請問課程質素

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

請問課程質素

文章Boo » 9日 7月 2007年, 05:18

我系大齡學弟,
請問有無師兄師姐.系藝術學院及理大聯手搞那個[應用及媒體藝術文學士]畢業或讀過.

1.難唔難入呢?我有張多年前畢業IVE 設計diplaorma打底囉..從事設計行業很多年了.有無被收的勝算?

2.另外請問質素如何?
夜間兼讀質素會不會再差遠一點?實用度又如何?因為見佢45個credit中占27個系"應用"部份,搞一大輪商業野.

3.當然最後系因為佢系學士課程.咁樣各位有經驗的.畢業後認受度高嗎?..跟一般學士學位有無差距.系咪系政府認受范圍?我唔系想憑張沙紙"大"老板.只系怕讀完三年.錢又去咗.卻得個"私相受受"的沙紙.

請求各位發表一下讀後感.小弟有興趣
但入學申請迫近咀邊.故請各位體恤小弟惶恐的心情..幫幫忙.
感激!!!
Boo
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Boo » 9日 7月 2007年, 23:08

謝謝...各位有心無心.
都唔使答啦.
因為招生期經己過了.
另外..原來這個所謂[學士課程]...其認受性,其實等同副學士.吹脹,三年讀個副學士...
唉.....>>>>>
Boo
討論區新秀
討論區新秀

文章kuykuy » 10日 7月 2007年, 09:06

讀書其實系俾[多數]人認同其中一個方法, 尤其事大公司的hr同事, 無張沙紙都好難過到佢地0個關
但只要你有能力, 有無沙紙都唔系問題, 你作品做得好就會有人欣賞
kuykuy
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 10日 7月 2007年, 12:00

如果間公司靠 hr 揀人, 睇學歷為主, 唔搵 production 既人做 interview..... 間公司都唔會好得去邊 :P
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客