Programming 上。(同埋非 CS 本科 d 人寫 Code 真系好爛... 我每次都想殺死佢地... :oops: )
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kamimasaki » 1日 7月 2009年, 16:53

我本身有Physics底既~ 而且數學都叫OK XD

如果你話有用都叫好D... 因為我第一日O day, 見到D師兄師姐既Final Project... 真系嚇到傻左orz 同想像中差好遠... :-?

多謝你講得咁詳細^^ 我會再搵下有關CS既野~ (有得讀當然希望讀埋=w= 我都想識多D野)
kamimasaki
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 1日 7月 2009年, 21:33

咁你要努力喇, 希望你黎緊第2, 3年可以靠自己, 彌補學校既不足啦 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章kamimasaki » 1日 7月 2009年, 22:45

:oops: 多謝你地: )
kamimasaki
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 1日 7月 2009年, 23:25

你呢d case 年中有唔少啦, 你咁早發現有問題, 好過畢業前先發覺 or 畢業左之後都唔覺有問題 :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客