請問如果初學者想入行,有什麼途徑?

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

請問如果初學者想入行,有什麼途徑?

文章alvas » 16日 5月 2007年, 09:15

大家好,初次到訪
請多多指教

如果一個初學者(24 歲,在職人士,沒有任何特別技能)
缺乏基本知識或者技能
但卻想從事多媒體或動畫行業
可以有什麼途徑呢?

我留意到主頁的香港生產力促進局的設計課程廣告
其中的多媒體設計商業文憑課程好像提供了比較全面的訓練
這些課程的質素有保證嗎?
另外,認受性又如何?
而除此之外會否有其他選擇呢?

不好意思
問題比較多
謝謝各位的幫忙
alvas
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 16日 5月 2007年, 13:17

多媒體.... 包含好多野, 有 web, 2d, 3d animation, video, motion graphic, sound. 全面的話, 你想包哂以上所有野? 可以話你知其中一瓣已經有排學, 學校所提倡既 multimedia 之不過系每樣濕下只腳, 建議你用多d 時間做資料搜集, 決定左適合自己既路 or 科目, 然後全心全意攻個樣.

課程質素.... 你可以去下個 seminar, 唔駛急住報名, 了解左先啦.

至於認受性方面, 呢行比較著重 portfolio, 呢樣野就要睇自己既努力.]

其他既選擇..... 你系咪只可以讀 part-time course?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章sobig » 16日 5月 2007年, 14:14

agree,

you should do more researches on each topic for multimedia as multimedia is an extremely widen field in the creative industry.

actaully, multimedia courses provide a simple introduction for you. it is not enough to get involved in the real industry.

may be you can do the short course first. then, u can understand those topics much more. eventually, you can know which topic you like best.

yes, portfolio is the all. you can get a job with your strong portfolio without education in some cases.
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章alvas » 16日 5月 2007年, 14:29

如果只論興趣
我對 web、2D、3D graphics/ animation 興趣會比較大
(都好似講得好廣泛...:roll:)
我諗我的確需要做多o的 research...

正如我先前所講
我無特別技能或者專長
因為覺得有趣 (雖然可能無天份)
想試o下向呢個方向發展
所以想睇o下有無方法可以入行
開始時諗住睇o下有無o的 general o的o既 course
等自己對每個 field 都有個 general o既 concepts 同 skills
再深入研究某一個 field
(會唔會我個 logic 錯o左?)

我現階段的確只可以讀 part-time course... :(

最後
多謝大家解答我o既問題 :D
alvas
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 16日 5月 2007年, 15:27

我都做過 stage, graphic, web, 到依家專做 3d lighting

不過我每次都 120% 去盡, 專心學好果瓣知識, 因環境市場變化要轉的話就要快, 然後重頭學過都冇所謂, 之前學過既野一定用得著, 識唔識應用番出黎成為自己既專長, 就要睇你自己.

認真講句, web 既入行門檻低左, 要追既 technique 唔多 (相比起 3d), 人工比以前少左好多. 當然一個精通 art & programming 既 designer 仍然可以搵好多.

3d 初入職人工都系低, 因為學校 train 出黎都未到 production standard, 之後要追既 technique 有好多. 你夠料, 又可以捱過呢段時間, 就系為之"上位".

依家 3d 出路比以前多左, 開始多左外國既 job, 機會更廣, 但系 quality 要接上外國既 standard, 本地做到呢個 level 既人唔多.

要 pro 的話, 條路系好難行架, 我有個句, 講個句, 唔鍾意呃人入行 :evil:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章alvas » 16日 5月 2007年, 15:56

其實我無乜擔心過辛唔辛苦
任何行業都系一樣
要做得出色,自然要付出

其實我o巖o巖畢業,不過唔想做返本行
想搵一行有興趣o既認認認真真咁發展
由低做起、要學要捱,我唔介意
只系... 唔知可以從何入手...
alvas
討論區新秀
討論區新秀

文章ahom2 » 16日 11月 2007年, 17:56

alvas 寫:其實我無乜擔心過辛唔辛苦
任何行業都系一樣
要做得出色,自然要付出

其實我o巖o巖畢業,不過唔想做返本行
想搵一行有興趣o既認認認真真咁發展
由低做起、要學要捱,我唔介意
只系... 唔知可以從何入手...

你好 我是台灣來的 我覺得你可以先去上課學習阿
你們香港不是也有很多教maya的課程嘛 不過我覺得3d軟體固然重要
但是前制的概念 art 等等也都要了解 不然你只會變成一個工匠

像我之前是做商業攝影的 一直到28歲才轉行學習CG
現在是做lighting 目前還算ok la 給你看看我之前上課的學院的教授課程參考看看
http://www.dci.org.tw/96eliteprogram/index2-2.htm
ahom2
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客