[問題]請問要報什麼ART COURSE才可以應征ANIMATOR?

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

[問題]請問要報什麼ART COURSE才可以應征ANIMATOR?

文章白畫紙 » 21日 10月 2004年, 14:07

大家好, 初來報到, 請多多賜教 :lol:

想請教一下各位
究竟要讀什麼課程才可以從事有關方面(如題)的工作呢?

我一直也很想學, 即是不是為工作, 為興趣都好(丫)
看見大家的大作, 自己也想試做
但奈何每次想報的時候......
總是到最遲一刻, 差不多截止報名的時候才看到
又或已經開辦......唉.........

究竟我應該怎辦?!
我有的, 是有限的金錢, 有限的青春, 有限的時間
但課程的種類, 就好像是無限的
而我對art 的認識又可以說是一張白紙
INTERVIEW的時候常常要PORTFOLIO
大家是怎樣弄的?
怎樣才算是一個好的PORTFO?
有沒有那位高人前輩可以給我一點指引?
不勝感激呀~~~~~
白畫紙
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章fellini » 22日 10月 2004年, 01:03

人生道路是很漫長的, 慢慢學吧, 肉促側畢達
真的抱有興趣, 又豈能只有一張白紙呢, 到圖書館找些有趣的書看看吧
頭像
fellini
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: [問題]請問要報什麼ART COURSE才可以應征ANIMATOR?

文章chatho » 22日 10月 2004年, 01:09

等o的做細ge答你啦

有興趣就得架啦
自己摸,睇多o的,上o下網,試下呢樣試下o個樣.
咁就得架啦
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章白畫紙 » 22日 10月 2004年, 22:13

謝謝兩位前輩的意見 :)
fellini說得對, 有興趣的話可真不能只是一張白紙!
永遠不行動, 永遠也只是白紙一張
我也明白"焗督得忽特"的道理
可是.....隨著年紀的增長.......
真是有點擔心, 我很想轉field!!!!!!

最近我也開始為我的白紙起稿, 著色
去圖書館借有關卡通的書看
發覺原來制作卡通真的並非想像般簡單!
有許多許多許多許多許多許多要學呢 :o
好像人和各種動物的動作怎樣表達, 注意滯留,震動等....N種的效果
各位也逐一經過這些練習了麼?

另外, 想請問有沒有什麼好書/雜志可介紹我這個新人看?

最近看space, 見有cert 水彩畫和素描等課程
有那位人兄人姐在那裡讀過麼?1年cert 變dip(西方藝術文憑)要讀多2年
大家對space的這些course有什麼評價?
白畫紙
討論區新秀
討論區新秀

文章Joe kwan » 29日 10月 2004年, 02:45

一樣未做完就諗另一樣, 你可知"焗督得忽特"的道理ma?
頭像
Joe kwan
討論區新秀
討論區新秀

文章白畫紙 » 29日 10月 2004年, 14:13

Joe:

我當然知道"欲速則不達"的道理
我問space 的課程好不好是因為我知道做任何事都是要由基礎開始
我想做動畫家, 但並不代表講/諗便可以
我明白也要經過一翻磨練, 努力
基礎打得好才有機會望見成功
所以好的美術根底很重要
我才會想請教有經驗的朋友那裡學比較好

至於你所講的"一樣未做完就諗另一樣"
我根本都未開始過, 何來完?
未開始過的話, 為何我不可以想別的?! *&*
白畫紙
討論區新秀
討論區新秀

文章shady_lady » 29日 10月 2004年, 15:36

首先,推介你看前殖民地時代香港著名設計教育開山祖師王無邪先生經典著作
“平面設計原理,Principles of teo-dimensional design,1969年”及“立體設計原理,1983年”(哇,好鬼out,搵到唔駛請飲茶),可以諗下mud野系設計先開始....
學習同時快d搵個女朋友仔,如此日後就不需為找人體模特兒而煩惱。
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Joe kwan » 31日 10月 2004年, 17:13

shady_lady:

哈哈!

白畫紙:

系喎! 疏離 ! 疏離 !
既然你明白美術基礎打得好,才有機會望見成功,
行動啦!今日就拿起技筆及你的白畫紙, 去練習.
怎檥練習?
你是否巳有些素描書及透視書嗎?
無就去借或買.當你掌握了基本知識後,
嘗試找些平面圖or 電影的(是但一格)去畫,
再跟實物實景去畫,
久而久之,你便可以畫到, 一個StoryBoard gr 啦!
再之後就是要學習Style 方面的問題,
相信你總會有你喜歡的畫家或漫畫家,
你可以嘗試跟他/她的風格,
或以幾個大師的風格混合成自己獨特的 Style.

我是在 Art Centre 讀的,我覺得最重要是自己努力.
記得每日要畫一至五格,這個是練習來的.
真系要好下苦工gr !
頭像
Joe kwan
討論區新秀
討論區新秀

文章白畫紙 » 3日 11月 2004年, 18:39

shady_lady:

謝謝你的推介
我已順利在圖書館借到那兩本書了
只看了平面那本, 真是很平面design feel
和讀書時教的美術真是很不同
究竟以前上的美術課是干什麼的?!

學習同時快點找個女朋友仔做model(牙)
我prefer 找個男性做朋友仔/做model(好d喎) :roll:
不過, 這件事太難
暫時無限期閣置

Joe:

謝謝你的建議!
我也有借素描書, 但尚未開始練
每日睜開眼開始便要上戰場(上班)
打完一日仗已經”謝灑”
但可恨此時才有時間做自己想做的
要每日不斷地去畫(牙)
我會盡量試
但可惜我一晚可能真的無法完成一幅....

喜歡的漫畫家...
以前讀書的時候有
不過怎樣畫也只能模仿
自從開始工作了以後,經歷了許多不愉快的事呢
人生中最不願見到的事兩年內全發生了...
畫筆也聿工作開始時放下了

你在ART CENTRE讀的嗎?!
我也是! 不過是短期班

你有ICQ嗎? 做個朋友可以嗎?
有空的話"傾下計"
白畫紙
討論區新秀
討論區新秀

文章yee » 12日 11月 2004年, 23:12

shady_lady 寫:,學習同時快d搵個女朋友仔,如此日後就不需為找人體模特兒而煩惱。

幾III 級,但幾好笑.
yee
討論區新秀
討論區新秀

文章imosa » 13日 11月 2004年, 01:27

石膏素描打底不錯, 一開始畫人物太難了
imosa
討論區新秀
討論區新秀

文章悠然 » 27日 11月 2005年, 00:47

我自己讀緊青衣IVE 41382 YEAR 2
早排就膽粗粗去IMAGI見工
見既工就是ANIMATOR TRAINEE
一來想拿少少見工經驗
二來想知佢地要求是點
我自己雖然見唔成
因我是讀緊全日制
但感到要做得成依份工
比我想像中容易
唔是我D CG整得點好點好
講真我整既野就好差又簡單
但如果是選做ANIMATOR
重點是ANIMATION 自唔自然,合唔合理
香港是好缺乏ANIMATOR 既人才
我既目標就是讀完書後
希望可以成為ANIMATOR
悠然
討論區新秀
討論區新秀

文章ADVENTURER » 27日 11月 2005年, 01:46

人物素描方面 除了可以請模特兒外
強力建議買個身體做得漂亮的 12 吋 人型 FIGURE 成世都有用
市面有好多唔同質素既可以慢慢選擇

靚 FIGURE 除左包有肌肉外
仲可以變唔同姿勢 想佢拱橋都得
仲可以一拱幾個鍾 食個反返黎畫都仲得
人就唔得喇

如果唔喜歡膠身表面既光澤
可以系任何模型店 買支 無光澤 白色 底油 噴左佢
效果同石膏差唔多
ADVENTURER
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ink » 7日 12月 2005年, 15:45

悠然 寫:我自己讀緊青衣IVE 41382 YEAR 2
早排就膽粗粗去IMAGI見工
見既工就是ANIMATOR TRAINEE
一來想少少見工經驗
二來想知佢地要求是點
我自己雖然見唔成
因我是讀緊全日制
但感到要做得成依份工
比我想像中容易
唔是我D CG整得點好點好
講真我整既野就好差又簡單
但如果是選做ANIMATOR
重點是ANIMATION 自唔自然,合唔合理
香港是好缺乏ANIMATOR 既人才
我既目標就是讀完書後
希望可以成為ANIMATOR

有0的樣0野我好唔明白, 點解一講 CG 就一定系 3D呢?
點解讀得 3D 0既就一定要做 animator呢?
點解一講到 animator 就一定系 3D?

香港是好缺乏ANIMATOR 既人才?! 但系好多人都識得做 animation 喇播...
點解讀完 CG/3D 一定要做 animator 呢??? 我真系唔明囉...
其實一個做 Designer 0既都可以做 animator喇,
讀 3D 0既都可以去做 Designer / Texturing 嘛...

做CG其實在於 Animation 自唔自然,合唔合理,
定系質素, 燈光, 質感做得好唔好呢?
定系表達到一個意思, 達到傳遞訊息就可以呢?

我咁問唔系故意質問邊個邊個, 只系我覺得條路唔一定要咁行0即...
ink
討論區新秀
討論區新秀

文章ink » 7日 12月 2005年, 15:47

白畫紙 寫:shady_lady:

謝謝你的推介
我已順利在圖書館借到那兩本書了
只看了平面那本, 真是很平面design feel
和讀書時教的美術真是很不同
究竟以前上的美術課是干什麼的?!

學習同時快點找個女朋友仔做model(牙)
我prefer 找個男性做朋友仔/做model(好d喎) :roll:
不過, 這件事太難
暫時無限期閣置

Joe:

謝謝你的建議!
我也有借素描書, 但尚未開始練
每日睜開眼開始便要上戰場(上班)
打完一日仗已經”謝灑”
但可恨此時才有時間做自己想做的
要每日不斷地去畫(牙)
我會盡量試
但可惜我一晚可能真的無法完成一幅....

喜歡的漫畫家...
以前讀書的時候有
不過怎樣畫也只能模仿
自從開始工作了以後,經歷了許多不愉快的事呢
人生中最不願見到的事兩年內全發生了...
畫筆也聿工作開始時放下了

你在ART CENTRE讀的嗎?!
我也是! 不過是短期班

你有ICQ嗎? 做個朋友可以嗎?
有空的話"傾下計"

其實你覺得自己最在行/擅長0既系咩呢?
ink
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客