Master in Poly U

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

Master in Poly U

文章xtu6io666 » 18日 5月 2005年, 14:31

"Master of Science in Multimedia & Entertainment Technology"
anyone apply it or even studying?? :?: :?: :?:
我真系外賣仔泥嫁乍......
頭像
xtu6io666
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Terry » 20日 5月 2005年, 15:46

上年apply過收左但最後無讀...
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 20日 5月 2005年, 17:05

why ?
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章Terry » 20日 5月 2005年, 20:57

因為..."貴" :roll:
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章web_sdas » 21日 5月 2005年, 00:40

真系好貴...唉
(都唔知要儲幾耐先儲到甘多)
web_sdas
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 21日 5月 2005年, 01:08

有幾貴?
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章Terry » 21日 5月 2005年, 01:42

好似116,000 一年,但問題系覺得值唔值,覺得"唔值" = "貴"

貴唔貴都系睇自己既目的為乜,若系為左那那聲拿張砂紙而又免得虧蝕多一兩年返學時間無錢賺的話,咁計就會比其他課程平,這是向錢看的計法
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 21日 5月 2005年, 07:20

(第一部分)

其實我好奇的是:無開degree,反而開左Master !
正常的一間大學,會是“供應鏈的效應”,
先有degree同Master 的課程項目共存下,給自己平台。
理想地,大學協商地自己培養一些收生的機會。
(現在看似是polyU 唔夠自己人報自己科的。)

同科目的degree 畢業生接軌 Master 收生 ,先會有課程人口。
一年時間,如果收生是來自五湖四海。
其實問題都幾大,同返夜校差不多,即系學生不介意左右旁是否認識
“合拍唔合拍”都比較幾難講!

修改部分:
///
    如果一個課程只系重教學,一年時間咁撮要,我好覺得這是一門“港味填鴨”
    上年Master 好明顯系班新手,唔夠時間,咁就死掉囉!

學習時間唔能夠給予我這些消費者信心,純粹十一萬買張砂紙咁樣。

///

(第二部分)

起我這個 high-di 的角度去看,開辦degree 比開辦Master 更為有用!
其中的不可能性如下,這也是我對Master 的另一方面的睇法!

polyU 核心是這樣,現在大家所講的科目,正式學名叫“多媒體”
同時間由兩個部門去負責教授“多媒體”,分別是MIC,另一個是SD
MIC:Multimedia Innovation Centre
SD:School of Design

陰差陽錯下,兩個部門,都不能夠做到degree,
但有趣的是開到Master 同 high-di 。(產生斷層)

●在MIC而言,部門人手及資源都足夠,但管理層人手不夠!
 所以MIC 寧願快餐式,攪一年制的Master course ...
 而且MIC 人手調配不是針對教授課程,以系針對對外找商家合作
 系一個“半教學”的部門,半攪生意的部門。(部門人手不等如教學導師)
 譬如說:即系MIC 好出名攪Game design,但不出名教Game design
 “攪”同“教”系兩樣野,
 如果你想讀Master 學Game design, 頂盡學max, 或者java

在教學層面上說,MIC未能足夠開辦degree!

●在SD而言,可以再細分兩個,“多媒體”同“設計”兩個派系
 “多媒體”派系是細一點的,當中出名有 Alias Uses Group
 但一個部門有兩個派系,難免有一d小風暴。好似大婆二奶咁,權力問題
 總體來看,傳統的教授系統發展是不錯,但全職教學導師不足夠,就是起因。
 半職導師太多,有少少似 Art center 咁,太多外援身份,是反映人手不足。
 我因為咁SD是不能夠開辦degree。(過不到教統局承認開辦degree資格)

總體來看,可行方案有兩個,一:SD中多媒體派系同MIC合並左
(難度相當於Adobe同Macromedia合並,唔系無可能的事)

二:或者是但一方開辦degree,香港來講degree 學歷很足夠
Master 吸納性不是想像中強! 而且重點不是這樣,香港市場的問題。
以系Master course 一年內教唔教到專業水准的人。

個人感受:cg行業不介意Master 的多寡,但介意重質重量的人材。
一張砂紙或許可以起鹹魚反生的作用。選擇讀書或選擇工作同樣是一份責任。

以上內容你看得明白與否是不太重要,我只系想...
唔好為一個功名薰昏頭腦,亦不要單單因為價錢去厘定一個科目的價值。

全文完
最後由 S'tephen 於 21日 5月 2005年, 10:15 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章badBoy » 21日 5月 2005年, 08:06

我真系睇唔明,因為你寫到文白交雜.一時廣東話,一時又自創d專業名詞... :cry:
同埋可唔可以再講明d你o既重點其實系咩?你o既意思系未poly未夠料去攪master嗎?
如果multimedia都改為degree?咁SD(visual com)系未有d多余?睇黎可以摺得 :mrgreen:
收生黎自5湖4海有咩問題?一般U的master都系咁,自己人圍威威玩幾年,唔系去到master都系咁呀?難道閣下出去做野都要同返d同學先識做 :?:
1年11萬已經有人覺得貴,仲要讀多幾年?系未填鴨式教育我誋唔系主要取決於時間問題,而系到底佢會教d乜?

個course系未值得讀都系等d過來人來講會比較有信服力. :mrgreen:
badBoy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 21日 5月 2005年, 08:47

badBoy 寫:?你o既意思系未poly未夠料去攪master嗎?

不是。(我覺得poly有料攪master)

而且有D野你明就明,唔明就唔明。
有D說話講都幾咁白都好!你唔明就唔明!

當然都系等d過來人來講會比較有信服力,但佢地講,我都相信你都唔會明。

這個世界不是一黑一白咁簡單,練下自我思考啦! :D
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 21日 5月 2005年, 09:30

badBoy 寫:1年11萬已經有人覺得貴,仲要讀多幾年?系未填鴨式教育我誋唔系主要取決於時間問題,而系到底佢會教d乜?

佢有分三年部分制,一年全日制。再者degree 學費是平一點!
可能你不明白我說話的精髓,“時間”同“教育內容”的關系。
mic的人我識得七七八八,我覺得佢開degree 一定好正!
香港degree 無出個一年制。一定多過一年,加埋有一個暑假實習。
足夠攘一個學生夠時間吸取知識!

可惜你不是polyU 學生,這點你感受不到呢!呵呵
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 21日 5月 2005年, 10:03

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 21日 5月 2005年, 11:41

聽你咁講 Master 好似系適合有經驗既人仕報讀喎...... :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章xtu6io666 » 21日 5月 2005年, 14:18

其實11萬讀一個master價錢好合理家啦喎......做多幾年野, 讀多10個degree都無意思啦......再者, 學唔學到野系睇你自己會唔會去develop既遮, 返學就會多返d機會比自己發揮嫁囉我諗......水爺點睇呀?
我真系外賣仔泥嫁乍......
頭像
xtu6io666
討論區新秀
討論區新秀

文章web_sdas » 21日 5月 2005年, 15:57

"貴" not equal to "不合理" not equal to "不值得"
我覺得這個course貴, 合理和值得(雖然值唔值得我唔肯定)
web_sdas
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客