好現實既問題

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

好現實既問題

文章wwhrex » 9日 9月 2004年, 13:40

其實,要進修咩先可以增加自己搵工機會?
仲有,
點升學先最好??
讀毅進??
讀ive??
仲有一樣好重要既野,
考咩證書或者文憑最好?
(小弟系一個有心想以畫動畫為一生工作~~
 衰就衰在小弟會考只有3分...
 中英文拎左把槍...)
wwhrex
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 9日 9月 2004年, 15:20

我當年冇 ive, poly 呢d 野讀3d..... 所以讀 short course 就算, 依家呢個年代周街都有人教3d, 當然要搵d質數有番咁上下架啦, eg 生產力同 menfond 合辦既 course, cityu 既 scrope 都有 (唔知依家仲有冇人讀 :roll: )

不過有樣野都好現實, 就系做呢行好多時睇既 manual & reference 都系英文, 你睇得明, 又有心機睇的話, 對你日後既發展會唔錯! :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wwhrex » 9日 9月 2004年, 17:58

h2o 寫:我當年冇 ive, poly 呢d 野讀3d..... 所以讀 short course 就算, 依家呢個年代周街都有人教3d, 當然要搵d質數有番咁上下架啦, eg 生產力同 menfond 合辦既 course, cityu 既 scrope 都有 (唔知依家仲有冇人讀 :roll: )

不過有樣野都好現實, 就系做呢行好多時睇既 manual & reference 都系英文, 你睇得明, 又有心機睇的話, 對你日後既發展會唔錯! :wink:

我都有讀ITTDC出既MAYA SHORT COURSE
英文我唔系唔識,
系識聽唔識講...
識睇唔識串出黎..
wwhrex
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 9日 9月 2004年, 18:31

無論做邊行,中英文能力都好重要,
不如報多o的中英文o既short course 啦.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章含羞草 » 12日 9月 2004年, 18:33

我都是打算以cg作一生的career,我會考12分,我現在重讀,希望下年英文可以合格!!!這個世界好現實的!!!如果你是有心的話,可以在毅進讀電腦,之後在毅進的考試拿2-3個A,之後入ive,否則都好難在未來找工作及讀到ive的high dip,因ive的cg course上年無12分都無機會!!!不過只要努力,總有成績的!!!
圖檔
我年紀小,但興趣大!!!
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客