IVE 新開市場收費課程- 電腦游戲及動畫高級文憑

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章xtu6io666 » 8日 7月 2004年, 00:11

成間學校計可能設備真系唔及青衣IVE, 但講到3D equipment, 唔好話IVE, 就系所有香港既大學都未必比得上!!!!

8) 8) 8)
我真系外賣仔泥嫁乍......
頭像
xtu6io666
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章jingaiko » 8日 7月 2004年, 02:12

大家覺得呢一行
i mean game 呢一行點睇?
jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

文章shady_lady » 8日 7月 2004年, 15:31

先看看自己是右腦或左腦人,一定先打好個底(好重要),鍾意玩game是但系art or programming,兩樣通殺既人(要看悟性)唔駛留系香港,可以直接去ILM出糧。

(學到樣野吾系太多人識, 又吾系太多人可以做到,仲要有商業價值同市場需求仲唔惦過碌蔗.........嘿嘿!!)
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jingaiko » 8日 7月 2004年, 18:01

shady_lady 寫:先看看自己是右腦或左腦人,一定先打好個底(好重要),鍾意玩game是但系art or programming,兩樣通殺既人(要看悟性)唔駛留系香港,可以直接去ILM出糧。

(學到樣野吾系太多人識, 又吾系太多人可以做到,仲要有商業價值同市場需求仲唔惦過碌蔗.........嘿嘿!!)

um
打個底
系咩東東?
邊一方面
好迷茫....
唉..........
jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

文章shady_lady » 8日 7月 2004年, 19:07

先理解只game的本質其精美的圖像人設是如何諗畫出來其過隱的玩法是如何度寫出來.........如何具備這些基礎去實踐呢.....?
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章shady_lady » 8日 7月 2004年, 20:00

系ILM求其搵件都有兩個Master's Degree,要努力呀.......
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jingaiko » 8日 7月 2004年, 20:07

shady_lady 寫:先理解只game的本質其精美的圖像人設是如何諗畫出來其過隱的玩法是如何度寫出來.........如何具備這些基礎去實踐呢.....?

好講得太表面.......
jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

文章Jenfero » 8日 7月 2004年, 22:02

我是今年yr. 2 Digital Media 的學生. 對於ive 的 animation 我覺得沒有懷疑!當然學校的設置也很好!
而對於新開的科也很有興趣. 當然如要選收這科的話一定要有興趣是最好的.比起digital media學到的是更專門!! 而且現在3D 也很有需要.很有發展的機會! :)
Jenfero
討論區新秀
討論區新秀

文章CG SEED » 8日 7月 2004年, 22:11

jingaiko 寫:[好講得太表面.......

:D 不要想像得太詳細了, 反正一般情況都不會如你所計劃的發展.

以目前的情況, 香港在游戲工業上並沒有鄰近地區(日, 韓, 甚至台灣)繁盛, 這是可以肯定的情況; 可是香港有人提倡游戲工業, 這亦現存的情況. 事情的發展可能會像8萬5一樣, 年多後便沒有了; 也可能像當年網絡公司繁盛時, 中五畢業加一張MCSE便萬三四元月薪 - 當然, 沒有努力的人年多後便失業了. 游戲工業也可能不會興旺起來的. :roll: 因素太多了, 基金經理也有跌眼鏡的時候.

如果怕前途不好的話, 真的很擔心的話, 不要談興趣了, 選商業有關的科目的話出路肯定是最多的, 亦不會在十數年內息微, 絕對的安心.

:) 以興趣為工作的人, 肯定要冒一點險的.

如果打算冒險, 就應該多點認識自己的能力和興趣了, 真的可以試試畫圖, 試試自學一些編程, 看自己在那方面較願意去做了. 不會馬上知道自己日後的發展的.

選定了便不要擔心, 可能跟別人選的很不同, 但不要介意, 人人的能力興趣不同.
:o :o 加油 :o :o
CG SEED
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jingaiko » 9日 7月 2004年, 00:49

CG SEED 寫:

:D 不要想像得太詳細了, 反正一般情況都不會如你所計劃的發展.

以目前的情況, 香港在游戲工業上並沒有鄰近地區(日, 韓, 甚至台灣)繁盛, 這是可以肯定的情況; 可是香港有人提倡游戲工業, 這亦現存的情況. 事情的發展可能會像8萬5一樣, 年多後便沒有了; 也可能像當年網絡公司繁盛時, 中五畢業加一張MCSE便萬三四元月薪 - 當然, 沒有努力的人年多後便失業了. 游戲工業也可能不會興旺起來的. :roll: 因素太多了, 基金經理也有跌眼鏡的時候.

如果怕前途不好的話, 真的很擔心的話, 不要談興趣了, 選商業有關的科目的話出路肯定是最多的, 亦不會在十數年內息微, 絕對的安心.

如果打算冒險, 就應該多點認識自己的能力和興趣了, 真的可以試試畫圖, 試試自學一些編程, 看自己在那方面較願意去做了. 不會馬上知道自己日後的發展的.

選定了便不要擔心, 可能跟別人選的很不同, 但不要介意, 人人的能力興趣不同.

jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

文章jingaiko » 9日 7月 2004年, 00:50

CG SEED 寫:

jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

文章tonyleung » 9日 7月 2004年, 02:42

講到e 度
我想請問e 個course 要幾錢學費ga??
tonyleung
討論區新秀
討論區新秀

文章jingaiko » 9日 7月 2004年, 08:18

tonyleung 寫:講到e 度
我想請問e 個course 要幾錢學費ga??

同一個degree 差唔多.......
所以d人好少buy 呢個..........................
jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

文章CG SEED » 9日 7月 2004年, 09:21

jingaiko 寫:

:) 不要這樣呢

覺得我說廢話的 :x 干脆說不同意便好了......

:-| "唉~~"的話, 實在沒有意見可以回應的. 你不是想討論嗎??
CG SEED
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jingaiko » 9日 7月 2004年, 10:13

CG SEED 寫:
jingaiko 寫:

:) 不要這樣呢

覺得我說廢話的 :x 干脆說不同意便好了......

:-| "唉~~"的話, 實在沒有意見可以回應的. 你不是想討論嗎??

o下.......
我不嬲都唔會心存攻擊
我是求助
你地句句都幫到我.....
我唉系因為唔知點算........
jingaiko
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客