中大講座

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

中大講座

文章古董動畫人 » 30日 7月 2005年, 00:09

今晚去左中大搞o個個講座,其間分別由浸大,城大同理大o既老師播放學生作品。在大約談過各自院校在動畫教學上的努力後,又是Q&A時間,MIC 的John (主持稱他為 Father of Animation) 被叫上前台,又是一輪經驗演講。整個過程平平淡淡,發現某些人為了取經而來,全部人頓時變了陪襯品。雖然如此,但多點學術交流,還是一件好事。
喂,呢度究竟系邊度黎架 ?
頭像
古董動畫人
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章動仁 » 30日 7月 2005年, 00:48

MIC 的John (主持稱他為 Father of Animation)

:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
講還講嘛,
咪郁手郁腳先得嫁。
頭像
動仁
討論區新秀
討論區新秀

文章古董動畫人 » 30日 7月 2005年, 00:56

EXACTLY :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
頭像
古董動畫人
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 30日 7月 2005年, 01:04

Isn't John Halas the "father of animation"?! :o :!:
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章Wolf » 30日 7月 2005年, 08:50

哈哈,好稿笑丫。果時我同啲friend就講笑話香港業界好鍾意加啲誇張綽號。我地討論過香港業界邊個系"particle之神","CG之父","CG界十大賤人之首",等等。一早已經定咗個江湖名冊,裡面好似冇John呢個名喔。不過,既然已經收到風,再加個名都唔遲。好,等我寫低..."Animation之父"...John...你話John乜話?
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章古董動畫人 » 30日 7月 2005年, 09:46

stantang 寫:Isn't John Halas the "father of animation"?! :o :!:

系 John Sinarwi 呀,佢響Academic 都有當相地位,凡系有關動畫o既學術交流,通常都會請呢位老先生o既,佢老人家最近響Polyu o既Speed 任教緊,算系半退休狀態。
頭像
古董動畫人
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Wolf » 30日 7月 2005年, 10:21

可唔可以同我地介紹一下多啲佢嘅資料?啱啱做google search,只得幾條關於佢嘅link。不過,照其中比較全面果條

http://www.mic.polyu.edu.hk/bios.html

嚟睇,稱佢為Animation之父又好似誇張得滯喔。可能"香港animation之父"會貼切啲啩?不過就唔知佢老人家對呢個綽號有乜感想。我想知佢響香港嘅學生除咗許誠毅之外,仲有邊個出名嘅animator?
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章stantang » 30日 7月 2005年, 10:57

古董動畫人 寫:
stantang 寫:Isn't John Halas the "father of animation"?! :o :!:

系 John Sinarwi 呀,佢響Academic 都有當相地位,凡系有關動畫o既學術交流,通常都會請呢位老先生o既,佢老人家最近響Polyu o既Speed 任教緊,算系半退休狀態。

Hmm, John Halas is the director of Animal Farm and the author of books like "Masters of Animation", "Timing for Animation"...
he's known as the "father of animation... and of course he's dead already.
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章UV王子 » 30日 7月 2005年, 11:43

仲有我 - UV 王子 呀!!!! 哈哈哈!!! 死未!? :D
頭像
UV王子
討論區新秀
討論區新秀

文章古董動畫人 » 30日 7月 2005年, 22:12

Wolf 寫:可唔可以同我地介紹一下多啲佢嘅資料?

佢老人家o既野,我所知都不多,你大可以去Polyu MIC 自己問佢,佢好健談,就系因為佢太健談,你搵佢傾計,最少要預三個鍾頭,否則你脫唔倒身。

Wolf 寫: 可能"香港animation之父"會貼切啲啩?

....都系稱呼一個o者,叫o個個開心,聽o個個快樂咪得囉。

Wolf 寫: 我想知佢響香港嘅學生除咗許誠毅之外,仲有邊個出名嘅animator?

無記錯的話,仲有C 記CD.

stantang 寫:John Halas is the director of Animal Farm and the author of books like "Masters of Animation", "Timing for Animation"...
he's known as the "father of animation...

再同意不過啦,timing for animation 基本上系一本每一個想認真做動畫o既人必睇o既參考書黎,我有一本買左超過十年o既大陸版,當時賣四十四蚊,成日翻睇,覺得超值非常,獲益不淺。
頭像
古董動畫人
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章小淳 » 4日 8月 2005年, 10:50

請問呢本 "TIMING OF ANIMATION" 重有冇得買呢??
小淳
討論區新秀
討論區新秀

文章古董動畫人 » 4日 8月 2005年, 10:56

PageOne 要訂,競成應該有現貨。
頭像
古董動畫人
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章小淳 » 4日 8月 2005年, 11:09

THANK YOU AR, WHERE IS 競成 ? :?: :)
小淳
討論區新秀
討論區新秀

文章LAMZA » 4日 8月 2005年, 13:42

小淳 寫:THANK YOU AR, WHERE IS 競成 ? :?: :)

系銅鑼灣至灣仔之間!
好多野睇^o^

搵唔到地址,不過有web:
http://www.kengseng.com.hk/home.asp
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章古董動畫人 » 4日 8月 2005年, 13:46

一時間真系搵唔倒個地址比小淳。thx
頭像
古董動畫人
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁