科大課程...

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

科大課程...

文章陳根 » 20日 4月 2006年, 17:42

http://www.cl3.ust.hk/chi/programs/program_detail.asp?selectBy=Subject&type_id=24&program_id=291

學費平過polyu,快過polyu 讀完,其他比較各位自己完成。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章HammerChugoh » 20日 4月 2006年, 17:49

I don't like the curicculum, only touch a little bit of everything
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 20日 4月 2006年, 17:50

HammerChugoh 寫:I don't like the curicculum, only touch a little bit of everything

一個字...."中" :lol: :lol: :lol: :lol:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章Truth » 21日 4月 2006年, 01:55

Digital 完 , 再加Multi
的media 課程
果然內容豐富

這個課程除了有良好的性價比外
感覺不是十分吸引
頭像
Truth
討論區新秀
討論區新秀

文章naveen » 21日 4月 2006年, 13:18

:D
最後由 naveen 於 19日 8月 2007年, 17:16 編輯,總共編輯了 2 次。
naveen
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 21日 4月 2006年, 14:51

naveen 寫:1.5 years part-time
相當吸引

其實就要睇你想要張紙,定系想學野o既,年半part time,如果唔洗寫paper,就會同softhard 體無分別,如果要寫,年半又似乎唔夠時間做research 同professor 傾喎。 :oops: :oops:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章FantasyFCS » 21日 4月 2006年, 15:05

陳根 寫:
相當吸引

其實就要睇你想要張紙,定系想學野o既,年半part time,如果唔洗寫paper,就會同softhard 體無分別,如果要寫,年半又似乎唔夠時間做research 同professor 傾喎。 :oops: :oops:

Research Base 果d 應該系MPhil
MPhil o系HKUST Full time min. 都要2年
所以依一個應該唔會系Research Base...

而且以我所知HKUST CL3 同HKUST 其實特別無咩直接關系...
教ge人跟本系兩班人

如果用polyu 果個MSc 同CL3 比好似有D 奇怪
GPU Computation
讀埋依科就考慮上定唔上了...
FantasyFCS
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 21日 4月 2006年, 15:28

FantasyFCS 寫:
陳根 寫:
相當吸引

MPhil o系HKUST Full time min. 都要2年

而且以我所知HKUST CL3 同HKUST 其實特別無咩直接關系...
教ge人跟本系兩班人

由於唔系Mphil,polyu o個又個叫Msc,CL3 呢又系叫咩呢 ? MA ? 如果都系master o既話...咁佢地應該點比較 ? 定系Polyu 個MSc 同CL3 呢個Master 系完全無相關o既野黎呢 ? Master 響CL3度o既字面意義,同以前Alias 搞o既Master class in 乜乜物物o個個Master 系唔系同一個意義 ? 真系....搞唔清楚,煩請FantasyFCS 指教指教。 :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章FantasyFCS » 21日 4月 2006年, 16:55

陳根 寫:
FantasyFCS 寫:
陳根 寫:
相當吸引

教ge人跟本系兩班人

由於唔系Mphil,polyu o個又個叫Msc,CL3 呢又系叫咩呢 ? MA ? 如果都系master o既話...咁佢地應該點比較 ? 定系Polyu 個MSc 同CL3 呢個Master 系完全無相關o既野黎呢 ? Master 響CL3度o既字面意義,同以前Alias 搞o既Master class in 乜乜物物o個個Master 系唔系同一個意義 ? 真系....搞唔清楚,煩請FantasyFCS 指教指教。 :wink:

又唔好話指教,
我自己都唔系識好多...

CL3以我所知只系一個HKUST附屬機構,
佢只系"管理一系列由本地和海外著名學術機構開辦的課程,有關課程由開辦之學術團體負責鑒定"
即系d course 其實唔系HKUST 搞ge...
衰d 講句...依d 系一d 不明來歷ge course.
所以我覺得CL3 唔應該拎去同PolyU 自己搞ge MSc 比

不過呢,剛剛我睇多次個master course
佢state 明系Faculties from University of Wollongong
我唔系好知依間咩U,
所以都唔敢話佢一定唔好...

但我覺得大家唔好當佢系HKUST Master Degree.
而系 University of Wollongong ge Master Degree 睇好dd
details可能要去information session問下佢先知...
或者去
http://www.uow.edu.au/crearts/sad/
睇下依間U ge 資料先...

但系相比Polyu 果個MSc, 始終都系Polyu自己搞番ge
始終信心同equipment 會有保證d.
(CL3 果d course 好多都唔系UST 上)

而且一般Master 分類都會state 清楚系MSc (Science), MFA (Fine Arts), MA(Art), MPhil (Philosophy)

佢叫Master of Digital Multimedia, 就真系好似好少見到依個分類...
GPU Computation
讀埋依科就考慮上定唔上了...
FantasyFCS
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 21日 4月 2006年, 17:15

多謝哂 FantasyFCS ,我同公司同事討論過,佢認為Master of Digital Multimedia 唔系種類黎,因為唔跟任何faculty,所以只系課程o既,問題系佢o既入學要求最少要有學士學位...又似乎唔同一同diploma 喎....咁佢系唔系真系master 呢 ? 真系耐人尋味。 :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 21日 4月 2006年, 21:52

兩位意見很寶貴,有無時間下次出來 E.K.I. 聚一聚。 :oops:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 9日 1月 2007年, 09:52

我覺得佢讀o既o野唔可以叫做一個Master課程... 無論個方向同個程度都好有問題 :(

呢類課程俾我o既感覺只系為買沙紙... 而張紙有冇人睇得起都成問題
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客