DEL

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章kingnt66 » 31日 3月 2010年, 01:55

我同意johngalliano兄講嘅野, 獵夢朋友就好似睇完一套戲, 好有沖勁投身電影界, 但系唔知自己想做導演, 演員, 篇劇, 燈光定系攝影師。 先搞清楚個workflow會對你決定前面條路點行好有幫助
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章獵夢人 » 31日 3月 2010年, 17:05

DEL
最後由 獵夢人 於 27日 11月 2010年, 14:40 編輯,總共編輯了 1 次。
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 31日 3月 2010年, 17:17

其實.... 你會唔會系鍾意"電影"呢?

電影都包括好多野, 前期, 拍攝, 後期.... 浸大, 演藝, ive 都有得讀; 既然你講到大學咁難入, 你可以睇睇演藝既資料... 好可惜, 啱啱過左演藝3月既 openday

http://www.hkapa.edu/asp/film_tv/film_t ... i&lang=tch

演藝系一間好好既學校, 不過收生條件好著重你既經驗, 或者對某專業既熱誠
你又可以搵下資料, 周圍收下風 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章獵夢人 » 31日 3月 2010年, 17:34

/
最後由 獵夢人 於 27日 11月 2010年, 14:45 編輯,總共編輯了 1 次。
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 31日 3月 2010年, 19:26

電影既藝術感唔一定系 visual effect, 布景, 服裝, 燈光, 鏡頭擺位都有學問

平面設計喺香港好多學校都有一定既水准, 唔怕你揀錯. 而 Animation or vfx 點樣由 design or 美學角度出發, 真系唔系好多人識教.

但對於電影 or moving pictures 黎講, cinematography 先系重點, 同平面設計系有相同之處, 但更針對影片而教.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章獵夢人 » 1日 4月 2010年, 07:25

謝謝h2o前輩!我明啦!你是認為我應該讀演藝,而專修科應選攝影/燈光?..因為比起平面設計...這門學科更能讓我學到我想要的...考慮過後,亦覺前輩所說的頗有道理...只是感覺上是初次接觸..對於學科的內容,前景等其實都不太了解(從前想也沒想過要讀...因為我只集中於那種視覺上的特技,動畫那種有趣的表現..)...突然間真不知怎樣是好..... :roll:

剛才去過演藝的網站看過...原來已過了交申請表的時間...等陣小弟會打電話詢問一下情況,希望能夠給我機會啦...另想問見這些電影的學科...中6,7的art作品集有用嗎?
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 1日 4月 2010年, 18:03

之前都有朋友提過, 底子好重要, 我只系比你睇下仲有咩可以選擇.

而我俾你睇 apa 個 page, 除左 BFA 之外, 仲有個 1年 diploma. 與其貿貿然讀個 3年既 course 又唔啱自己, 好似浪費時間. 不如考慮 1 年制學基本野, 當打個底子都唔錯啦.

對你黎講, 時間可能都系一個問題. 如果今年報唔切 ive or apa, 又無理由白白等一年. 重考 or 報出面 short course? or 再等下, 了解下呢行究竟系咩黎下年再報就睇你喇.
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章獵夢人 » 1日 4月 2010年, 19:12

謝前輩的意見!
(其實我之前都想讀電影..但系一直誤以為演藝是培訓演員的...所以無視左佢...)
你講得冇錯啊!先讀一年試試看會比較穩健...
其實小弟ive同apa都報得切...
今日打電話過去才得知原來今天的5點半是最後期限...於是我便臨急臨忙填了張成8,9頁既申請表...個自我介紹還要用英文寫的= =...再扲果d因為太垃圾而沒有交去al視藝科當作品集既殘余物諗住交去...錢都未交(要去銀行交的$450==)..就電光火石(比卡起既招式)似的沖去...記得到了的時候系5點3@@...不過佢話要關門啦...但系你連錢都未交...好彩佢最後都比我學校放完假4月7交返都得ar... :)
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 1日 4月 2010年, 23:37

:o 你都算好彩番.... 咁之後幾時會有 interview 呢?
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章獵夢人 » 2日 4月 2010年, 07:00

個網站話大約是五月至七月...不過好似唔系個個都有得in....
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客