請問香港有邊間大學有得讀MULTIMEDIA Degree呀?

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

請問香港有邊間大學有得讀MULTIMEDIA Degree呀?

文章andydee » 7日 2月 2007年, 17:30

本人讀完ive高級文憑的數碼媒體,我好想今年讀Degree,除了青衣ive外有得讀 Degree.請問香港有邊間大學有得讀呀?thank
Hi,各位好
頭像
andydee
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 7日 2月 2007年, 19:36

..... 你d 阿 sir 冇介紹俾你咩?

city 有 creative media, BU 有 GDC, 演藝新校捨好似都會開 multimedia.... 你讀緊書應該會清楚過我 :mrgreen:

仲有好多學校都有同外國大學合辦個d multimedia 既 course.... 不過有d 系著重 programming, 有d 著重 design, 有d 著重 concept 唔知你要邊種, 因為 multimedia 個名太籠統 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章andydee » 7日 2月 2007年, 19:45

我上年5-6月讀完,現在沒有讀書,因為上年因一些事情沒有讀青衣ive的Degree呀!所以請問你們是否知道,可否寫網址比我,方便我去申請及看有關課程資料.thank.
其實我讀動畫.拍攝及電腦特技.因為我讀高級文憑時讀過.
Hi,各位好
頭像
andydee
討論區新秀
討論區新秀

文章禾夫 » 8日 2月 2007年, 23:09

BU 有 GDC

BU 果個叫 DGC, (Digital Graphic Communication), 系傳理學院7個option裡面其中一個option
禾夫
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 9日 2月 2007年, 01:58

...... 變左一間公司添 :oops:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章philipcheng » 7日 4月 2007年, 18:43

我都今年煩緊,我都系讀ive hd 的學生,報左city u 的cm 個科,但想報poly u 的design ,點知poly u 好早要報名,我都唔知道呢樣野 :cry:

我見cityu 入面的cm 人都好鬼勁,好像見佢地成日都比賽win :o
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 7日 4月 2007年, 19:30

依家周圍都有 multimedia 既 degree....... ive kt, ty 都有啦 :lol:

不過睇到我都有d 亂..... 好多都好雜, 唔知想點咁, 出路就話有 十幾廿個職業都得, 真系俾佢地嚇死..........
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章philipcheng » 7日 4月 2007年, 19:49

h2o 寫:依家周圍都有 multimedia 既 degree....... ive kt, ty 都有啦 :lol:

不過睇到我都有d 亂..... 好多都好雜, 唔知想點咁, 出路就話有 十幾廿個職業都得, 真系俾佢地嚇死..........
都系啊!個個科都講到自己萬能咁,不過我覺得city u 會好過poly,ive 的top up都有諗過,不過都唔系太想入個一間
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章purehay » 22日 7月 2007年, 21:36

其實如果想讀有關muti-media的course, 我推薦City University,
city-community college內的top-up degree course. 這是與Swinburne University搞的muti-degree 課程. 除了有教MAYA和Flash的其本使用外, 今年還加入了Charactor Design 的部份. 可以試試上city-web看看. :D
頭像
purehay
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客