DEL

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

DEL

文章獵夢人 » 27日 3月 2010年, 18:14

DEL
最後由 獵夢人 於 27日 11月 2010年, 14:42 編輯,總共編輯了 1 次。
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章petkam » 28日 3月 2010年, 02:35

個人認為你先可以接觸一下CG...
如 internet tutorials or 一d 短期ga course...
常試一下...佢適吾適合你...
如果吾系....你花2,3 年時間到時先知吾適合自己就太可惜了...

至於avatar...香港要幾時先可以做到....希望可以見到E日啦~~
petkam
討論區新秀
討論區新秀

文章獵夢人 » 28日 3月 2010年, 08:00

DEL
最後由 獵夢人 於 27日 11月 2010年, 14:39 編輯,總共編輯了 1 次。
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 28日 3月 2010年, 12:20

真系想做外國野, 就直接去美國讀 animation 啦 :wink:

如果想 CG/ animation 做得好, 一定系睇外國書, 上網睇 tutorial, 睇 help, manual.... 全部都系英文. 出黎做野唔同考試, 冇人逼你做呢樣果樣, 咩都靠自己, 你肯睇書, 查字典就冇話唔得.

如果你見到英文就驚, 冇話一定入唔到行, 但你進步會比其他人慢咯....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章獵夢人 » 28日 3月 2010年, 16:12

謝謝你的回答!
小弟亦知在外國讀,學到的會更多...
也希冀能到外國研習cg...
只是本人生在貧寒的草根家庭...
也不知有何途徑可循...(假如要我辛勞半工讀也願意..)

至於英文...小弟自小都是讀中文學校,band3學校...
只覺現今社會快餐文化興旺...莘莘學子盡找天皇補習,求貼題,重方法..勉強通過考試...這樣即使獲得高分...也未必見得能用在日常生活裡...
小弟認為這絕非是學習英文的正途..也對大學有點失望..最近得聞大學生的起薪點平均也只有六七千..大學多了..又有副學士..使大學生的素質
每況愈下..讀了這麼多年...工資還是這麼少..還負上累累的欠債..
所以小弟在中六七並沒有補過習...只偶然背一背些英文生字...但仍覺英文城場高不可攀..有點心灰意冷...
所幸今天對於該怎樣學習英文..已有點眉目...孔子曾言:'學而時習之'...英文是一門語文..要真正學會她..就要像練肌肉一樣,要日日練才會有成果...所以我會每日都去看有興趣的英文書,查字典..又用英文寫日記...我深信這樣比起傳統教學更有效得多...只可惜為時已晚.. :roll:

另外想多問一下讀ive好嗎?讀得好,好像也能銜接上外國的大學..@@
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

文章獵夢人 » 28日 3月 2010年, 16:33

DEL
最後由 獵夢人 於 27日 11月 2010年, 14:38 編輯,總共編輯了 1 次。
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

文章alanfish » 29日 3月 2010年, 03:21

唔駛急住決定既,如果住得近天水圍,去天比高內的動畫部查詢一下開班情況啦。
是免費的,定期有開新班,先了解多一點cg系d乜先再決定都未遲。
唔好以為免費無好野,你入行要識既野,這裡都教齊。

如果撞唔到時間開新班,都可以去請教下鄧sir, 傾番兩咀...haha

http://www.skyhigh.hk/skyHigh/imagination/index.jsp

Hope you enjoy.
alanfish
討論區新秀
討論區新秀

文章獵夢人 » 29日 3月 2010年, 17:19

/
最後由 獵夢人 於 27日 11月 2010年, 14:41 編輯,總共編輯了 1 次。
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 29日 3月 2010年, 19:42

我想問下..... F.7 報 IVE 既時間系咪已經過左? 我記得好似唔系依家先搵咩 course 啱自己 bor.....

講番 IVE, 系有好多間都有 3d animation 學, 但師資/ 設備/ 氣氛真系間間唔同....
觀塘 IVE 開 animation course 歷史比較悠久, 而今年就會搬去 香港知專設計學院, 你可以搵下相關資料 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章獵夢人 » 29日 3月 2010年, 21:06

o...
F.7 報 IVE 既時間系咪已經過左?答:系
我記得好似唔系依家先搵咩 course 啱自己 bor.....
答:冇記錯是考完al後,先在網上選科的..
(不過衣+可以系呢個網睇到有咩科..http://www.vtc.edu.hk/admission/chi/cou ... urses.html)
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 29日 3月 2010年, 21:20

其實我既意思系, 依家先搵資料, 你已經 miss 左課程簡介既 seminars; 或者各院校 open day, 因為你可以問下讀緊既人親身感受, 又可以睇下各院校設施同埋水准. :-|

另外.... 後補可以入呢類 course 既機會系幾大呢? 有冇收過風?
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章獵夢人 » 29日 3月 2010年, 21:59

/.
最後由 獵夢人 於 27日 11月 2010年, 14:41 編輯,總共編輯了 1 次。
獵夢人
討論區新秀
討論區新秀

你是鍾意動畫還是視覺特效?

文章herison » 30日 3月 2010年, 17:19

我當初都是看過pixar的3D動畫而到IVE學習動畫的。
但其實IVE的教育並非很好去train學生們的動畫"基礎"技巧和創作思維。
另外,在香港做CG是並非容易的事。
個人覺得如果想在香港做CG,
首先,你的創作空間很少,你願意做別人的手嗎?
然後你要追software,因為做CG是很依賴software的,而software又年年有新野,你自問會用工余時間再學習嗎?
如果你語言能力好又識談判,你可以做coordinator,我諗體力上會無咁慘。
如果可以翻轉頭,我不會讀動畫;就算讀都要去外國,起碼待遇好過香港。
香港d老細根本唔尊重動畫師呢個行業。
老實說,IVE畢業的只得HK$6000-7500,你接受這個價嗎?
做幾年都未必有HK$12000。
諗清楚你自己有幾鍾意動畫吧!
P.S.你是鍾意動畫還是視覺特效?
herison
討論區新秀
討論區新秀

文章johngalliano » 30日 3月 2010年, 18:33

你要睇嚇你鍾意cg邊一方面, 你見到電影裡面畫面好吸引, 其實系由好多種不同技能的人合作先會有咁既結果, 所以你要諗嚇自己真正興趣系咩野。

作為對電腦美術一無所知的超級初學者, 你可以搵個Photoshop, 買本書睇嚇點樣專業地用呢個software, 搞清最基本的概念例如: cg范疇中顏色是什麼, RGB channel 是什麼, 什麼是8bit圖, 16bit圖, transparency和alpha channel 是什麼, mask是什麼, layer是什麼, 怎樣畫path,...等等。呢d系做電腦圖像美術必識的基礎知識。

我自己以前用的一本書是這本的中文版, 譯做photoshop深度探索, 只有200頁, 但比起只教你按制做效果那些書好很多很多倍。不過可能中文版已好難搵。
http://www.amazon.com/Photoshop-Channel ... 1562057235

我自己都系咁開始接觸cg的, 到你有番咁上下, 呢d基本技能既野就變成你既本能, 除非教書, 咁你就可以完全拋開呢d書。 之後當然仲有多到冇可能識得曬既野等住你學, 書本上和實戰經驗上都系。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章A00017940 » 31日 3月 2010年, 00:40

If you are really into animation. I would suggest you learn from fundamental. like the principals of animation, fine art and so on. they are the things that are not going to change for art. With that, you can then choose your own tools to apply your artwork.
Although HK not demanding very fine art work, I am sure the portfolio you have later will be much different from others for pursuing your career.
just my 2 cents.
A00017940
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客