Match Moving Master Class : 如 何 在 電 影 及 電 視 上 用 C

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

Match Moving Master Class : 如 何 在 電 影 及 電 視 上 用 C

文章keithwmg » 17日 6月 2003年, 01:15

http://144.214.176.78/ce/newsite/progs/ ... ndex.shtml
大家覺得點?
城大ced 成2萬2太貴
呢個平d 12500
好似幾好玩咁......
唉.......
最衰我又唔可以申請持續進修基金 :evil: :evil: :evil:
keithwmg
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 17日 6月 2003年, 01:37

.......... 下............. 教 Maya Live check cam + After Effect 勾 mask & tune 色?? :o

不過系業內人教都好d :mrgreen:

p.s. 讀呢d野要有3d concept 至得架wow, 睇 perspective 唔系個個都得
composite 軟件唔識應該唔緊要, 因為都系學基本野 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章cgworker » 17日 6月 2003年, 01:59

:o 入學有要求的 , 你要完成左城大之前某些課程先得.
最後加埋可會是 :2萬2加萬2 .有進修基金可以減多少啦 ! ~~ 年青人努力啦 !
cgworker
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 17日 6月 2003年, 10:22

Ken Law 教書,...應該幾有趣! :mrgreen: 我都好想知佢會教d咩。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章keithwmg » 17日 6月 2003年, 12:14

我上年已經系城大讀了cec certificate
因為我有大學學位,
所以冇得申請持續進修基金 :evil: :evil:
成2萬2 好鬼貴 :evil:
之後一直都好想再讀落去
讀個ced (diploma)
不過又系要2萬2
最尾都冇讀
而且呢個只要萬2
而家心郁郁 tim :lol: :lol:
keithwmg
討論區新秀
討論區新秀

文章Cyber Oxygen » 22日 6月 2003年, 00:53

keithwmg 都冇話cec =大學學位....
佢可能自己本身已經有大學學位,跟住再讀cec .........
頭像
Cyber Oxygen
討論區主持
討論區主持

文章johngalliano » 22日 6月 2003年, 01:10

keithwmg didn't say CEC = Degree. I think he has a degree b4 studying CEC in cityU. How come one can misunderstand him?! Too bad.
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章keithwmg » 22日 6月 2003年, 01:26

Cyber Oxygen 寫:keithwmg 都冇話cec =大學學位....
佢可能自己本身已經有大學學位,跟住再讀cec .........

多謝大家幫我更正
我是讀了大學才去城大讀cec 的
不要誤會.............我不是白癡的.......... :o :o
keithwmg
討論區新秀
討論區新秀

文章captain » 22日 6月 2003年, 02:02

Besides his rude attitute and below standard capability of reading chinese, at least Mr. Tony did one thing good: He made everybody laughing in the forum.

Congratulation!

:lol:
captain
討論區新秀
討論區新秀

文章Wolf » 23日 6月 2003年, 19:53

講真大家有無興趣上北京或上海讀呢類課程?我將會同其中一間大學開辦Mental Ray課程。不久的將來都會陸續有CG programming同theories,同埋traditional animation同art的課程。學費肯定會比你地上面所講喈少好多。講師均系有真正production experience或者PhD級喈人嚟教授,會安排學生考察上面最大喈幾間production house。會有住宿等安排。本來呢D課程只系為大學裡面喈本科生開辦,但我捻可能有好多香港學生都會有興趣 -- 計到尾幾千蚊學費當系旅行費都低到爛,當初步認識大陸CG市場喈途徑仲更加系個珍貴的機會(上面CG喈production環境簡直系hot到你唔信,度度都系opportunity)。有興趣的朋友請發私人訊息俾我。
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章魚魚 » 23日 6月 2003年, 20:30

實在我對回國內進修 好有興趣
而且學習氣氛好好
可惜我太窮...
看見avid 不斷在各省 辦教學課程
再看hk 這方面真系好悲哀
hk 系有不同課程
但我不想去讀那些 俾我感到為搵錢而開辨
呃 hk政府 持續進修基金 學費課程
用大堆頭, 大制作去吸引人.....

請問 art 課程會包括什麼?
軟件操作 自己都叫可以冇問題
只希望讀一些 藝術課程
去啟發自己思維
達到真正CG 創作目的

謝謝~

Wolf 寫:講真大家有無興趣上北京或上海讀呢類課程?我將會同其中一間大學開辦Mental Ray課程。不久的將來都會陸續有CG programming同theories,同埋traditional animation同art的課程。學費肯定會比你地上面所講喈少好多。講師均系有真正production experience或者PhD級喈人嚟教授,會安排學生考察上面最大喈幾間production house。會有住宿等安排。本來呢D課程只系為大學裡面喈本科生開辦,但我捻可能有好多香港學生都會有興趣 -- 計到尾幾千蚊學費當系旅行費都低到爛,當初步認識大陸CG市場喈途徑仲更加系個珍貴的機會(上面CG喈production環境簡直系hot到你唔信,度度都系opportunity)。有興趣的朋友請發私人訊息俾我。
魚魚
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Wolf » 23日 6月 2003年, 21:26

油畫,素描,水墨畫,cel animation... the whole works! D先生都好有經驗,都系國內知名人士。香港絕對無甘多藝術造詣甘高喈藝術家。呢類課程響D官方大學已經辦咗好多年,內容亦都好成熟有效。你地睇大陸D作品(特別響texture同lighting方面喈造詣)就可以睇到。
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章hehehaha » 23日 6月 2003年, 21:38

我參加.
hehehaha
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章魚魚 » 23日 6月 2003年, 21:53

thx~

Wolf 寫:油畫,素描,水墨畫,cel animation... the whole works! D先生都好有經驗,都系國內知名人士。香港絕對無甘多藝術造詣甘高喈藝術家。呢類課程響D官方大學已經辦咗好多年,內容亦都好成熟有效。你地睇大陸D作品(特別響texture同lighting方面喈造詣)就可以睇到。
魚魚
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wanxue2889 » 31日 5月 2005年, 05:10

大家共同努力啦!
活到老、悝到老
wanxue2889
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客