IVE 新開市場收費課程- 電腦游戲及動畫高級文憑

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

IVE 新開市場收費課程- 電腦游戲及動畫高級文憑

文章jingaiko » 6日 7月 2004年, 18:04

我是新來的
呢個系第一屆的.....
我中七等放榜
對此有興趣
想將其當作職業

想問各位此“新開”科目有冇前景
會唔會好差...
因為朋友話佢D 課程好空范
又怕出路窄....
又歎香港游戲事業太幼嫩
佢地建議我去讀一D DIGITAL MEDIA同埋3D 既課
而唔好去做開荒牛....
佢地又話太新資源唔夠.....

點算

希望各位幫幫我
jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章S'tephen » 6日 7月 2004年, 18:27

research 之下,我大若知道一些資料
http://mit.vtc.edu.hk/cht/c_fthd_cga.html
ive 有兩個部門是主攻“電腦游戲”及“電腦動畫”

起青衣的學部就傾向游戲制作,
而觀塘的學部就傾向動畫制作。

因為青衣的課程會教電腦系統管理, 寫game

青衣器材方面我不大清楚,因為我是觀塘ive, 觀塘有咩器材我就清楚得多,
但青衣是九間分校最名氣重,論理上是最先進的一間ive。
這個學部運作了二年,而且學生得過獎,所以器材是足夠的。
http://www.hkpc.org/hkdeea/outstanding_students/God_of_the_semurai_chi.htm

是否做開荒牛不是一個問題....一定會有市場
但學一個游戲制作,是需要明白電腦程式,又要識畫cg等,兩者並用
唔系入去四年,出返來一定會學識曬d野!
這個學歷可以找到唔錯的工作,
但當要講個人表現的時間就會被肯定了級數。
所以就結論而言,同一屆出來的人。
有人找到好工,有人找不到,都系講近個人實力

因此除了明白“新開”科目有冇前景外,
你會唔會合適當中的學習是很重要的。

簡單講:是兩件事

(1)四年課程的知識是可以找到工作的。
(2)你能否活用四年的知識來找到工作?

合你學,就去吧!
合市場的課程未必合你學,清楚這一點!
最後由 S'tephen 於 6日 7月 2004年, 21:53 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Qbb » 6日 7月 2004年, 21:42

I suggest you study a computer degree or software Eng

Not 電腦游戲及動畫高級文憑

Because a game designer is a game programmer (better).

If you study 電腦游戲及動畫高級文憑, you just a Animator.
In hong kong too more Animator and graphic designer
Qbb
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CG SEED » 6日 7月 2004年, 21:46

:wink: 基本上沒有什麼有沒有前景的問題. 從前香港工業也很蓬勃的, 現在都息微了吧?? 建造業也是呢.

:o 最重要是自己會否投入有關的工作? 工作占了生活上很多時間的.

8) 沒有人知道明天!!

不過我是對行業看好的, 始終香港有很多有錢人, 而且亦很容易接觸到世界各地的資訊, 條件倒是很好的. 只是到底香港人有沒有付出努力了.

:mrgreen: 香港人付出努力的能耐, 香港人自然明白 :mrgreen:

:mrgreen: 我也是新手, 也希望加入有關的工作的 :mrgreen: :mrgreen:
CG SEED
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jingaiko » 7日 7月 2004年, 00:12

我本身一d programming 既知識都冇.......
有個fd叫我唔好賭........
jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

文章Qbb » 7日 7月 2004年, 00:30

if you don't know any programming, you will hard to make a game

And cannot protect or release you game.

I suggest you take a BBA or Marketing course is better

because in HK , animator is very low salary, but some guys is very high salary (5 - 10 years exp), and you need lucky !!!

Animator always a Temp position (contract).

Anyone can take your job !!!

You can see www.cgvisual.com is more Animator !!!
They always finding a job.
Qbb
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jingaiko » 7日 7月 2004年, 00:35

Qbb 寫:if you don't know any programming, you will hard to make a game

And cannot protect or release you game.

I suggest you take a BBA or Marketing course is better

because in HK , animator is very low salary, but some guys is very high salary (5 - 10 years exp), and you need lucky !!!

Animator always a Temp position (contract).

Anyone can take your job !!!

You can see www.cgvisual.com is more Animator !!!
They always finding a job.

but i wanna be a game designer?
um...
點算....
我想知呢.....
game designer 真系同 animator 既待遇一樣??
jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

文章Qbb » 7日 7月 2004年, 01:01

no , if you are good game desginer !!!!!

You can get higher salay !!!!
Qbb
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 7日 7月 2004年, 01:36

任何工作做得好, 都可以有更高人工啦, 唔識加你人工咪去第二間公司做囉!

不過 animator 出路又真系窄左d, 讀 programming 轉型都易d
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章jingaiko » 7日 7月 2004年, 01:41

h2o 寫:任何工作做得好, 都可以有更高人工啦, 唔識加你人工咪去第二間公司做囉!

不過 animator 出路又真系窄左d, 讀 programming 轉型都易d

呢個電腦游戲及動畫高級文憑算唔算programming
踩邊飯多d?
jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

文章CG SEED » 7日 7月 2004年, 13:49

:) 我認為不用擔心有沒有相關的背景的. 只是在日後學習時要多做一點准備便好了.

如果沒有什麼認識的, 可以選一個課程上闊一點的, 在學習時了解一下各方面, 再在日後選一些適合自己興趣及能力的進修進修. 可以是編程, 可以是設計的. 反正沒有人走過所有的路, 誰能告訴你那裡是最適合你??

:) :) 有個方向便好了. 給自己多一點信心 :) :)
CG SEED
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章KYM3D » 7日 7月 2004年, 21:06

如果學一樣野..系全世界都識既. 全世界都可以做到. 咁所學到既野就吾會值錢得去邊. 相反你所學到既吾系太多人識, 又吾系太多人可以做到, 咁就值錢好多. 所以冇話咩野開荒牛...有時做開荒牛反而更好 ! 正所謂物以罕為貴嘛 !
KYM3D
討論區新秀
討論區新秀

哈哈哈

文章xtu6io666 » 8日 7月 2004年, 00:01

讀觀塘IVE既3D course, 畢業後想入行/做animator機會非常高 :mrgreen:
我真系外賣仔泥嫁乍......
頭像
xtu6io666
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 8日 7月 2004年, 00:06

KT IVE 冇其他院校咁死板, 又俾學生早d搵工, 飲頭啖湯, haha :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章xtu6io666 » 8日 7月 2004年, 00:11

成間學校計可能設備真系唔及青衣IVE, 但講到3D equipment, 唔好話IVE, 就系所有香港既大學都未必比得上!!!!

8) 8) 8)
我真系外賣仔泥嫁乍......
頭像
xtu6io666
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客