[問題]請問要報什麼ART COURSE才可以應征ANIMATOR?

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章陳根 » 7日 12月 2005年, 16:31

ink 寫:
有0的樣0野我好唔明白, 點解一講 CG 就一定系 3D呢?
點解讀得 3D 0既就一定要做 animator呢?
點解一講到 animator 就一定系 3D?

香港是好缺乏ANIMATOR 既人才?! 但系好多人都識得做 animation 喇播...
點解讀完 CG/3D 一定要做 animator 呢??? 我真系唔明囉...
其實一個做 Designer 0既都可以做 animator喇,
讀 3D 0既都可以去做 Designer / Texturing 嘛...

做CG其實在於 Animation 自唔自然,合唔合理,
定系質素, 燈光, 質感做得好唔好呢?
定系表達到一個意思, 達到傳遞訊息就可以呢?

我咁問唔系故意質問邊個邊個, 只系我覺得條路唔一定要咁行0即...

究其原因,應該系香港無傳統動畫o既技術同思考模式訓練,再加上d 人心急,想快d 有野比人睇,響3d 度,你拖個Sphere 出黎,set 一頭一尾keyframe ,已經系一段"動畫",響2d 就畫好幾張先得,stopmotion 就更加不在話下啦,所以家下d 人一諗 animation,就差唔多一定系指3d,話唔定系呢個原因都唔定喎。 :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章ink » 7日 12月 2005年, 17:15

陳根 寫:究其原因,應該系香港無傳統動畫o既技術同思考模式訓練,再加上d 人心急,想快d 有野比人睇,響3d 度,你拖個Sphere 出黎,set 一頭一尾keyframe ,已經系一段"動畫",響2d 就畫好幾張先得,stopmotion 就更加不在話下啦,所以家下d 人一諗 animation,就差唔多一定系指3d,話唔定系呢個原因都唔定喎。 :wink:

其實自從0的工具 (指 software) user friendly 之後, 做 animation已經易0左好多... 有時都好慨歎, 自己花0左好長時間去學習, 結果到最後就比0的簡單 user friendly 0既 software 打殘曬... (有感而發而已...)

回一回題先, 其實而家就算做 2D 都已經唔洗好似以前咁一格一格去畫, 好多時都好似 3D 咁 set 兩三個 keyframe 就咩都搞掂曬... 所以所謂做 animator, 其實真系唔一定要識用 3D software, 就好似 "童夢" 開場, 同"不幸事件"0既結尾一睇就知系 2D 0野, 難度就唔系 animation, 唔系CG? 而且而家0的 2D software 都可以做到 2.5D都一樣可以做到好多出色0既作品.

反而回頭一睇, 做 CG 重點應該系你0既設計, 創意同基礎. 做 2D 最好有美術基礎, 做 3D 0既仲要加埋攝影, 燈光0既基礎... 做animation 更加要有埋劇本, storyboard, 拍攝角度, 場景等等0既知識...

但我覺得似乎有很多人都好著重去學點去用個 plug-in / 功能, 多過去學習呢0的基礎...
ink
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 7日 12月 2005年, 23:42

頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 7日 12月 2005年, 23:59

唉...... key light, fill light, brounce light 依家都冇乜人識架喇. 只系識 GI, HDR.... :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章HammerChugoh » 8日 12月 2005年, 07:00

There are too many things to learn, I really think we should focus on something instead of doing everything by ourself. It's a teamworking industry afterall. (yea, I know many of us need to bring a whole project from start til finish, but you can never go too far this way)
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章HammerChugoh » 8日 12月 2005年, 07:05

And for those new software function, if you want to make something cool and get everything under control (playing the software instead of played by it :> ), it eventually goes back to basic. Shrek's lighting have some fast bounce light, but do those folks use key, back, bounce light every day? of course man.
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 8日 12月 2005年, 16:48

h2o 寫:唉...... key light, fill light, brounce light 依家都冇乜人識架喇. 只系識 GI, HDR.... :roll:

HDR是時代進化的新產品,可能是老早有人用,不過今日開始普及左!
key light, fill light,唔系話無用囉!
我記得你曾經話過用light 去補助HDR 高光位不自然的做法!

key light, fill light 功能上無點變,問題系d人識唔識用,同玩配合。
以我都幾enjoy,virtual同real起一件事上,可以系兩種表示的型式。
真實拍片有教過key light, fill light,上3D堂亦有。
這是幾得意!看來不一樣,但我理解兩面的意思。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客