想做插畫...

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

想做插畫...

文章 » 15日 3月 2008年, 20:41

我系今年ga中五生./...打算會考完去讀有關插畫 cg ga課程....
本身冇修美術...所以冇咩美術低....
呢間全日..星期一~五....要讀完平面先可以讀插畫

http://www.ktvtc.edu.hk/day/design_courses.asp

唔知入面教果d野好唔好因為d科目名都系咁上下咁- -...
同埋有冇好介紹...=- ="唔該><
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章wkin99 » 15日 3月 2008年, 22:27

這個問題一定要問Andrew啦 8)
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 16日 3月 2008年, 02:53

haha......

我本身十幾廿年前就系讀呢班插畫班出身, 我而家又系喺度教緊, 我講好說話就好似好 hard sell 咁.

咁啦, 你做下資料搜集, 自己分析下, 再問多d而家讀緊既同學, 問埋d其他讀過既師兄, 佢地d意見會比我客觀.

我唯一可以比既意見系, 睇你有冇心去讀, 有心既邊間都會讀得好, hea 住黎讀, 比你入倒英國皇家學院都系死, 明吾明? :wink:
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章 » 16日 3月 2008年, 09:42

明啦~
唔該哂~
我而家都開始自練緊嫁啦 :lol:
討論區新秀
討論區新秀

文章Joker » 16日 3月 2008年, 13:46

講一句現實的話,
如果你只系打算學下野, 讀讀這個也無妨,
如果你打算將來把插畫、設計當成工作, 你還是讀PolyU, IVE吧,
到你出來找工作便會明白,
2萬元學費不是小數目,
要讀, 還是讀一些“認可及正規”一點我課程,
所謂“認可及正規”不是指政府, 而是這個設計界,
當然, 如果你的作品擁有非常高水准,
即使你只是小學程度, 也能夠找到好工作,
沒有的話, 還是細心選擇一下一些認可及正規”的課程,
把錢花在應該的地方上, 將來找工作, 能夠與其他人, 在同等的“起跑線”上
頭像
Joker
討論區新秀
討論區新秀

文章 » 16日 3月 2008年, 14:48

我都知兩萬一年好貴...仲要讀兩年
咁如果讀IVE系咪呢個先..要一萬6千蚊,..
http://www.vtc.edu.hk/prospectus/chi/co ... rse_id=200

同埋我見到升上去果d都要讀3年~4年

http://www.vtc.edu.hk/prospectus/chi/co ... urse_id=39

..佢d課程得呢個有話巖做電腦插畫..職訓教d野好似傳門d..
討論區新秀
討論區新秀

文章Joker » 16日 3月 2008年, 20:32

基本上,系IVE讀設計, 最好都系簡這個
http://www.vtc.edu.hk/prospectus/chi/co ... urse_id=35

出到黎做野, 即使你系讀IVE, Poly
都重要睇你系邊間 School出身
如果簡IVE, 首選都系沙田和觀塘
簡學校不能草率, 最好o親開放日, 入去睇下, 比較下
學歷系跟你一世的, 放多一點時間去謹慎選擇無妨的
頭像
Joker
討論區新秀
討論區新秀

文章 » 16日 3月 2008年, 21:27

IVE,.,,果個要讀三年...第一年萬6...但系第二年2萬7第三年2萬8...我想用放學同放假時間練....如果系IVE我諗我要拎時間去返工...我都知學歷好重要...
但我想兩年之後就出泥做野...搵多d時間去學同練比教好吧,...~
多謝你耐心的回應>3< :oops:
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 17日 3月 2008年, 12:36

我都系大約十年前讀職訓,
雖然我唔系插畫o個班,不過當年o既插畫系教得非常好o既.
如果你系想學"插畫"而唔系"設計",
我個人會覺得觀塘職訓o既插畫班系適合過IVE 同 PolyU,
因為宜家o的設計課程著重mutimedia,
真正落手畫o既機會其實唔太多.

不過要讀插畫班,就真系要先加緊努力提升你o既水平.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kenkenken » 17日 3月 2008年, 15:38

我十多年前 系讀完大一DESIGN,再去 香港插圖藝術學院 跟 吳劍明老師 和 馬富強老師 學畫插圖,吳劍明老師 :idea: 是我的明燈
跟他學畫畫是個好選擇

:idea:
頭像
kenkenken
討論區新秀
討論區新秀

文章kenkenken » 17日 3月 2008年, 16:09

地址
香港插圖藝術學院

九龍彌敦道511號3樓(近油麻地地鐵站C出口)

電話:2781 0037
頭像
kenkenken
討論區新秀
討論區新秀

文章 » 17日 3月 2008年, 18:20

唔該...有冇網止我上網搵左陣~好似冇教電腦畫圖...
討論區新秀
討論區新秀

文章kenkenken » 17日 3月 2008年, 22:17

業 寫:唔該...有冇網止我上網搵左陣~好似冇教電腦畫圖...

香港插圖藝術學院 想當年是教手畫的, 現在不知有沒有教電腦畫圖

電腦只是工具 :roll: , 手畫的經驗是很重要的.
頭像
kenkenken
討論區新秀
討論區新秀

文章 » 18日 3月 2008年, 20:00

:cry: ...但學了電腦繪圖出路會多一些吧...生計都是很大的問題...
討論區新秀
討論區新秀

文章kenkenken » 18日 3月 2008年, 22:51

業 寫::cry: ...但學了電腦繪圖出路會多一些吧...生計都是很大的問題...

:roll: 就算你學電腦繪圖,都要學手繪配合
我都見有些人學完電腦繪圖,走去學手繪畫

http://conceptart.org/forums/forumdisplay.php?f=4

http://www.illustrator.org.hk/home/index.php

你看這些畫師,他們大部份都有手繪的經驗( 識速寫, 素描, 色彩學,透視學, 構圖 等等的知識 )
就算一些出了名的電腦繪圖大師( 以我所知,大部份都是由手繪開始 ), 他們都不時做手繪習練( 速寫, 素描, 寫生 等等)

例如 :一個識畫水彩畫及painter , 同一個只識painter software 的人,
這兩人用painter software畫出來電腦水彩畫 , 兩人的電腦水彩畫作品,感覺是有分別的.( 只是個人見解,不排除有神人可以勁過識畫水彩畫的人 )

畫畫的知識/學問,不比其他學術科目的知識少, 有排學.

以上只是個人見解,只共參考,多多指教
:D
頭像
kenkenken
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客