[問題]想請問學3DS問題

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

[問題]想請問學3DS問題

文章步兵仔阿曙 » 18日 8月 2003年, 15:17

請問o系邊一間學校學3DS好d呢???
我見多數學校都系教MAYAo既???
一個終日胡思亂想的步兵仔~
頭像
步兵仔阿曙
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章chatho » 18日 8月 2003年, 18:27

好似唔多覺有學校教max wo...
maya 多學校教系因為出面多公司用
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章choppy » 18日 8月 2003年, 19:41

普通又平既.......我記得有"超卓"系太子!!
不過真系比maya少好多!!我建議先睇書自學.....拒地教既basic野都系睇書教,上個course真系唔抵!!
永遠的巨石3D動畫制作團隊
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 18日 8月 2003年, 22:54

學max ge話建議你上網睇下tutorial,一來比俾錢學有用,二來重可以學埋英文
真系唔識重可以上o黎forum問,le度咁多勁人,實有個幫到你la
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章步兵仔阿曙 » 18日 8月 2003年, 23:15

既然3DS可以自學,咁我諗我會讀MAYA o既課程,
因為我見生產促進局個3D GAME DESIGN TRAINING好吸引~~~
呢個:http://www.hktrainingonline.com/eng/training/detail.cfm?itemcode=16016700&navid=3&sort=0&idnav=99
我諗對我呢d未玩過MAYA o既新仔會有用!!!~~~ :mrgreen:
頭像
步兵仔阿曙
討論區新秀
討論區新秀

文章quake3er » 19日 8月 2003年, 16:26

你們好呀!!我是這裡的新人。我也是剛學3ds的人。一個人學有時都幾悶。希望可在此找一些初學者一起分享下心得!!
quake3er
討論區新秀
討論區新秀

文章tylau » 19日 8月 2003年, 17:54

你好呀, 我都系新仔, 學左3DS未夠一個月.
但系而家轉學XSI & MAYA喇, 好鬼唔鍾意MAX..HAHA
tylau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章步兵仔阿曙 » 19日 8月 2003年, 18:09

點解會討厭MAX呢???
有d咩咁唔好呀??? :?:
頭像
步兵仔阿曙
討論區新秀
討論區新秀

文章tylau » 19日 8月 2003年, 18:12

唔知呀, 感覺囉.
MODEL野好唔方便, SELECT野又唔方便, 介面都幾亂下... HAHA
不過我只系新仔, 意見不夠中肯啊~ HAHA...
tylau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章quake3er » 19日 8月 2003年, 18:23

咁你諗著報MAYA COuRSE :lol: 我都找緊D course
quake3er
討論區新秀
討論區新秀

文章步兵仔阿曙 » 19日 8月 2003年, 20:51

系呀~~~我用3DS畫緊機械人,
但系好多時Boolean完兩件o野,
個整體會變型o既...>_<...(應該系我功力太淺o既問題...)

依家報o左生產力個MAYA,希望有用啦!!! :lol:
頭像
步兵仔阿曙
討論區新秀
討論區新秀

文章HapZungLam » 19日 8月 2003年, 22:02

Boolean is evil. Remember the days that my gundam were built are also using boolean in max2.5

But after i use Soft, and realize that the structure can be tweek and don't have to use boolean to get the shape.

Please don't use boolean on any application. Because they will turn geometry into an unusuall and illegal shape.
頭像
HapZungLam
討論區主持
討論區主持

文章tylau » 19日 8月 2003年, 23:19

而家好似出左叫BETTER BOOLEAN既野...但系MAX好似無...

我本來諗住報HKMA個MAYA, 但系而家未必讀到喇, 要上IMAGI果邊WORKSHOP, 都唔知可唔可以一直做落去, 如果俾人踢走左咪讀MAYA COURSE啦...
tylau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章步兵仔阿曙 » 20日 8月 2003年, 00:20

圖檔
我第一次畫o既3D CG,
個機身本來系平o架,但系一用完Boolean就見到起三角光面... :o
但系唔用Boolean,又唔識可以用咩方法畫到機械人...未夠料畫.. :(
頭像
步兵仔阿曙
討論區新秀
討論區新秀

文章quake3er » 20日 8月 2003年, 02:32

:o 巳經唔錯啦.
quake3er
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客