請俾俾意見,大一畢業後應該點?

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章LoGao » 23日 9月 2004年, 13:33

葉仙兒 寫:第1, 大一系d咩野料就系人都知,

慚愧...本o靚仔之前唔清楚大一系d咩野料... :oops:
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章曰勿此二 » 23日 9月 2004年, 19:01

我都系大一, 原來我同wewasam 同班 :!: :!: :!:

我有野想講
無論大一, 正形, 傳藝, c01 .... 都系無須任何學歷就入到去讀的設計學院,
d人的質素真系有幾差都有, 有d真系好似我咁由0開始去讀的, 其實都唔覺學左乜,
不過無人叫你真系放左學唔搵野學wor... 放左學做埋功課肯定仲有好多時間剩,
我都系用呢d時間自學 3d (其實只系貪得意), 不過都叫學到唔少野...

大一d 制度同阿sir 都有d問題...阿sir 評分都只系靠感覺....
上堂果陣都打左唔少士氣, 成功令到讀唔黎的人走左, 但又有一d唔走,
又唔交功課, 上堂又吹水, 拖到唔少人架.......學校都唔會趕人....以錢為上
(有d科更系無教野一味做等俾分)

但IVE 就算教得最好, 都唔系好得其他幾多, 我都有幾個網友讀IVE,
唔夠14分就一定要經一個常識到唔常識的課程...我聽到話系咁:
有一科系要學開電腦...關電腦...上網...換WALLPAPER..仲要教錯.......
IVE的學費比大一, 正形, 傳藝, c01 貴更多, 仲要讀一年"常識"班
但質素同教學真系風評好好, 不過唔系一心為呢行都無必要咁食錢去讀掛..
夠分上中六啦, 上大學啦...錢黎架... :cry:

我認為讀設計都只系學基本ge野, 無可能要樣樣學到足, 讀完見工都系由頭黎過...
(除非大一畢業展果陣有人請..)
曰勿此二
討論區新秀
討論區新秀

文章kl12 » 23日 9月 2004年, 19:50

wewasam...我都系大一畢業既,好多人都話大一唔好,但系我一直以黎家冇放棄過自己,因為我有既野同人唔同...

我重記得我在大一畢業時的設計展輸左比人地,個心好唔舒服,而且重記得好多阿sir都話過我過組d野唔得,咁唔代表我地真系失敗,因為在一個月之後,我們見到我地既idea在一間快餐店出現,而且排曬長龍呀...你地知唔知系咩黎呢?
就系m記既snoopy羅,過時m記重未有咁既idea,但系我同我隊的同學己經諗到用一個公仔著唔同既衫啦,雖然我地個idea只系在大一畢業展見到,但系我地既基本理論系成功既,因為我地見到m記咁成功而開心。

而且,我重記得阿sir話我地設計既公仔唔得喎,咁我就用返過個公仔參加其他公開比賽,點知一參加就羅到一個少少的獎項了,所以,人地點睇唔緊要,最緊要唔好放棄自己呀...這是我的homepage...請多多指教...
http://geocities.com/kalson_lai
頭像
kl12
討論區新秀
討論區新秀

文章kl12 » 23日 9月 2004年, 19:50

wewasam...我都系大一畢業既,好多人都話大一唔好,但系我一直以黎家冇放棄過自己,因為我有既野同人唔同...

我重記得我在大一畢業時的設計展輸左比人地,個心好唔舒服,而且重記得好多阿sir都話過我過組d野唔得,咁唔代表我地真系失敗,因為在一個月之後,我們見到我地既idea在一間快餐店出現,而且排曬長龍呀...你地知唔知系咩黎呢?
就系m記既snoopy羅,過時m記重未有咁既idea,但系我同我隊的同學己經諗到用一個公仔著唔同既衫啦,雖然我地個idea只系在大一畢業展見到,但系我地既基本理論系成功既,因為我地見到m記咁成功而開心。

而且,我重記得阿sir話我地設計既公仔唔得喎,咁我就用返過個公仔參加其他公開比賽,點知一參加就羅到一個少少的獎項了,所以,人地點睇唔緊要,最緊要唔好放棄自己呀...這是我的homepage...請多多指教...
http://geocities.com/kalson_lai
頭像
kl12
討論區新秀
討論區新秀

文章LAMZA » 23日 9月 2004年, 23:33

葉仙兒 寫:我真系唔明你地班o靚仔點諗.
第1, 大一系d咩野料就系人都知,既然系咁讀完又要罵到人地不知所謂,想點?
正所謂一個願打,一個願捱,如果閣下系真系好有料,好有興趣讀設計,唔會連ive都讀唔到掛? 除非你根本就冇努力過?我唔系話一竹篙打一船人,學校教得你幾多?自己根本就唔努力,就想讀完可以搵萬7o既人大有人在?我都冇野好講.......

如果系果d諗住讀唔成書,又覺得讀設計唔駛用腦所以簡黎讀o既朋友,大一都幾好架?起碼系大一可以溝下女又可以唔駛咁快做野住,虛耗下青春,仲可以乘機扮下designer,仲想點?
唔好瀨d阿sir啦,有幾多個學生返學又真系好有心機去學野?諗下自己平時返左幾多日學,系上堂系唔系掛住溝女傾電話先去瀨啦....

wewasam,如果你真系好想入設計呢行,我就建議你畢業後即刻去搵野做, 唔好謙人工低,要當倒貼都執到個只,因為基本上你系學校學到o既同當你完全唔識無乜分別,有人請,有人工拎,仲可以學野,仲想點? 不過起碼你張證書都可以當系搵工o既踏腳石.
不過如果你讀書只系想繼續過下designer引的話,咁就一定要繼續讀,最好有咁貴贊咁貴,包你畢業一出黎做野即刻搵得返有突. :mrgreen:

我想話比你聽

[第1, 大一系d咩野料就系人都知,既然系咁讀完又要罵到人地不知所謂,想點? ]

好多人真系唔知,我都系親戚介紹,巳畢業的朋友之前都以為佢系一間唔錯的學校,點知入左去一段時間後,發覺中招,個個都系50 50,諗下走唔走好!又唔想白白曬錢,又唔想曬時間!但諗下,唔系個個都是自己搵錢讀,系呀爸呀媽出錢...你話唔讀,佢一定噪到上天。
而IVE我真系唔知好唔好,有讀ing IVE的朋友話IVE唔系太好!我朋友大一畢業後,佢同我講︿唔知學到咁野出黎(教到的野,唔多),結果現在又走左去讀IVE!(曬很多很多時間)

我非常認同,好多人入去玩玩下,唔認真,但唔代表入去的一定系感的人。

我回應wewasam,只是想比我的意見佢,佢post出黎問,而我又剛好經歷過類似的野,答下佢都冇壞! 之後佢點諗點決定,是佢自己的事!

唔通我地天生同佢有仇!?罵佢有獎拿!事實我地讀之前完全唔知佢系咩料!
不過你可以話我地無知!(我指我一班畢業的同學&me)
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 24日 9月 2004年, 02:07

我可以講
如果未入過行,無上過o黎,再加上睇到大一o系雜志賣的廣告ge人
基本上都唔會知大一系一間咩學校,間學校系點唔多講
我都見過有人o系ive讀完出o黎都好差勁
其實,問題系咪出於讀緊o個個--即系學生自己呢
教你o個個叫做"導師"而唔系"教師",你覺得佢教ge野唔夠
咪自己再上網搵資料,去pageone ar,書得起之類ge地方打"等"lor
全部都系吸收一,二手資料ge好地方,一個google幾乎全球ge資料就screen系你眼前
我個miss講得好:"self education."

互勉之。
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 24日 9月 2004年, 02:45

There are somewell experienced and skillful teacher in designfirst, if you are willing to learn, they have plenty of stuff to teach you. And, complete all the homework with your best effort.
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 24日 9月 2004年, 19:24

kl12
其實一款公仔著唔同o既衫哩條橋好普通o架喎.
例如barbie.玩o左四十幾年喇.
我認為老麥snoopy o既成功唔單止系著唔同o既衫o既,
仲有snoopy本身o既吸引力,
同埋玩唔同國家造型,咁國際化o既主題都系成功主因之一.
當然要加埋好o既推銷先有咁成功.

ps.我唔系想推翻你o既威水史,只系討論o下o者...thanks
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客