anyone apply 電腦游戲及動畫高級文憑 in IVE ?

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

anyone apply 電腦游戲及動畫高級文憑 in IVE ?

文章sunny610610 » 20日 8月 2004年, 19:44

i apply for this :roll:
sunny610610
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章含羞草 » 20日 8月 2004年, 21:54

ive收你???
你真的好運!!!
我之前報41382,但我最後都是重讀中五!!!
我的志願是cg不是game!!!
希望之後我可以讀cg!!!
圖檔
我年紀小,但興趣大!!!
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 24日 8月 2004年, 17:24

恭喜恭喜,有機會日後多交流

我都是ive人,希望合作無間啦!
我不是想找什麼著數,在我來講識多一個ive的朋友
比學習任何知識都重要!人際比成績更寶貴

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章fellini » 24日 8月 2004年, 22:53

你的志願是cg....
那麼我的志願是mouse和keybroad但不是電腦
唔系話要捉字"室"
但好多時 concept 要攪清楚
好似好多人話自己讀 "deside", 其實佢地讀"design", 幾魚..(我唔系劉家傑)
game 不是 cg 嗎?
cg 是一個工具, 或一種技巧,
用鉛筆可以畫一幅鉛筆畫, 用電腦可以做一件computer graphic.
got it?
頭像
fellini
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 24日 8月 2004年, 23:26

fellini 寫:你的志願是cg....
那麼我的志願是mouse和keybroad但不是電腦
唔系話要捉字"室"
但好多時 concept 要攪清楚
好似好多人話自己讀 "deside", 其實佢地讀"design", 幾魚..(我唔系劉家傑)
game 不是 cg 嗎?
cg 是一個工具, 或一種技巧,
用鉛筆可以畫一幅鉛筆畫, 用電腦可以做一件computer graphic.
got it?

yeah~ that's it! i agree with you man
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Qbb » 25日 8月 2004年, 00:51

game 不是 cg

I told you !!!!
Qbb
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kingnt66 » 25日 8月 2004年, 04:36

Qbb 寫:game 不是 cg

I told you !!!!

The correct version should be:

game 不”單只”是 cg

No one will play game if there is only a bunch of script and coding. A good game is a combination of nice CG (art), good game play (creative game design), and flawless control (hardware, programming). They always work together, you cannot separate them.

含羞草的志願是cg不是game! I guess you want to go for the movie industry…how about game cinematic? If square Enix hire you to make the cinematic of Final Fantasy 13, will you do it? :wink: I think game and film are working really close nowadays, either way is fun!! :mrgreen:
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章fellini » 25日 8月 2004年, 08:32

game 不”單只”是 cg
頭像
fellini
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章含羞草 » 25日 8月 2004年, 22:23

fellini 寫:game 不”單只”是 cg

ok!!!讓我說清楚一點吧!!!
我的意思是,我想做的是cg電腦動畫!!!
例如,我想做的是鬼武者3的開場cg動畫,而不是入面進行中的game中的畫面!!!
一樣都是computer graphic,但性質不同!!!開場cg動畫是可看不可控制,像史力加的cg動畫電影,而進行中的game中的畫面是可控制的!!!(雖然這點是由老板作主不是你想做what就做what)!!!
等於香港人叫即食面做公仔面,但其實公仔面是一個品牌名,不是即食面的正名,但人人都明公仔面是即食面!!!
可能我之前講得唔清楚!!!
但我以為大家明的!!! :mrgreen:
我今年會考12分,我希望下年可以再考好d,我打算下年如升不到中六的話入"41382 互動多媒體及動畫科技高級文憑"or"41380 多媒體創作及數碼娛樂高級文憑",這兩科關不關cg事的???我唔想搞錯!!!請答下我!!!thank you very much!!! :mrgreen: :P
圖檔
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章fellini » 25日 8月 2004年, 23:13

如果你真系好大夢想, 就算下年升到中六, 都要4138241380!
努力讀一樣入U, 重肯定比d"預料"畢業同科同學識多好多野.

但我以為大家明的!!!

得罪講句, 系唔清楚, 但其實如你說的公仔面, 我知你講mud.
不過系要"咭"一"咭"你.
餐廳好多人講明一定要出前一丁唔要公仔面架, 又有好多人order公仔面, 食先知佢系大陸即食面而發難.....see? 叫即食面做公仔面, 好定唔好?

人人做得唔好唔系代表你都可以著口做唔好.

知錯改正先系正確做法
香港後生仔唔可以個個都系咁架.
唔系有心要話你, 突然有感而發o者...
你要向xtu6io666先生多多學習, 我好欣賞佢
頭像
fellini
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章含羞草 » 26日 8月 2004年, 21:09

fellini 寫:如果你真系好大夢想, 就算下年升到中六, 都要4138241380!
努力讀一樣入U, 重肯定比d"預料"畢業同科同學識多好多野.

但我以為大家明的!!!

得罪講句, 系唔清楚, 但其實如你說的公仔面, 我知你講mud.
不過系要"咭"一"咭"你.
餐廳好多人講明一定要出前一丁唔要公仔面架, 又有好多人order公仔面, 食先知佢系大陸即食面而發難.....see? 叫即食面做公仔面, 好定唔好?

人人做得唔好唔系代表你都可以著口做唔好.

知錯改正先系正確做法
香港後生仔唔可以個個都系咁架.
唔系有心要話你, 突然有感而發o者...
你要向xtu6io666先生多多學習, 我好欣賞佢

我明白了!!!好多謝你的指導!!!
我想看我下年多少分再決定,真的高分的話,我想我也會入中六!!!
and then 41382 41380聽說真的好難入,所以我會努力的了!!!
其實我除了cg外,我對於科幻故事的創作和美術方面成日都有好多idea!!!希望第日都用得著!!!
圖檔
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Truth » 26日 8月 2004年, 21:41

含羞草 寫:其實我除了cg外,我對於科幻故事的創作和美術方面成日都有好多idea!!!希望第日都用得著!!!

如果是想攪創作
個人感覺青衣 IVE 不是一個合適的地方 :(
頭像
Truth
討論區新秀
討論區新秀

文章含羞草 » 27日 8月 2004年, 17:15

Truth 寫:
含羞草 寫:其實我除了cg外,我對於科幻故事的創作和美術方面成日都有好多idea!!!希望第日都用得著!!!

如果是想攪創作
個人感覺青衣 IVE 不是一個合適的地方 :(

要創作,先要學習呢!!!
如果連基本的cg動畫都做唔到,哪又如何用cg動畫做自己的創作呢!!!
圖檔
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: anyone apply 電腦游戲及動畫高級文憑 in IVE ?

文章ultramic » 19日 1月 2005年, 18:38

sunny610610 寫:i apply for this :roll:

我都系讀這科! 你是否TY IVE??
ultramic
討論區新秀
討論區新秀

文章yamamoto » 18日 2月 2005年, 20:46

大家好,希望我既解答可以幫到大家,我現在系ive讀41382,即"互動多....技"果個,今年系2年級
首先科野系關cg事,無論80,81,82,因為都會學到maya ,3d max等東西,可是,考慮呢科既時候,唔該留意埋"多媒體"呢3個字,唔好一味著眼"動畫",因為咁你會好失望!
第二,80系包含寫game,82系會整互動玩具,即電子狗果d
第三,難入系因為自上年起有market fee(mf)課程加入左,我當年份果時一黎無mf,二黎我系...哈哈,總之入左啦,所以入左,但後來發現左有人拿會考10分都入到黎!!!
ok啦
yamamoto
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客