Master in Poly U

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章Terry » 23日 5月 2005年, 20:47

shady_lady 寫:“多媒體”概念玩了10年以上,早已透支。中大有個“新媒體”理學碩士學位課程,攪攪新意思都好既。

其實攪個副博士都幾好既。 :mrgreen:

原來中大有個“新媒體”,不過俾我就唔敢做白老鼠
整埋副碩副博,都系一條財路喎 8)

rexchen007 寫:n 有冇高人系讀過 bu, city, poly 等mutli related 既master 既可以親身說法??

其實我覺得有個其他科0既學歷墊底仲好啦,萬一CG尼行撈唔掂都有後著做返老本行,尤其是CG尼行咁難行,咁易失業,有後著好D 0既...
有興趣的話就唔會覺得曬 $$$ and time,一兩年時間系人生中好短之麻,至於$$$...讀完先算啦,唔死得0既 (自己騙自己)

rexchen007 寫:n 有冇高人系讀過 bu, city, poly 等mutli related 既master 既可以親身說法??

系啦~ 有無人可以講下... :-?
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章anymator » 24日 5月 2005年, 01:31

下一個semester開始,MIC 個Msc course 會有好大改變,而S'tephen post 出黎o既o個份curriculum 就系最update 架啦,但由於由咩人教,同詳細內容仲系未定,所以就算有今屆o既 full time 或者 extend mode o既學生出黎講有關個course,都只會系估估下,你地問黎都無用。
新生代:"什麼學問我也曉.......每樣只是識少少"
anymator
討論區新秀
討論區新秀

文章web_sdas » 24日 5月 2005年, 01:46

其實我覺得有個其他科0既學歷墊底仲好啦,萬一CG尼行撈唔掂都有後著做返老本行

我雖然有個不是cg的degree, 但當我在cg一行失業的話
我亦自問未必會返本行做呢
一來唔想,
二來便覺得不能灌徹始終而半途而廢的話
我想在那一行發展亦會不能成功

所以終使有多張刀,
我還是覺得只要有一張很利的刀會較為安心
可能這個想法很古老和不合時宜
不過路始終是自己行
所以也不會後悔
若真的有一個我覺得值得和應該去的讀書機會我都會想去的[/quote]
web_sdas
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 24日 5月 2005年, 02:22

曾和大學導師傾過, 大家都認為如真的想學野, 就應該出國, 去一些cg比較發達的地方學最新知識/技術...
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章web_sdas » 26日 5月 2005年, 23:10

認同啊
(儲蓄中...)
web_sdas
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 26日 5月 2005年, 23:49

出國洗費好大..... 又好難搵 freelance 幫補家計 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Terry » 27日 5月 2005年, 00:34

出國都可以freelance洗下大餅呱...

我現在的情況,所儲蓄的只夠兩年自己洗費還要三餐住宿靠屋企,學費惟有寄望grant loan, 無就non-mean都要借,到時希望上天打救有D freelance 幫補,若要我再儲多兩年錢,我情願放棄讀書尼個諗頭,一來到時讀完都三張近,二來....要養家ga la...玩唔到咁多年,自己呀媽都申過我讀乜鬼書呀......,讀咁耐仲唔夠皮咩......

尼個就系我0既現實 :( ,惟有買條六合彩話唔定中左那我就可以無後顧之憂啦
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章web_sdas » 27日 5月 2005年, 01:47

出國又好, 在港讀書又好
洗費當然大架啦
不過兩樣都可豐富自己的修為
而且也是一直以來的心願
緃使現在不去旅行和玩少的食差的
我都會努力的

Terry,
若是你的情況, 不如選擇出來工作
再找part-time讀不是更好嗎?
始終我也覺得邊工作邊讀書得到的會是更多
當然這一定會比你full-time讀書來得更辛苦
不過是值得的
web_sdas
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 27日 5月 2005年, 08:26

會唔會出左國讀時,又想逗留返外地工作! :mrgreen:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Terry » 27日 5月 2005年, 14:13

web_sdas 寫:出國又好, 在港讀書又好
Terry,
若是你的情況, 不如選擇出來工作
再找part-time讀不是更好嗎?
始終我也覺得邊工作邊讀書得到的會是更多
當然這一定會比你full-time讀書來得更辛苦
不過是值得的

其實我在上年之前的兩年半都是在做老本行及邊讀part time的,不過其中較後半年才開始上有關3d animation 的科程,真系榭曬... :-| 。我尼年巳決定如果interview result fail 的話 (之前報了的某full time programme),就立下決心找份相關職業邊做邊學,放棄讀full time 的諗頭,搵唔到相關職業,就做返老本行騙飯食,到時都會讀part time,但唔會選擇part time master,此終對這東西無乜信心,如果學唔到野不如唔讀,情願讀下其他part time 短期課程好過

但點解有D人硬系想讀書???
在我尼講,讀完會比較有信心,自己有D可能唔巖0既諗法,如果唔讀下相關的full time 課程俾時間浸下,自己就唔夠信心系相關職業立足,同埋工作上學到的見到的,可能會無咁全面
其實大家系點諗?

讀書又好工作又好,我諗只要仍對CG存有幻想就行,相信這是幾好的人生目標,因為實在有太多進步空間,太多野學,亦太好玩,大家都努力 :mrgreen:
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Terry » 27日 5月 2005年, 14:18

S'tephen 寫:  

會唔會出左國讀時,又想逗留返外地工作! :mrgreen:

若有機會逗留返外地工作,我怎樣都唔會願意逗留返香港工作,香港有什麼好? :?:
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 10日 6月 2005年, 03:54

如果你想找該課程的畢業生問問,我已知的,這裡有兩個!
如果有心,E-mail或icq問下意見囉!

vincent
http://www.cgvs.com/forum/viewtopic.php?t=4278
http://www.miniforum.org/showpost.fcgi? ... 1&tempid=2
http://www.miniforum.org/showpost.fcgi?MGID=1368121&page=1&tempid=2(無圖)

Clef Tse (Teresa)
http://www.cgvs.com/forum/album_comment.php?pic_id=810
http://www.cgvs.com/forum/album_page.php?pic_id=810

Auroral Snare
圖檔
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 10日 6月 2005年, 09:18

Teresa..... 系咪我識那個呢..... :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Joker » 10日 6月 2005年, 13:21

h2o 寫:Teresa..... 系咪我識?個呢..... :mrgreen:

佢個姓好似.......... :mrgreen:
要問下 Google 啦 :mrgreen:
頭像
Joker
討論區新秀
討論區新秀

文章szetodog1 » 11日 6月 2005年, 01:38

friend 講
mic 被 sd 吞並, 非合並

Dr Alpha Lee, Lecturer

Dr Lee was formally from the Key Centre of Design Computing and Cognition of the University of Sydney (Australia). He was bra bra bra bra .... He speaks fluent English, Mandarin, Cantonese, Japanese, and daily life French, Spanish, German, and Italian, and has been to 7 continents and 92 countries.

92 countries ...
szetodog1
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客