Stitched Photos

[連結] 任何自拍或參考照片作品
嚴禁連結 "不雅/色情/鬼異/可怖"的照片

Stitched Photos

文章Andrew Lee » 27日 4月 2005年, 17:00

首先喺度恭喜版主,個怪獸比賽攪得好成功。參賽作品的數量及水准遠超出我預期。大開眼界。版主系咪會將所有入圍作品的final及WIP出一本書好似Expose咁,如果系我第一個買。

自從發現部數碼相機有駁相功能之後。間吾中就會玩嚇駁相。近排見倒S’tephen“全境圖”post,令我諗起我 d 珍藏,返屋企開機check下,原來駁理駁埋都吾少。雖然有d駁口做得吾系咁好。又冇S’tephen兄個d 咁專業。但我覺得襟個制 d 相就會自己黏埋一齊好過引。

見個比賽deadline啱啱過咗,大家都應該斟斟。我揀咗部份同大家分享一下。

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
最後由 Andrew Lee 於 28日 4月 2005年, 00:04 編輯,總共編輯了 2 次。
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章HONG KONGer » 27日 4月 2005年, 19:40

正呀!
HONG KONGer
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 27日 4月 2005年, 23:35

頂 ! :lol:
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

:D

文章陳根 » 27日 4月 2005年, 23:36

你. handheld影架喎 .?

見你砌完張相,又唔捨得cut d 唔齊o既邊,就知你影呢d 相系興趣大過職業上o既需要,否則必定大刀一揮,就上下左右都齊齊整整啦,我都系由於hanlheld 影o既關系,都唔會cut 走d 邊,一黎張相會變得好細,二黎d 邊唔系咁齊整,RAW 味仲重d 添
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章Terry » 28日 4月 2005年, 00:09

嘩! 環境好舒適喎~

8) 我都有三張呀~

香港夜景
圖檔

Suede 演唱會開場前
圖檔

地盤...
圖檔
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: :D

文章Andrew Lee » 28日 4月 2005年, 19:56

陳根 寫:你. handheld影架喎 .?

見你砌完張相,又唔捨得cut d 唔齊o既邊,就知你影呢d 相系興趣大過職業上o既需要,否則必定大刀一揮,就上下左右都齊齊整整啦,我都系由於hanlheld 影o既關系,都唔會cut 走d 邊,一黎張相會變得好細,二黎d 邊唔系咁齊整,RAW 味仲重d 添

Yes, yes, I do that just for fun, not for professional use at all. :mrgreen: :mrgreen: .

The reason I didn't crop the broder is because I can crop it anytime I want. But if I croped it, I can't go back to what it was. As you montioned, another reason is it has more 'RAW' feeling, and looks unusal.

Could you some stitched photos you have done? I would like to have a look.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

切磋切磋

文章陳根 » 28日 4月 2005年, 23:13

d 相我搵緊位放,搞掂就放上黎,大家切磋切磋丫
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

見笑

文章陳根 » 29日 4月 2005年, 01:55

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

[img]http://panograph.myvnc.com/image/星期六--中午-中環.jpg[/img]
[img]http://panograph.myvnc.com/image/皇後碼頭.jpg[/img]
[img]http://panograph.myvnc.com/image/科學館.jpg[/img]
圖檔
圖檔
最後由 陳根 於 29日 4月 2005年, 23:58 編輯,總共編輯了 3 次。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章Terry » 29日 4月 2005年, 10:37

哈~ 紅灣半鳥的確系一個有紀念價值的地方
最喜歡渡輪裡的那張
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 29日 4月 2005年, 18:34

Terry 寫:嘩! 環境好舒適喎~

8) 我都有三張呀~

Thanks for sharing Mr Terry. The photos look really nice. The 香港夜景 is very wide bor, how many photos did you stitch together?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

Re: 見笑

文章Andrew Lee » 29日 4月 2005年, 18:43

Hey Mr 陳根

Your photos look really nice. Did you stitch them in the software come with the camera? they stitched very well bor, I can't see the 駁口 at all bor. Very well. And why it has got some dark area in the photos? you did it on purpose? any reason?

this is my favorite, very unusal angle
圖檔
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章Terry » 29日 4月 2005年, 20:43

Andrew Lee 寫:
Terry 寫:嘩! 環境好舒適喎~

8) 我都有三張呀~

Thanks for sharing Mr Terry. The photos look really nice. The 香港夜景 is very wide bor, how many photos did you stitch together?

張夜景用左十一張相駁0既,不過用左photovista駁後先再用photoshop執,但因小弟很少影相,所以時至今日都系得三條相,那張夜景巳經系我最好果張ga la :mrgreen:

我都很喜歡根兄的渡輪,那角度好有坐船的感覺,"浪"下"浪"下,而且很有歷史色彩,話唔定過多十年尼類舊式的渡輪會被淘汰呢...
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 29日 4月 2005年, 23:55

[quote="Andrew Lee"]:mrgreen:

this is my favorite, very unusal angle
quote]

渡輪幅相我都鍾意架,但我更加鍾意 terry 張夜景同andrew 幅車箱相。正
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章陳根 » 30日 4月 2005年, 02:42

Andrew Lee 寫:Hey Mr 陳根
And why it has got some dark area in the photos? you did it on purpose? any reason?

o個d 系水印黎,先幾個月貪過引,整左d 水印上去,不幸地,呢d 相o既原裝版本又唔知"質"左去邊,所以先出呢幾張有水印o既.....唔好意思
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 1日 5月 2005年, 22:33

想問大家會用dc 多,定DSLR ? :D
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 Photograph Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客