搵工問題

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

搵工問題

文章wanchun » 19日 7月 2009年, 23:07

哩行系咪好難搵工?-.-"
小弟剛剛ive畢業~
讀左3年~讀完之後識少少max,ae + premiere
我sd左10份求職信都冇回覆~
系咪cv有問題? cover letter有問題? 定系 d portfoilo有問題?
其實可唔可以叫佢 請唔請都應一應我-.-"
wanchun
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章PetorialC » 20日 7月 2009年, 01:10

我嘅情況都系差唔多…
我都想知道我地見工要注意啲咩

系咪portfolio一定要有好作品?
見工那陣系咪講多啲野越好?
但系自己作品又唔系多,有又未必好,咁present那時可以講啲咩?

我啲阿SIR都有叫我地平多做多啲作品,參加多啲比賽黎增強自己實力
但系喺香港CG嘅比賽好少,就算有都有唔少高手參加…
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章rockyip » 20日 7月 2009年, 01:20

我剩系識好少maya-.- portfoilo又差= =仲要冇art底
但系又想從事一D關於CG ge工作= ="
完全冇門路,又唔知香港有邊D公司會請人....
都唔知可以點 orz
(我仲未send信 orz)
http://fotologue.jp/rockyip
歡迎留comment :D

㊣在做flash programmer....
rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 20日 7月 2009年, 01:51

以我所知, 有d 學校既阿 sir 同業界會有關系, 近排已經介紹做得比較好既學生去 interview

如果你地都有去其他學校既畢業展, 可以比較下大家整出黎既 works, 就知自己系咩程度, 如果要改進都可以有個目標.

而且今年經濟唔好, 有d公司請人都推遲左. 趕住要搵錢既朋友, 做下 design related 既工先啦; 有時間的朋友, 就做好d portfo, 或者修番 art related 既 course/ 自學 :wink:

good luck
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wanchun » 20日 7月 2009年, 13:35

系wo~
我都未有得in tim-.-"
我又冇notebook ~如果in比咩野人地睇~系咪講下d 作品點做?同點解咁做?
想問下~
我地d剛剛畢業出黎既~比人睇既野真系好少~有d咩野方法可以令自己凸出d
my portfo: http://www.vimeo.com/user1888594/videos
wanchun
討論區新秀
討論區新秀

文章rockyip » 20日 7月 2009年, 15:29

我sit完animation堂都冇整過animation -.- 剩系整左D model 炸我=.= showreel都冇 orz

rockyip
討論區新秀
討論區新秀

Re: 搵工問題

文章johngalliano » 20日 7月 2009年, 19:39

wanchun 寫:哩行系咪好難搵工?-.-"
小弟剛剛ive畢業~
讀左3年~讀完之後識少少max,ae + premiere
我sd左10份求職信都冇回覆~
系咪cv有問題? cover letter有問題? 定系 d portfoilo有問題?
其實可唔可以叫佢 請唔請都應一應我-.-"

點解三年都只系識少少max,ae + premiere,...你系咪果d理論派?
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 20日 7月 2009年, 20:26

johngalliano 寫:點解三年都只系識少少max,ae + premiere,...你系咪果d理論派?

我諗佢地個 course 裡面, animation 唔系重點.... 有D course 系 sell "game" 為重點, concept 上同 animation 差好遠 :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章rockyip » 20日 7月 2009年, 21:48

我讀o個科話重點系game,animation,installation,interactivity 添 :-? 呢家咪 樣樣識DD 樣樣都好多唔識囉-.-

rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章wanchun » 20日 7月 2009年, 21:54

h2o 寫:
johngalliano 寫:點解三年都只系識少少max,ae + premiere,...你系咪果d理論派?

我諗佢地個 course 裡面, animation 唔系重點.... 有D course 系 sell "game" 為重點, concept 上同 animation 差好遠 :-|

系~我讀果個系 多媒體廣告及視覺效果 高級文憑
wanchun
討論區新秀
討論區新秀

文章wanchun » 20日 7月 2009年, 21:56

乜q都學 c++都有,真系吹脤=.=
wanchun
討論區新秀
討論區新秀

文章cheungcheung » 21日 7月 2009年, 00:09

O系學校上堂, 學得幾多丫。 花時間砌D 作品出黎最實際, 學到野之余又有野SHOW比人睇。

剛畢業作品唔多都唔奇, 亦唔需要多, 最重要系有"見得人"既PORTFOLIO喺裡面嗜
頭像
cheungcheung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章rockyip » 21日 7月 2009年, 00:20

我讀左三年都系學左C++ -.-

rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 21日 7月 2009年, 04:57

wanchun 寫:系wo~
我都未有得in tim-.-"
我又冇notebook ~如果in比咩野人地睇~系咪講下d 作品點做?同點解咁做?
想問下~
我地d剛剛畢業出黎既~比人睇既野真系好少~有d咩野方法可以令自己凸出d
my portfo: http://www.vimeo.com/user1888594/videos

整一份paper work,裝成一個folder,
靚靚仔仔咁present 到你做過o的乜o野.
唔一定全部都系完成品o既print out,
唔一定全部都系animation.
你o既sketch,research,concept development,photography...等等都可以比人睇到你o既料子有幾多.

千祈唔好老奉要人預備部電腦比你present.
更加千祈唔好空手去in...
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 21日 7月 2009年, 05:20

PetorialC 寫:我嘅情況都系差唔多…
我都想知道我地見工要注意啲咩

但系自己作品又唔系多,有又未必好,咁present那時可以講啲咩?

我啲阿SIR都有叫我地平多做多啲作品,參加多啲比賽黎增強自己實力
但系喺香港CG嘅比賽好少,就算有都有唔少高手參加…

-
porfolio 梗系一定要有好作品...哩樣系絕對o既...
但系好o既定義要搞清楚,唔一定系指整體o既完成度,
好o既定義應該系能夠清晰表現到你o既強處.
(當然整體完成度高,好睇o的,再加分啦.)
仲有樣o野好重要就系貴精不貴多,
唔好話差,就算麻麻地,甚至只系ok o既作品,都唔好當porfolio.

-
見工o個陣唔系越講得多越好,
不過系應該勇於講o野同時小心講o野,
最起碼你要留心in 你o既人講緊乜,作出適當反應,
唔好緊張到成碌葛咁唔答人,interview 當同人有禮貌少少o既傾偈就可以.
至於老生常談o既就系人地問你"有冇咩想問?",你唔好無o野問...
如果你真系有心加入人地間公司,人地同你傾完偈,你又望過o下間公司系點,
你唔會冇o野感興趣o架o下話...你實仲有o野想知o架o下話...

-
每個見工o既人都應該諗清楚,你要一份工,人地點解要請你?
各位畢業生,好正常讀完書就打算"入行學o野","讀完順理成章入行"...等等
但系無一間公司系開善堂o既...公司請人,系要佢o黎搵錢.
如果你都自覺"作品又唔系多,有又未必好",你憑乜o野去要人請你?
所以,重要o既系你要認清自己夠唔夠力量,強處o系邊度,去sell 你自己"我系幫到你搵錢o既".
作品唔夠多可以做,做得未必好可以做到好.
搞清楚個目標先搵工.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 32 位訪客