新手何處學Maya

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

新手何處學Maya

文章greenhead » 22日 7月 2007年, 20:50

小弟對3D動畫很有興趣,知道大部份A級荷裡活科幻電影如蛈蛛俠及魔盜王等也是用maya,一心打算學maya,但發現香港大部份的課程也是3DS max的,香港中文大學的短期maya課程又full 曬,請問各前輩那裡近期會有短期maya班開呢?
以下這個半年的課程好嗎?
http://www.scs.cuhk.edu.hk/scs/course/i ... 01?disp=ch
謝謝

p.s.小弟目的只是想能作自己的3D動畫,不是為入行的。
greenhead
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章dreiyip » 28日 7月 2007年, 00:02

我自己個人建議上course之余, 買digital tutors d片睇..都好易上手
頭像
dreiyip
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章qoola » 28日 7月 2007年, 01:22

去買大陸書...又平又正....仲有埋 d training video CD 隨書附送...
承接各類 3D 繪圖工作 (卡通 , 室內 , 產品)
http://www.chchc.com
http://blog.chchc.com
http://ccchan.cgsociety.org

@﹏@|||
頭像
qoola
討論區新秀
討論區新秀

文章greenhead » 3日 8月 2007年, 21:00

多謝回覆,maya課程搵唔到,書又少。
而家學緊3D max...
greenhead
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 3日 8月 2007年, 21:34

剛剛呢個時間冇姐, 你可以上去睇睇

http://www.hkpcdesign.org
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章stantang » 3日 8月 2007年, 21:38

greenhead 寫:...maya課程搵唔到,書又少。...

Interesting, in fact there're tons available.
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 3日 8月 2007年, 22:21

世事就系咁, 你想搵樣野既時候, 就搵極都搵唔到. 唔需要既時候, 就會成日系你身邊出現 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章俊565 » 4日 8月 2007年, 02:18

dreiyip 寫:我自己個人建議上course之余, 買digital tutors d片睇..都好易上手

我都同意,, dreiyip你有買digital tutors既片?
俊565
討論區新秀
討論區新秀

文章dreiyip » 4日 8月 2007年, 10:50

俊565 寫:
dreiyip 寫:我自己個人建議上course之余, 買digital tutors d片睇..都好易上手

我都同意,, dreiyip你有買digital tutors既片?

阿sir借俾我地睇... :D :D
頭像
dreiyip
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章俊565 » 4日 8月 2007年, 11:56

dreiyip 寫:
俊565 寫:

:cry: :cry: :cry: 咁好既......
你邊度讀書的 :?:
俊565
討論區新秀
討論區新秀

文章dreiyip » 4日 8月 2007年, 23:11

[quote="俊565"][quote="dreiyip"][quote="俊565"][quote="dreiyip"]我自己個人建議上course之余, 買digital tutors d片睇..都好易上手[/quote]
我都同意,, dreiyip你有買digital tutors既片?[/quote]

阿sir借俾我地睇... :D :D[/quote]
你邊度讀書的 :?:[/quote]

HKBU 既ctv~
頭像
dreiyip
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章俊565 » 4日 8月 2007年, 23:39

dreiyip 寫:
俊565 寫:
dreiyip 寫:
俊565 寫:

你邊度讀書的 :?:

HKBU 既ctv~

真系好 :x 羨慕
俊565
討論區新秀
討論區新秀

文章dreiyip » 5日 8月 2007年, 00:10

HKBU 既ctv~[/quote]
真系好 :x 羨慕[/quote]

唔駛羨慕呀, 每個course都有佢好同唔好既地方.....
我都恨人地個course點解咁好...
頭像
dreiyip
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章俊565 » 5日 8月 2007年, 10:20

dreiyip 寫:HKBU 既ctv~

真系好 :x 羨慕[/quote]

唔駛羨慕呀, 每個course都有佢好同唔好既地方.....
我都恨人地個course點解咁好...[/quote]
我讀個個阿sir冇咁好優待 :-|
學習氣氛都麻麻
俊565
討論區新秀
討論區新秀

文章dreiyip » 5日 8月 2007年, 19:19

俾心機讀書la..你仲可以讀, 好好珍惜la..
頭像
dreiyip
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客