“票選”一個工作者需要讀幾多年書

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

cg工作者需要讀幾多年書?

多過 4 年
27%
4 年
8%
3 年
17%
2 年
6%
1 年
8%
少於 1 年
8%
自學 或 學徒身分
25%

總投票數 : 48

文章Marco » 12日 1月 2007年, 15:25

>下下讀書讀到21-22歲先出來做cg...
>浪費太多時間
>因為cg既實際工作經驗先最重要

其實某程度上我都同意你咁講, 視乎自己想做乜
如果系畫o野, 講真我都覺得學校未必真系幫到太多, 反而個人o既經驗仲緊要

如果講我個 Case, 我一直讀到26歲先畢業, 初入行時真系灰到爆,
同自己同年o既人都已經做o左好耐, 自己先新入行, 又唔夠人熟手...
講得難聽 d, 初時真系會覺得自己系特種豬頭丙 :oops:

但做落就會發覺, 有 d o野會系人地做唔到, 只有自己做到,
隨住自己年資越來越高, 始終都會追得番 d 經驗, 唔駛太心急,
而且過多幾年會發覺, 讀多幾年書可以令自己o既發展空間大 d

咁當然, 做落o野發覺有需要先再讀書都得
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Vantage » 12日 1月 2007年, 16:14

再加上cg日新月異, 就算以前讀得更高都好, 做做下之後自然想再讀充實一下

>wink99兄唔講唔覺個post都幾耐下
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 12日 1月 2007年, 17:58

>再加上cg日新月異, 就算以前讀得更高都好, 做做下之後自然想再讀充實一下

系, d 技術真系變得好快... 無論 software 同 d 科技都系

讀 d 應用o既o野又用唔到好耐...
讀 d 太 academic o既o野又冇幾可用得著... (我俾老細話過:你有好多特殊技能, 但用唔著呀... :evil: )

加上工作時間長, 收工後唔好話讀書, 即刻訓就差唔多, 真系好容易坐多幾坐俾 d 後浪沖走 :o

不過話時話, 而家好多學校開埋曬 d 乜怪胎 multimedia 科... 真系好睇唔好用, 自己上網搵o下料好過
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 12日 1月 2007年, 22:51

不過話時話, 而家好多學校開埋曬 d 乜怪胎 multimedia 科... 真系好睇唔好用,

你的意思是指哪一些?
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 12日 1月 2007年, 23:36

包羅萬有, 十八般武藝咩都有得學個d??
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Marco » 15日 1月 2007年, 09:30

>包羅萬有, 十八般武藝咩都有得學個d??

全中, 我都讀o左個呢 d degree, 畢業時鬧住走 :cry:
(有好多人屋企窮, 好難先有機會讀書, 咁就...)

好多時 d 學生連基本概念都未打穩就亂吹一餐, 都唔知系學校責任多定系學生責任多 :x

雖然好就好在乜都有幾會試o下, 但衰在train唔到專業人士出o黎 :-?
咁train專業人士個代價就變o左由業界承擔...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 15日 1月 2007年, 17:38

你又講得啱喎, 反而大陸讀3 - 4 年 (專科 or 本科) 真系 train animation related only, 當然有d 學校同香港一樣, 周身刀..... :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Marco » 15日 1月 2007年, 18:47

所以如果講番做CG工作者要讀幾多年書, 真系好難講...

好多時我覺得 Artist o既功力系靠自己練番o黎, 主要都唔系學校train出o黎

不過如果做Technical o野o既, 我又覺得一定要讀書, 至少大家都可以expect到讀science科可以讀到幾多同幾深入... 我諗如果一個人想學寫Render, Simulator之類o既o野, 自己學點都冇入Computer Science Department讀幾年好, 起碼學校會train到你睇得明人地 d paper先 :)
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客