polyU ,IVE 你會揀那一個

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章kiu » 1日 8月 2004年, 22:21

shady_lady 寫:"admire your creativity and idea development" 設計教育應該是這樣,思想永遠擺在第一位,果然離開了多年都無變呢...... :mrgreen:

不過3d的技術門檻的確太高了,登堂都好難入室呢。

系呀...
要識諗野先值錢...否則只能永遠做technican
讀書時同學仔都有分design人 and technque人
kiu
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章訪客 » 3日 8月 2004年, 22:07

我唔明白講既 '直指 mic 系咩野意思' ??

意思系

(a) 系 mic 做野?
(b) 比顏色(show reel) 比 mic 睇?

小弟真系諗唔明?
訪客

文章S'tephen » 3日 8月 2004年, 23:01

當然我指升學啦!去過一次Workshops很喜歡那裡!:)
可是我離這目標還很遠,這之間的幾年一定有好多的變化!

今日去過聽 Art Center 佢個 Media Arts 課程講座(前身是ca電腦動畫課程)

我覺得:
可能我後面會大把人(新學年的人)比顏色 mic 睇, 哈哈【唔知呢】
但要是我,倒不如先攪好香港整體CG業,
到時邊間學校出來都會同樣出色。這重要d
最後由 S'tephen 於 4日 8月 2004年, 00:52 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 4日 8月 2004年, 00:44

ot:點解訪客又可以留言... :?:

正題:art centre個media art...
努力中!搞個新方向出o黎 :wink:
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chunyuenlo » 4日 8月 2004年, 00:54

我選Poly.................因為果度有個master位....................
多年後你都可以再升一級...................
chunyuenlo
討論區新秀
討論區新秀

文章leelingzone » 12日 8月 2004年, 23:10

pazu 寫:啊~我有興趣知道哦!現在你進入POLY 肯定是IVE 的損失.看來你已經掌握了最高級的選擇權,恭喜你!
從你的作品中,我一直覺得你系一個好有才華,技術亦很熟練,藝術知識亦足夠.吾,你果然是魚與熊掌兼得.
即使第一次做人頭己經有這麼超水准,看來你不只有准專業級,簡直直逼超專業級!令我目瞪口呆,啊~我好欽敬你.
到你畢業後,很多大公司應該會爭相聘請你哦,不然會是他們的損失哦.不用擔心,你一定可以在這一行蠟燭及占一席位

S'tephen 寫:我最後的結果都是進了polyU了(星期五)

好少事會攪到我50/50, 但眾多條件利弊參半之下
我怎揀都會勁失落的, Poly好, ive都好
我失的只是魚與熊掌不可兼得的一半

到現在風險差不多等於0, 因為我100%成功進入poly了
所以我是一准polyU 學生! (悔的話,要蝕5000元)

現在我是一個文憑的工作者, 若可能是經驗──希望有暑期工來得到吧!

兩年Poly 加一些外掛證書是我未來的大方針
再工作一兩年後直指MIC!

唔知你們有無興趣知道我這兩個星期攪過什麼呢
有的請回!

請問有沒有現成的作品呢?我真的好想睇下....
leelingzone
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leelingzone » 12日 8月 2004年, 23:11

pazu 寫:啊~我有興趣知道哦!現在你進入POLY 肯定是IVE 的損失.看來你已經掌握了最高級的選擇權,恭喜你!
從你的作品中,我一直覺得你系一個好有才華,技術亦很熟練,藝術知識亦足夠.吾,你果然是魚與熊掌兼得.
即使第一次做人頭己經有這麼超水准,看來你不只有准專業級,簡直直逼超專業級!令我目瞪口呆,啊~我好欽敬你.
到你畢業後,很多大公司應該會爭相聘請你哦,不然會是他們的損失哦.不用擔心,你一定可以在這一行蠟燭及占一席位

S'tephen 寫:我最後的結果都是進了polyU了(星期五)

現在我是一個文憑的工作者, 若可能是經驗──希望有暑期工來得到吧!

有的請回!

leelingzone
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leelingzone » 12日 8月 2004年, 23:11

有的請回!

leelingzone
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 13日 8月 2004年, 00:58

kiu 寫:to S'tephen,

i got the poly HD in the past. they only admire your creativity and idea development like conceptual idea,sketches or sth. and, they will train you as a conceptual artist rather than a technical students. thus, we need to learn all software by us all the time. they will not teach you too much about the software as they said software is not valuable compare with creativity.

let's say, you want to do 3d animation or special effect. you have to think or "wind water" about why you do 3d, not use 2d? why you build this model, what your final msg is....not only do sth on computers. otherwise, they will not admire our 3d skills. if you got good sketches skill, it will be good for their needs.

香港既cg 課程的最大唔好就系一味混淆創作人與制作人的角色, 咁死硬
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 13日 8月 2004年, 01:03

kiu 寫:
shady_lady 寫:"admire your creativity and idea development" 設計教育應該是這樣,思想永遠擺在第一位,果然離開了多年都無變呢...... :mrgreen:

不過3d的技術門檻的確太高了,登堂都好難入室呢。

系呀...
要識諗野先值錢...否則只能永遠做technican
讀書時同學仔都有分design人 and technque人

technique 人唔駛諗野咩?~! 好多時technique 人唔整埋出黎ddesign人都唔知自己想點~!
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 13日 8月 2004年, 04:37

回覆:pazu 寫:今日星期五會寫好的。多謝你的鼓勵!

回覆:CK 寫:那你標題相片是你本人嗎? 是,用Maya 造的。
http://www.cgvs.com/forum/album_page.php?pic_id=490

leelingzone 寫:請問有沒有現成的作品呢?我真的好想睇下....

http://61226.com/map.html
http://www.cgvs.com/forum/album_personal.php?user_id=2886
http://www.cgvs.com/forum/album_page.php?pic_id=706
http://www.cgvs.com/forum/album_page.php?pic_id=514

看來是很多很亂的
我都好想做一個網頁出來,但都我未諗到想要玩的感覺(質感)
這個感覺又能好好表達自己,一定要有代性的...

我唔想俾人話我個人網頁是“有技術無內涵”的,
我估八月內要做試版看看!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章rryria » 13日 8月 2004年, 09:30

架spaceship真的不錯

add oil!

不要整衰61226個名呀!

ps: 個webfolio真系要做得好少少
ive仔唔系only得skill, 還可design的!
頭像
rryria
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章zyiuyin » 13日 8月 2004年, 12:34

應該一早上cgvisual 提你
但你已經選左poly

1. poly MIC 設備無觀塘IVE 咁好
2. poly MIC 教animation 同visual effect 既人幾乎走曬, 淨返個part time 又鍾意吹水同開空頭支票又無咩實戰經驗既馬xx (不過SD果邊我唔知教成點)
3. 宜家攬緊final, 做animation 加小小effect, 成座P core(mic) 無人幫到手解決問題
4. 如果做cg, 不如真系早d出黎, 拍d centro果d大碼頭, 幾年經驗仲好, 呢行好似學歷唔多睇重
5. 總之MIC 除左做game, 好多飯都唔惦
zyiuyin
討論區新秀
討論區新秀

文章johngalliano » 13日 8月 2004年, 12:45

zyiuyin 寫:
應該一早上cgvisual 提你
但你已經選左poly

1. poly MIC 設備無觀塘IVE 咁好
2. poly MIC 教animation 同visual effect 既人幾乎走曬, 淨返個part time 又鍾意吹水同開空頭支票又無咩實戰經驗既馬xx (不過SD果邊我唔知教成點)
3. 宜家攬緊final, 做animation 加小小effect, 成座P core(mic) 無人幫到手解決問題
4. 如果做cg, 不如真系早d出黎, 拍d centro果d大碼頭, 幾年經驗仲好, 呢行好似學歷唔多睇重
5. 總之MIC 除左做game, 好多飯都唔惦

你睇佢地d學生作品就知poly唔掂啦~!
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章framebyframe » 13日 8月 2004年, 14:16

hmm.....who is this 馬xx guy you guys were referring to?
framebyframe
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客