請俾俾意見,大一畢業後應該點?

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

請俾俾意見,大一畢業後應該點?

文章wewasam » 21日 9月 2004年, 23:11

:( 各位仁兄,ng 該俾D意見小弟~
我讀緊大一的商業設計文憑課程,下年頭就畢業了.
但總覺得在大一的時間不多,不能學到很多東西.
聽人講話大一系政府ng認可 ge,而且只不過系文憑課程呢!~~ >..<!
畢業後都ng g點好,繼續讀其他的課程?還是出來搵工?
點好AR?? 如果系讀其他課程俾D意見我讀咩好ar!~~
謝謝大家!~~~ :lol:
wewasam
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章wewasam » 21日 9月 2004年, 23:15

sorr!~網絡問題,發多了!~~~請版住把其中一個刪除!~~~
wewasam
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 22日 9月 2004年, 01:14

:cry: :cry: 以前讀(商業設計文憑課程)
記不起是3年制 .....馬富強教我們濆畫...堂數小學不了什麼....大一不是什麼好學校 :cry:我想最真貴是認識了一班朋友 :mrgreen: ..........畢業證書我早已拋落垃圾筒 :evil: :evil:

重要是自己作品 :lol:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 22日 9月 2004年, 01:27

leeho 寫::cry: :cry: 以前讀(商業設計文憑課程)
記不起是3年制 .....馬富強教我們濆畫...堂數小學不了什麼....大一不是什麼好學校 :cry:我想最真貴是認識了一班朋友 :mrgreen: ..........畢業證書我早已拋落垃圾筒 :evil: :evil:

yeah~
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 22日 9月 2004年, 10:45

畢業後應該拎o的作品去搵工,
出o黎做o野學到o既仲多過你返學.

如果有錢,有時間,屋企唔等你養,
你咪搵o的你有興趣o既課程讀囉.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LAMZA » 22日 9月 2004年, 17:28

絕對認同leeho的講法!
你試問下其他出黎的學生,學到D咁野!

真令人失望.....昆完錢都算,最慘出黎後大多都未必搵到相關的野做!
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wewasam » 22日 9月 2004年, 18:04

唉!~~我都系擔心出黎未必搵到相關ge野做!~~
以前讀3年應該會好D,都ng明點解轉左......
如果讀完..可以銜接邊度好aR??!~~~
wewasam
討論區新秀
討論區新秀

文章wewasam » 22日 9月 2004年, 18:05

leeho 寫::cry: :cry: 以前讀(商業設計文憑課程)

自己的作品??? 系平時的作品ma??!~~ 很多都俾學校收了!~ >..<!
wewasam
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 22日 9月 2004年, 19:15

wewasam 寫:

自己的作品??? 系平時的作品ma??!~~ 很多都俾學校收了!~ >..<!

學校交的是功課 :wink: 主題往往受到規限 :wink: 未必能發揮個人潛能 :P應該有時間多創作個人作品 :wink: 找到自己歡喜的公司後 :wink: 可以拿去見工 :P 效果比起您的功課還見效 :mrgreen: :mrgreen: 真不明白一提起(大 一)自己有很多野講 :evil: :evil: 可能以前被個僕街話自己作品差 :evil: 在畢業展不給射燈照明 :evil: :evil: 個僕街我還認得 :evil: 錢識收 :evil: 燈又唔比 :evil: 唔好系街到撞到佢呀 :evil: 我一定問後佢~~~佢老母 :evil: :evil:
((小您老母)) :evil: :evil:

您應該轉去理工讀嚇3d課程 :wink: 我想理工畢業紙勁過個張廢紙 :evil:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 22日 9月 2004年, 19:28

wewasam 寫:如果讀完..可以銜接邊度好aR??!~~~

你對咩有興趣先?哩樣先重要喎.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 22日 9月 2004年, 19:30

wewasam 寫:自己的作品??? 系平時的作品ma??!~~ 很多都俾學校收了!~ >..<!

咁咪讀完得個桔?
謀人寺... :o
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LAMZA » 22日 9月 2004年, 20:15

我覺得是,但當然有人唔認同!

唔好怪我講多幾句,有時學校D 呀傻,真系幾廢下,得個講字!聽佢講完,你問下自己學到多少野?但確實有少數的呀傻都唔錯!
e間學校每年生產不少垃圾出黎,講真一句,你有料讀唔讀都一樣掂,最緊要都系睇自己的實力!

張證書好似幼稚園果D感 :-| 我都拋落垃圾筒!
我個人覺得你都是越早走越好,費事曬錢!最多自己睇多D書,補補!

出黎搵野做,拿經驗比較好,雖然都幾難搵野做!
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 22日 9月 2004年, 22:23

公司睇的只有一樣:

pofo,同個人能力(又話一樣?)
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 23日 9月 2004年, 11:38

LAMZA 寫:張證書好似幼稚園果D感 :-| 我都拋落垃圾筒!

花錢花時間,昂貴o既垃圾. :-|
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章葉仙兒 » 23日 9月 2004年, 12:43

我真系唔明你地班o靚仔點諗.
第1, 大一系d咩野料就系人都知,既然系咁讀完又要罵到人地不知所謂,想點?
正所謂一個願打,一個願捱,如果閣下系真系好有料,好有興趣讀設計,唔會連ive都讀唔到掛? 除非你根本就冇努力過?我唔系話一竹篙打一船人,學校教得你幾多?自己根本就唔努力,就想讀完可以搵萬7o既人大有人在?我都冇野好講.......

如果系果d諗住讀唔成書,又覺得讀設計唔駛用腦所以簡黎讀o既朋友,大一都幾好架?起碼系大一可以溝下女又可以唔駛咁快做野住,虛耗下青春,仲可以乘機扮下designer,仲想點?
唔好瀨d阿sir啦,有幾多個學生返學又真系好有心機去學野?諗下自己平時返左幾多日學,系上堂系唔系掛住溝女傾電話先去瀨啦....

wewasam,如果你真系好想入設計呢行,我就建議你畢業後即刻去搵野做, 唔好謙人工低,要當倒貼都執到個只,因為基本上你系學校學到o既同當你完全唔識無乜分別,有人請,有人工拎,仲可以學野,仲想點? 不過起碼你張證書都可以當系搵工o既踏腳石.
不過如果你讀書只系想繼續過下designer引的話,咁就一定要繼續讀,最好有咁貴贊咁貴,包你畢業一出黎做野即刻搵得返有突. :mrgreen:
葉仙兒
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客