Master in Poly U

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章shady_lady » 21日 5月 2005年, 16:30

有機會讀多d書都系好既..............估計好快有副碩士。

有11萬閒錢,夠買架桃木表板Mini Cooper,扮英國返來的華僑,載你去淺水灣。
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章badBoy » 21日 5月 2005年, 17:08

S'tephen哈哈大佬我諗我冇可能同你溝通到...都系"坑"返淡氣繼睇閣下發表偉論 :mrgreen:
可惜你不是polyU 學生,這點你感受不到呢!呵呵

當然,poly咁勁我點可能入到 :mrgreen:
badBoy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbs2468 » 21日 5月 2005年, 17:22

我覺得讀咗人工都不會高得去邊....
li 一個時勢
出去做仲好啦........
bbs2468
討論區新秀
討論區新秀

文章cgworker » 21日 5月 2005年, 17:46

badBoy 寫:當然,poly咁勁我點可能入到 :mrgreen:

家下好多公司都唔會請 poly仔 , 唔讀好過 :!:
cgworker
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章路人丁 » 21日 5月 2005年, 18:57

mic的人我識得七七八八

你識咁多人,佢地無話你知MIC已經同SD合並了嗎?奇!
路人丁
討論區新秀
討論區新秀

文章anymator » 21日 5月 2005年, 23:10

S'tephen 寫:
在MIC而言,部門人手及資源都足夠,但管理層人手不夠
在教學層面上說,MIC未能足夠開辦degree!

這兩句完全不明白你在說什麼,什麼管理人手不足 ? 什麼在教學層面上說,MIC未能足夠開辦degree! 又說mic的人我識得七七八八,我覺得佢開degree 一定好正! 你的意思是,由於MIC 無足夠能力開辦master學位課程,也沒有資源開辦degree 學位課程,但如果他們辦,就會很正 ?

S'tephen 寫:mic的人我識得七七八八,我覺得佢開degree 一定好正!

其實,我想知道MIC 有什麼因素會令你覺得,它適合辦degree 學位課程 ?

最有趣的是,越識得多mic o既staff,你便越會覺得他們連辦 degree 都可能有問題...不過,這完全要看你如何定義一個degree ,例如讀一個degree是否等於學十套software 呢 ?

S'tephen 寫:香港degree 無出個一年制。一定多過一年,加埋有一個暑假實習。
足夠攘一個學生夠時間吸取知識!

由一個high dip 學生,讀一年就有degree ? 一樣,完全系睇你點定義一個degree o既。

S'tephen 寫:可惜你不是polyU 學生,這點你感受不到呢!呵呵

我也是polyu 的學生,可惜,我沒有你那份感受。唉唉。
最後由 anymator 於 22日 5月 2005年, 12:14 編輯,總共編輯了 1 次。
新生代:"什麼學問我也曉.......每樣只是識少少"
anymator
討論區新秀
討論區新秀

文章Terry » 22日 5月 2005年, 00:17

嘩好長篇,無心機睇曬:p

S'tephen 真系率直,講了一些我不敢講出的話
這一年課程,除了學費貴(因為自付盈虧課程),還有很重的廣告推銷,感覺似一門生意,咁我覺得教學是一門生意都是合理的,但要看看口碑,口碑好的話,貴,都是值

如果是政府資助的課程,degree 同master 是同價的,standard $42100一年
但收費如何都唔重要,學到野0既話,要貴一點的都值...

查實Multi 的Master 系應該主要收D五湖四海0既人,相信這也是開辦這方面Master 0既目的,各人有唔同背景,做出黎0既作品會更有特式,唔同其他學科好似建築,一定要有建築的degree 才可進修建築的Master,我諗multi degree 學0既野不會比 multi master 的淺呱
我覺得讀完multi degree 好像都無乜需要進修multi Master,除非想教書要高一點的學歷

xtu6io666
我覺得你下注前要再問下正在修讀及收讀完尼個課程0既學生,要問多幾個tim,清楚多點它內裡師資設備課程如何,太多的意見我不便講,始終唔想弄垮別人的生意...
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Terry » 22日 5月 2005年, 00:30

xtu6io666
還有,想讀Master 都仲有其他選揀的,不要只望住一個目標鑽牛角尖,我上年就系咁......結果曬左一年時間
有無留意下CityU同浸大的MFA,雖然要讀多一兩年full time......
中大有無呢?
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章shady_lady » 22日 5月 2005年, 13:34

“多媒體”概念玩了10年以上,早已透支。中大有個“新媒體”理學碩士學位課程,攪攪新意思都好既。

其實攪個副博士都幾好既。 :mrgreen:
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 23日 5月 2005年, 14:10

shady_lady 寫:有機會讀多d書都系好既..............估計好快有副碩士。

有11萬閒錢,夠買架桃木表板Mini Cooper,扮英國返來的華僑,載你去淺水灣。

如果我有11萬閒錢!
我會買部Canon EOS-1Ds Mk II 配小白is同50mm定焦L鏡,加埋一部Notebook。
扮 full equipment 的Freelance記者啦! :D

to all:
率直d講句,你無興趣讀,你亦都自然會無興趣知我想講什麼!
(我一路都覺得d人上forum 純粹當興趣消遣,系一件幾咁恐怖的事)

香港cg不多職位是需要請 Master 學歷。
我識d人讀Master ,都唔系為學野,系為做野。
一年“快速式”,非常好,好方便!
課程對象根本不是為學生,是為合適“有經驗既人仕”報讀

例子來講:
去gradshow 得兩種人,一種人系去睇,另一種人系去攪。
純粹想開下眼界,我覺得系唔洗花十一萬買入場券囉!

然而d無咪負代價的人會笑d 買左十一萬買入場券的人囉!
年年都會發生,好平常的事實!

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 23日 5月 2005年, 14:25

http://www.cityu.edu.hk/cityu/dpt-acad/scm-tc.htm

http://www.hkbu.edu.hk/~comd/macomm/

CityU 同 BU 好似比 poly 嚴格, 而且都冇 part-time course, 唔系咁適合工作繁忙既業內人仕...... 而且我冇乜點讀過書, 都唔會收我啦 :oops:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章葉仙兒 » 23日 5月 2005年, 15:03

率直d講句,你無興趣讀,你亦都自然會無興趣知我想講什麼!
(我一路都覺得d人上forum 純粹當興趣消遣,系一件幾咁恐怖的事)

系根本一路都唔知你up乜 :mrgreen:

我都率直d講句,睇左你好多post,唔好再認屎認屁啦,唔該~
我識d人讀Master ,都唔系為學野,系為做野。

mic的人我識得七七八八,我覺得佢開degree 一定好正!

我諗成間poly d人你都識曬啦, :P 識邊個邊個等如d乜???? :mrgreen:
例子來講:
去gradshow 得兩種人,一種人系去睇,另一種人系去攪。

哈哈, 可能有d人系去食飯? :mrgreen:舉例狗唔搭8,真系畀你笑死~ :mrgreen:
我都唔想寸你,不過真系忍唔住......希望你唔好回應啦不過知你實會"dull"....
我都唔想人地個thread本來系好認真去問野,點知就變左閣下發表偉論o既地方... :o 都系留返畀d建設性人士解答返xtu6io666個問題
(純粹路過 :mrgreen: )
葉仙兒
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 23日 5月 2005年, 15:30

一路我都忘記左,系每個文章最後打返行字! :)

“多謝閱讀!”,系要用來多謝返d路過嘅人的辛苦!

而且有幾多人會正視xtu6io666個問題呢?我以不敢去數囉! :D
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 23日 5月 2005年, 16:12

h2o, 你post bu 果條link 系ma in comm. , 似乎唔太適合這裡的人報讀

bu 有一個Master of Fine Art(MFA) in Film, Television and Digital Media:
http://www.hkbu.edu.hk/~comd/programmes/mfa.htm

另外, degree 方面有 Cinema and Television(CTV) 和 Digital Graphic Communication (DGC), 系同影視和數碼媒體有關的
CTV:
http://www.hkbu.edu.hk/~ctv/index.htm
DGC:
http://www.coms.hkbu.edu.hk/
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章rexchen007 » 23日 5月 2005年, 18:46

咁如果系一個degree holder 系唔關事既科..
讀個multi 既 master 會唔會有d waste time and $$$??

n 有冇高人系讀過 bu, city, poly 等mutli related 既master 既可以親身說法??
rexchen007
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客