有冇人讀過或知道呢兩間大陸cg學院?

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

有冇人讀過或知道呢兩間大陸cg學院?

文章shape » 9日 12月 2005年, 22:54

shape
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章HammerChugoh » 10日 12月 2005年, 02:12

only heard about IDMT before.

But both looks okay compare to HK's technical school, at least not any better but cheaper.
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章suyu » 9日 2月 2007年, 13:41

大陸最NB的CG學校是火星時代,在北京,你可以去他們的網站看看,網址是www.hxsd.com.cn,也可以在百度上輸入"火星時代"搜索,你就知道了. :oops: [/url]
我是菜鳥
suyu
討論區新秀
討論區新秀

@@

文章cppong1117 » 9日 2月 2007年, 14:41

我e家系Idmt 讀緊@@ ....
我系香港人黎,講真,如果你真系有心機讀ge 話,大陸都算系一個唔錯,不過你ge普通話要ok 先去得@@ .....仲有開頭你會超悶,有好多野都會超唔習慣!!所以如果你覺得自已忍得到的話,可以上去試下,講真,我覺得冇咩野玩,上網又好多網都會block 左你@@ ...
(其實仲有好多野(唔好的))
不過好的就是,咩都冇得玩,你會比較放多d時間去學野@@ ....
(but,呢邊ge教學比較慢)咩都慢....................
唔想講禁多,如果你要讀真系要想清禁,大家交流下吧!!

呢到一個香港人都冇,不過聽人講,大老細系香港人,不過未見過kaka
我個msn:cppong1117@yahoo.com.hk
cppong1117
討論區新秀
討論區新秀

Re: @@

文章suyu » 10日 2月 2007年, 14:09

cppong1117 寫:我e家系Idmt 讀緊@@ ....
我系香港人黎,講真,如果你真系有心機讀ge 話,大陸都算系一個唔錯,不過你ge普通話要ok 先去得@@ .....仲有開頭你會超悶,有好多野都會超唔習慣!!所以如果你覺得自已忍得到的話,可以上去試下,講真,我覺得冇咩野玩,上網又好多網都會block 左你@@ ...
不過好的就是,咩都冇得玩,你會比較放多d時間去學野@@ ....
(but,呢邊ge教學比較慢)咩都慢....................

呢到一個香港人都冇,不過聽人講,大老細系香港人,不過未見過kaka

香港怎麼不推行簡體中文,我看得頭暈,我是四川成都的,大家交個朋友,郵箱是574952566@qq,com
我是菜鳥
suyu
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 11日 2月 2007年, 00:03

香港推行簡體中文! :o 吾好掛!!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 11日 2月 2007年, 03:36

cppong1117 寫:我e家系Idmt 讀緊@@ ....

個大老細一早已經唔系香港人啦....如果你提o個個系姓李o既,我認為佢根本唔知自己買左間"咁" o既公司。

其實去邊學都好,最緊要系自己努力o既o者。不過好想知道,點解你咁另類會走上去IDMT 報名 ? 香港仲有招生咩 ? 點都好,學無前後,繼續努力啦。 :wink:

PS. 有一點想提一提,在下最近同國內某動畫公司合作做野,就聽倒 d 佢地對idmt o既學員或員工o既睇法。該動畫公司的工作人員表示,可能過往idmt 的制作著重於電影制作,所以modeling 方面會以high polygon 為主,而呢種建模方法響一般電視或游戲制作上唔系咁適合,但由於根深蒂固o既培訓,令受訓出黎o既學員或者員工未能響短時間內糾正這個建模的手勢,所以在制作上未能配合。

這個說法孰真孰假實在難以證實,但吸取多方面o既做法,以香港人咁識膊,應該問題不大o既。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章HammerChugoh » 11日 2月 2007年, 08:57

陳根 寫:
cppong1117 寫:modeling 方面會以high polygon 為主,而呢種建模方法響一般電視或游戲制作上唔系咁適合,但由於根深蒂固o既培訓,令受訓出黎o既學員或者員工未能響短時間內糾正這個建模的手勢,所以在制作上未能配合。

Got a question, I can understand game model to use low polygon, but how about TV? most of the time you only smooth it before you render right? :) I just want to know more about how artist work in HK and china.
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章phillix » 12日 2月 2007年, 17:59

about idmt. the boss is from HK(name seems as Singaporese)with bold head , who was one of the tutor/cooperator of City U of evening course of ' Computer Animation and Digital Effect ' on 2000! Cos I've studied there , and it seems something happen ( Idont know ) he asked a lot of students follow him and work in China .....something like that.....
Inspiration is never ending and impossibe is nothing ............
頭像
phillix
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 13日 2月 2007年, 04:02

佢..... d 動作好快架, 依家冇玩 animation 啦, 改左做 game 麻, 之前有個 function 佢好似代表 game 既界別出黎話"尊重知識產權" :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章陳根 » 15日 2月 2007年, 00:03

h2o 寫:佢..... d 動作好快架, 依家冇玩 animation 啦, 改左做 game 麻, 之前有個 function 佢好似代表 game 既界別出黎話"尊重知識產權" :lol:

exactly. :lol: :lol: :lol: :lol:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章cppong1117 » 25日 2月 2007年, 13:41

完來老細唔系 香港人la.@@ e樣我都唔知tim....

陳根
PS. 有一點想提一提,在下最近同國內某動畫公司合作做野,就聽倒 d 佢地對idmt o既學員或員工o既睇法。該動畫公司的工作人員表示,可能過往idmt 的制作著重於電影制作,所以modeling 方面會以high polygon 為主,而呢種建模方法響一般電視或游戲制作上唔系咁適合,但由於根深蒂固o既培訓,令受訓出黎o既學員或者員工未能響短時間內糾正這個建模的手勢,所以在制作上未能配合。

e樣你就講得對@@>...(不過上面我都聽過有d工司,佢地系要求你 build high polygon 之後轉返 low polygon.@@)聽返黎!!系上面d 老師講=.=

不過最緊要都系要自已努力,講真,去左上面之後,真系覺得自已勤力左好多@@ 因為上面真系冇咩玩(除左你話你鍾e 叫雞 or 去桑拿果d)..........
(我個人就唔好呢d)
所以你會用多好多時間放系maya 入面!!
做得多,當然好ga la........ kaka
cppong1117
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 25日 2月 2007年, 14:49

cppong1117 寫:完來老細唔系 香港人la.@@ e樣我都唔知tim....

陳根

e樣你就講得對@@>...(不過上面我都聽過有d工司,佢地系要求你 build high polygon 之後轉返 low polygon.@@)聽返黎!!系上面d 老師講=.=

不過最緊要都系要自已努力,講真,去左上面之後,真系覺得自已勤力左好多@@ 因為上面真系冇咩玩(除左你話你鍾e 叫雞 or 去桑拿果d)..........
(我個人就唔好呢d)

可以去附近深大個"湖"邊吹下風,望下個天。 :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章cppong1117 » 26日 2月 2007年, 09:32

陳根 寫:
cppong1117 寫:完來老細唔系 香港人la.@@ e樣我都唔知tim....

陳根

(我個人就唔好呢d)

KAKA 你黎過呢邊ar??個湖我覺得都幾靚ge,不過睇多幾次就冇feel ga la@@ ...不過講真,一開始去到,真系覺得個湖好靚,影左好多相!!有機會,等我返到香港,我post 上黎比你地睇下^^ .
cppong1117
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 26日 2月 2007年, 13:32

cppong1117 寫:
陳根 寫:

陳根

(我個人就唔好呢d)

KAKA 你黎過呢邊ar??個湖我覺得都幾靚ge,不過睇多幾次就冇feel ga la@@ ...不過講真,一開始去到,真系覺得個湖好靚,影左好多相!!有機會,等我返到香港,我post 上黎比你地睇下^^ .

叫做去過下咁啦,系就望多兩眼啦,遲d 你地會搬,搬左就無得睇架啦。 :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客