IVE 新開市場收費課程- 電腦游戲及動畫高級文憑

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章CG SEED » 9日 7月 2004年, 13:13

:o 總要做個決定的!!!

:) 經驗來說, 任何選擇都有得失的.

8) 選興趣吧!! :wink: 之後看自己可以得到多少了
CG SEED
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章KYM3D » 9日 7月 2004年, 18:41

系囉...有興趣去學一樣野多數會學得好 ! 不過都要睇你本身適合那方面的工作, 左腦定右腦呢....慢慢來吧...你還年青啊...就算選錯了... 也可以重頭再來...有冇前途既野...好似以前個個都以為讀建築一出離就可以搵好多錢...點知一個金融風暴,樓市下跌..個行人工就暴跌....又好似IT...最初好似樓上個咁講...中5加MSCE就有萬幾蚊...但依家咪一樣死曬.....所以先不要去計較這些吧....讀完總算有一技之長..
KYM3D
討論區新秀
討論區新秀

文章ronnielam » 1日 9月 2004年, 03:53

基本上, 在game開發行業上, 分三parts,
-- game designer(游戲的背景,流程,角色設定等等)
-- programmer(整個游戲的program, 多為c++)
-- graphic designer(負責人物,背景的外型設定等等)

假如, 閣下是對cg有興趣的, 就全力去研習吧! 其他兩方面只要少許認識就夠了!

本人正就讀ive的course, 所以我知道!!
我沒有太多時間...
ronnielam
討論區新秀
討論區新秀

文章LAMZA » 1日 9月 2004年, 20:16

早前聽過講座,我覺得香港游戲起步唔算太耐,所以一定有得發展!

我也為自己理想進發,我是把理想放在第一位!前景就其次,最緊要自己鍾意!
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wwhrex » 9日 9月 2004年, 13:53

LAMZA 寫:早前聽過講座,我覺得香港游戲起步唔算太耐,所以一定有得發展!

我也為自己理想進發,我是把理想放在第一位!前景就其次,最緊要自己鍾意!

唉~~~
呢句野,
對我呢D只有MAYA證書
(只是最初級,
 姐系要買佢一本書先可以考果個~~
 $100美金果只..)
會考只有3分,
入ive又入唔到...
(讀4年制果只,
 今日打電話去問,
 佢地ive話收會考有5分好過收毅進...
 話俾毅進既人入到,
 讀到第3第4年用英文教的
 你班毅進既都唔識聽啦~~)
唉~~~
都唔知點好~~
依家只系做緊份政府既‘IT種子’用黎過日子...
wwhrex
討論區新秀
討論區新秀

文章ultramic » 19日 1月 2005年, 00:39

大家好,小弟新來的。
本人正就讀青衣IVE HD in 電腦游戲及動畫 year1。

如果以樓主咁講,中7 grad既可以插入去讀year 3 or 4!!

講真TY iVE 設備好好架。
ultramic
討論區新秀
討論區新秀

文章Terry » 19日 1月 2005年, 10:07

KYM3D 寫:系囉...有興趣去學一樣野多數會學得好 ! 不過都要睇你本身適合那方面的工作, 左腦定右腦呢....慢慢來吧...你還年青啊...就算選錯了... 也可以重頭再來...有冇前途既野...好似以前個個都以為讀建築一出離就可以搵好多錢...點知一個金融風暴,樓市下跌..個行人工就暴跌....又好似IT...最初好似樓上個咁講...中5加MSCE就有萬幾蚊...但依家咪一樣死曬.....所以先不要去計較這些吧....讀完總算有一技之長..

有同感,現在的香港0系董的管治下,邊行都系咁,不如發展自己興趣罷了,有興趣讀咪讀左先,學到0既野又唔會好似金融風暴一夜間無曬0既,我諗都不要太過為錢途想,我覺得香港的管治就是太過為錢,反而越唔見錢,不如發下夢好過
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ultramic » 19日 1月 2005年, 11:12

Terry 寫:
KYM3D 寫:系囉...有興趣去學一樣野多數會學得好 ! 不過都要睇你本身適合那方面的工作, 左腦定右腦呢....慢慢來吧...你還年青啊...就算選錯了... 也可以重頭再來...有冇前途既野...好似以前個個都以為讀建築一出離就可以搵好多錢...點知一個金融風暴,樓市下跌..個行人工就暴跌....又好似IT...最初好似樓上個咁講...中5加MSCE就有萬幾蚊...但依家咪一樣死曬.....所以先不要去計較這些吧....讀完總算有一技之長..

有同感,現在的香港0系董的管治下,邊行都系咁,不如發展自己興趣罷了,有興趣讀咪讀左先,學到0既野又唔會好似金融風暴一夜間無曬0既,我諗都不要太過為錢途想,我覺得香港的管治就是太過為錢,反而越唔見錢,不如發下夢好過

如果真系讀這個course的話,可以申請好幾種資助
ultramic
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客