[緊急]意見一問!!!

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

[緊急]意見一問!!!

文章含羞草 » 11日 8月 2004年, 17:36

本人中五放榜了!!!個結果不太好,只有12分,英文不合格,如果我讀ive的多媒體創作及數碼娛樂高級文憑(41380)和互動多媒體及動畫科技高級文憑(41382),有沒有機會???,博唔博得過???,因我是不太合要求的!!!
如果高級文憑博唔過的話,我讀文憑電腦游戲及動畫文憑(41283,修讀年期是2年),博唔博得過???
'1'年之後,如果我會考自修英文合格,可不可以讀高級文憑???
如果我現在讀基礎文憑的話,我都是'1'年之後,如果我會考自修英文合格,可不可以讀高級文憑???我的理想是做電腦動畫師,如果我只是文憑出身的話,根本做不到,當然我都一定會在之後不斷進修到高級文憑!!!

我只是想知多媒體創作及數碼娛樂高級文憑(41380)和互動多媒體及動畫科技高級文憑(41382)和電腦游戲及動畫文憑(41283)多不多人讀???博唔博得過???
如果我讀到文憑我打算其間同時間會考自修'1'年,如果'1'年後英文合格的話,可以讀高級文憑嗎???
我明天ive便要交表!!!希望大家今晚內回覆我!!!
thank you very much!!!
圖檔
我年紀小,但興趣大!!!
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章含羞草 » 11日 8月 2004年, 17:42

之前會員S'tephen說"三十歲前只要完成這游戲, 什麼方法都可以 "我唔明呀!!!可不可以講清楚d???
圖檔
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章shady_lady » 11日 8月 2004年, 18:16

實際課程details其他人答喇,讀創作最緊要有passion,不是3分鍾熱度,能夠付諸實行,不流於空想,系基本條件。

(喺香港,好多太太認為讀書唔成就讀design,攪到designer地位長期偏低,這是極之unfair。外國出色既designer地位好高架,系社會既精英階層,醫生都要跟尾。)
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章shady_lady » 11日 8月 2004年, 19:07

漏左第2題....三十歲前只要完成這游戲?結婚置業洞房養立腸狗?唔一定既,睇下個人能力,開竅程度和經濟情況啦。有時機會未到就點做都改變唔倒形勢.......(完全系冇答果只)
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章含羞草 » 11日 8月 2004年, 19:26

shady_lady 寫:漏左第2題....三十歲前只要完成這游戲?結婚置業洞房養立腸狗?唔一定既,睇下個人能力,開竅程度和經濟情況啦。有時機會未到就點做都改變唔倒形勢.......(完全系冇答果只)

唔明是不是三十歲前有cg界無成績的話會給公司放棄???
圖檔
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章shady_lady » 11日 8月 2004年, 20:03

好難客觀地講,睇下用咩角度睇囉.....話邊個放棄邊個系好鬼敏感下。好似系男女朋友因了解而分手果只,幾肉痳。
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章fellini » 11日 8月 2004年, 20:35

之前會員S'tephen說"三十歲前只要完成這游戲, 什麼方法都可以 "我唔明呀!!!可不可以講清楚d???

一個未到三十(二十出頭)的人對你這麼說...... :roll:

做人道理: 意見要多聽, 多分析
頭像
fellini
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 11日 8月 2004年, 21:33

至少要有一定能力,金錢同友誼。
三十歲之後唔系話“不成氣候,就等於Game Over!”
能力方面,你唔系話三十歲都重諗住轉行嗎?

但“能力,金錢同友誼”換算成你三十歲之後的必要籌碼(低碼)
三十到四十之間就是開始講究投資,同保持實力(如果有成就)!

這一個人生階段最為夾心,職位不算高亦不低。
努力ga,加上順勢,日子才好過。
不然不升則落的社會下,連低職位都要保持實力,淘汰是也。
加上這個年齡推進力將每況愈下,軟件一年比一年易用。後浪進前浪
三十之人唔會斗學歷。(常口邊說斗經驗)

但學歷成為一定評鑒要素的時候。
三十歲人幾許時間可以抽身來讀書呢!(有計劃的部署是可以的)
二十歲至三十歲十年之久,四年讀書六年工作,或Part time 工作&讀書
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 11日 8月 2004年, 21:43

某年我報IVE,英文不合格,十分
未交申請表已經俾人轉介了,去申請FD(foundation Diploma)
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 11日 8月 2004年, 21:52

ive好似must五科及格英文在內wo
不過都可以一試
hd未必得,就咁dip應該無咩問題。

普遍香港人都唔知designer做mud ga la...
個個都以為個個designer都好似nigo咁潮爆咁有錢用親都系LV
o的雜志又成日mud mud designer力橕 mud mud product咁

講完。
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章含羞草 » 11日 8月 2004年, 22:00

S'tephen 寫:某年我報IVE,英文不合格,十分
未交申請表已經俾人轉介了,去申請FD(foundation Diploma)

foundation Diploma=基礎文憑???
你的基礎文憑是讀what,我choose了電腦分流!!!
好不好???
點算???
圖檔
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章twentydayten » 11日 8月 2004年, 22:10

讀ive的話, 不符合基本要求, 99%都唔會收,
有信心考多年的話就會考多年,
否則就讀基礎文憑啦.

F.7升唔上大學的多數都報高級文憑,
成績不太好就博唔過.
twentydayten
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 11日 8月 2004年, 22:10

基礎文憑只是過渡性質的課程!:)

最好讀返自己中五學過的啦,咁~基礎文憑成績高就會大機會上HD啦
我是電子分流
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章含羞草 » 11日 8月 2004年, 22:18

S'tephen 寫:基礎文憑只是過渡性質的課程!:)

最好讀返自己中五學過的啦,咁~基礎文憑成績高就會大機會上HD啦
我是電子分流

下年轉課程!!!,重讀好難的!!!
現在沒有電子分流了!!!我choose電腦分流ok嗎???
圖檔
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wang » 11日 8月 2004年, 23:56

難左???
你讀咩科...
下年物理 光學 ,放射,波 依幾樣野好似冇左...
化學冇左藥物... 之後唔記得了.....

比今年易左先對...

香港課程越變越易....

eg : 電腦-> 資訊科技 -> 電腦與資訊科技
畫CG的要求:時間+堅定+熱誠+毅力

努力讀書中~
頭像
wang
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上