MIC 定 MFA

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章h2o » 8日 5月 2006年, 00:32

冇 dergree, master 教鬼咩..... 雖然鬼系我既 favorite, haha :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章陳根 » 8日 5月 2006年, 10:12

h2o 寫:冇 dergree, master 教鬼咩..... 雖然鬼系我既 favorite, haha :lol:

記得某日同art school o既Sunny 傾計,我提及...就黎教書o既最低要求都要Master degree 啦喎,佢話...我地Art Centre 已經系咁啦,教書無Master degree 邊得架 ? 我即時企左響度,無言以對.... :o :o :o :o :o 咁我即系無資格教書啦.... :oops: :oops: :oops: :oops:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章johngalliano » 21日 5月 2006年, 12:07

h2o 寫:冇 dergree, master 教鬼咩..... 雖然鬼系我既 favorite, haha :lol:

我覺得cg 業都應該有類似資歷架構咁既野囉,...實戰三年,點都叻過坐系班房兩年啦,況且果d課程學埋曬d唔等駛野,大部份系冇著實訓練技術就空講創意,好似連地基都未打就起個騎樓咁。兩個字就系:吹水....
有人話,識做事就做事,唔識做事就教書,唔識教書就教人教書。雖然系當笑話咁講,(系有例外)不過一般來講都幾o巖。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章dreiyip » 28日 7月 2007年, 00:29

[quote="johngalliano"][quote="h2o"]冇 dergree, master 教鬼咩..... 雖然鬼系我既 favorite, haha :lol:[/quote]
我覺得cg 業都應該有類似資歷架構咁既野囉,...實戰三年,點都叻過坐系班房兩年啦,況且果d課程學埋曬d唔等駛野,大部份系冇著實訓練技術就空講創意,好似連地基都未打就起個騎樓咁。兩個字就系:吹水....
有人話,識做事就做事,唔識做事就教書,唔識教書就教人教書。雖然系當笑話咁講,(系有例外)不過一般來講都幾o巖。[/quote]

我都好同意...不過有時系教書既角度諗, 佢地又唔系冇料, 不過可能有d因素令到佢地做左幾年野後, 想搵個比較stable既收入, 工作時間呢, 系好多因素下佢地放棄左事業, 轉左做教書, 教下教下, 點都跟唔到industry ga la..咁果時未好似冇乜料gum law..
同埋有時識做未必等於識教呢!
頭像
dreiyip
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章dreiyip » 28日 7月 2007年, 00:30

S'tephen 寫:謝謝!

我以前(我當過helper)哎吔上司讀BU MFA,我明明地BU 定位!
自己主場polyu(在某學術部門讀),明明地mic 定位!

看來多做一點research cityu 。

bu mfa今年先至第二年畢業, 你老細讀既系MA呀?
頭像
dreiyip
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客