<少林足球>及<功夫>制作秘技!!

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章h2o » 20日 1月 2005年, 02:16

matchmoving 只系一個輔助工具, 課程裡都有要求學生要懂 maya 基本操作. 所以都系 3d software 重要d :wink:

至於點解會話電影 or 廣告時常都需要呢...... 因為好多時都系要做 cg character 夾 實景, 仲要有 camera movement, 你想個 character 唔甩就要用呢d technique.

如果做全cg 既片, matchmoving 當然用唔著啦 :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章web_sdas » 22日 1月 2005年, 15:42

看了看那個課程的內容,
感覺有點甘肉其外,
真的想學習的話,
還是正式報讀一個實際有用的course,
又或入行由低做起,
不要給那些好似好勁的profile所迷惑.
想成功不要貪圖捷徑啊
(以上純粹個人意見)
web_sdas
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章square » 24日 1月 2005年, 22:05

http://dec.vtc.edu.hk/regis.htm

1月28日有功夫 making of.
我系一個愛吹水之余 又會動手做野既人
square
討論區新秀
討論區新秀

文章Joker » 25日 1月 2005年, 11:45

現在 MatchMoving 的門檻已經變得很低了
單是可以在 PC 上運行的軟件也不少
在一般的 Workstation上運行
也能夠有不錯的 performance
甚至有親切的UI及各種Auto的功能
用心看一下help及網上的資料
比較實際

難度你想拿萬多元出來
從一個等再培訓的退伍軍人身上學到一些高超的絕技嗎 ?

想起"統夢"中的一句說話
“今時今日周破沖拳已經不是什麼稀奇的招數了”
頭像
Joker
討論區新秀
討論區新秀

文章shady_lady » 25日 1月 2005年, 14:35

不過.....今時今日周星星仍然是推動大家入戲院和排隊俾錢學CG的神奇招數。
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章square » 25日 1月 2005年, 21:35

Joker 寫:現在 MatchMoving 的門檻已經變得很低了
比較實際

癈話!

有邊個sofeware 唔系 門檻已經變得很低
有邊個sofeware 唔系 單是可以在 PC 上運行
有邊個sofeware 冇 不錯的 performance
有邊個sofeware 冇 親切的UI及各種Auto的功能
有邊個sofeware 冇help
square
討論區新秀
討論區新秀

文章Joker » 26日 1月 2005年, 11:26

square 寫:
Joker 寫:現在 MatchMoving 的門檻已經變得很低了
比較實際

癈話!

Renderman, Houdini, 3D Equalizer, PFTrack, inferno, Illusion的門檻仍然很高
有些根本不能在 PC上安裝或
沒有相應硬件,便不能在 Workstation運行
很多軟件,如果你試試在 PC和 SGI 比較一下
如果沒有 SGI,也可以試試在 PC Liunx和 PC Windows上比較
你會明白什麼才是 performance
明白那一個才是在說癈話
頭像
Joker
討論區新秀
討論區新秀

文章square » 26日 1月 2005年, 15:35

Joker 寫:
square 寫:
比較實際

癈話!

Renderman, Houdini, 3D Equalizer, PFTrack, inferno, Illusion的門檻仍然很高
有些根本不能在 PC上安裝或
沒有相應硬件,便不能在 Workstation運行
很多軟件,如果你試試在 PC和 SGI 比較一下
如果沒有 SGI,也可以試試在 PC Liunx和 PC Windows上比較
你會明白什麼才是 performance
明白那一個才是在說癈話

現在死余把口,只會吹水的人多的是.
知多少少information 就份代表,

要知information當然上web search 就得,
但系識講又識做的,又有幾多個!

唔通我話我識講 Maya,Xsi,3d Max,Light wave,就話自己d cg勁咩.
唔通我話我識講 After effect ,combustion,Shake,Final cut pro,film,smoke,就又話自己Editing 勁咩.
識曬全世界d MatchMoving sofeware 個名又點,
識用的有冇一個?

雖然我都唔識做 MatchMoving(只試過maya live),但我起碼開過黎試佢d tutorials,
我吹水之余,都會花時間去練習 .
square
討論區新秀
討論區新秀

文章square » 26日 1月 2005年, 15:51

Joker 寫:難度你想拿萬多元出來
從一個等再培訓的退伍軍人身上學到一些高超的絕技嗎 ?

重有,點解你對d前輩甘輕視?

一系你好勁,好自負
一系你過份自卑變自大.
square
討論區新秀
討論區新秀

文章be@rbrick » 26日 1月 2005年, 22:00

HONG KONGer 寫:已經是第二屆了, 又系ken law

as far as I know
this course is not taught by Ken this year

correct me if I am wrong
be@rbrick
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 27日 1月 2005年, 02:13

講句公道說話呢, 如果 matchmover 自己學, 當然都可以學到 manual & tutorials 所教既野, 基本應用都冇問題架喇. 之不過呢個 course 既賣點, 應該系會教你實際拍野既時候點應用同執生, 又或者喺唔同情況下d checker 要點貼呀... ....

至於抵唔抵學呢, 每個人既需要都唔同, 有人可能要上堂既環境底下先至入到腦, 有d人又或者自修都得. 呢d 情況同學校讀書一樣姐, 上堂/自修/補習 各適其色, 總之學到自己需要就得啦 :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章小理 » 27日 1月 2005年, 07:56

be@rbrick 寫:
HONG KONGer 寫:已經是第二屆了, 又系ken law

as far as I know
this course is not taught by Ken this year

correct me if I am wrong

今次系Naveen 兄教 , 有時都見過佢系度出現架 , 之前系C記做的前輩.

喂~ 唔好斗交啦. 同尊重下人地 .
小理
討論區新秀
討論區新秀

文章yee » 27日 1月 2005年, 22:32

小理 寫:今次系Naveen 兄教 , 有時都見過佢系度出現架 , 之前系C記做的前輩.

Naveen (馬國梁)導師簡介:
http://www.hktrainingonline.com/eng/tra ... 022636.PDF

p.4 有導師簡介
yee
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 28日 1月 2005年, 00:13

如果我畢業到polyU,又未入到行,我會想試試這個,體驗一下cityU的學習環境。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 28日 1月 2005年, 03:04

點解咁多資深動畫師走曬去教書?
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客