3d course

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

3d course

文章leelingzone » 27日 12月 2003年, 14:00

電 腦 游 戲 設 計 課 程 吃 香
【 本 報 訊 】 數 碼 娛 樂 在 本 港 商 機 蓬 勃 , 香 港 專 業 教 育 學 院 青 衣 分 校 , 在 亞 洲 游 戲 展 推 介 最 新 電 腦 游 戲 及 動 畫 高 級 文 憑 課 程 , 吸 引 不 少 愛 打 機 的 青 年 查 詢 報 讀 詳 情 ; 而 Sony Computer Entertainment 的 游 戲 機 及 游 戲 軟 件 , 則 在 短 短 三 天 內 營 業 額 已 逾 七 百 五 十 萬 元 。

(請問呢個課程:電 腦 游 戲 及 動 畫 高 級 文 憑 課 程,有無人知道系邊個教呢?同埋有無人知道課程內容呢?)
leelingzone
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 27日 12月 2003年, 17:45

青衣 ive 投資左唔少錢落去, 不過始終系新 course, 難免頭幾屆有未完善既地方, 等到的話...... 待呢個 course 成熟d先讀啦. :wink:

如果黎緊想讀的話, 就要有有心埋准備一齊做實驗 (試驗 :mrgreen: ) 啦!
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章johngalliano » 27日 12月 2003年, 19:05

最好系荷裡活請人翻來教,本地o既業界知識水平普遍未得。又最好有多些cg programming, 計算機圖形學o既課程,因為似乎本地既電腦特技人員大多對這些一無所知。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章shady_lady » 27日 12月 2003年, 19:58

荷裡活班大哥做特效就戰國無雙,做game都系架仔叻,一於搵世嘉啦,超級專業到年年赤字......

而家先起步,已經遲左n年...... :mrgreen:
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章xtu6io666 » 28日 12月 2003年, 12:06

青衣d設備又真系唔野少呀, 不過聽講觀塘間IVE仲癡線喎, 全部學生既設備都買曬荷李活d勁野, software都要學smoke, flame等等, 投資好誇張丫!!!
我真系外賣仔泥嫁乍......
頭像
xtu6io666
討論區新秀
討論區新秀

文章HammerChugoh » 28日 12月 2003年, 14:05

荷李活d設備?你地屋企部電腦分分鍾勁過HOLLYWOOD用果D。
人地所謂設備系指PIPELINE,FILE SYSTEM,DIGITAL ASSET,PLUG﹣IN。哩D對學校都無大作用啦。
請多D勁人教先至系路。
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 28日 12月 2003年, 15:01

HammerChugoh 寫:荷李活d設備?你地屋企部電腦分分鍾勁過HOLLYWOOD用果D。

哈哈...
無錯,同意
但系大家對理工o個個mic的游戲設計course又點睇呢?
俾o的意見oY~
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章HONG KONGer » 28日 12月 2003年, 20:59

chatho 寫:大家對理工o個個mic的游戲設計course又點睇呢?
俾o的意見oY~
我覺得應該睇下你興趣系乜野先。
HONG KONGer
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 28日 12月 2003年, 21:26

HONG KONGer 寫:我覺得應該睇下你興趣系乜野先。

正是game design
次選multi media
咁大家覺得邊個course o的資源最好?師資最優?
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章shady_lady » 4日 1月 2004年, 16:25

小弟屋企仲收埋部8088。我諗荷李活佢地果邊唔會成日換機,最多render時換cpu,最緊要有優良的資源管理,政府辦教育其實好落錢,買機要最靚,要成功始終靠人,唔系機器會擱麈。
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客