> Panorama Photos with QTVR <

[連結] 任何自拍或參考照片作品
嚴禁連結 "不雅/色情/鬼異/可怖"的照片

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章S'tephen » 5日 9月 2005年, 20:09

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 5日 9月 2005年, 20:37

可以講比大家聽,其實你用咩腳架影o架 ?
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章S'tephen » 5日 9月 2005年, 23:05

巴士個張是手持方式影,比較快捷。 :mrgreen:

暫時便用的腳架如下:
    圖檔

海運大廈個幅是用雙單腳架,但有輕微搖晃。
    所以改用“三腳架”加“單腳架”而且方便記錄0,120,240度三個方位的相
    由立法局到迪士尼都是采用這方法。
    “中環區”個張,我影多一幅無用腳架的相,遮左原本個張。

近這幾日練“手動波”,練不使用腳架,直接手持方式,暫時試過兩次。
    只要有足夠的光線,安全快門下,暫時都無問題,怕手震。
    下次可能會試“夜晚”加“手持”。

手持:
    主要控制軸心位置,要完全在空氣中掌握軸心位置是比較難。
    所以我用了台角(起角位)做參考,大若捕捉軸心位。轉住圈咁影!另外一張手持方式影的相。

圖檔
    http://www.ec-photo.com/241311-2/02092005.mov
    (自己在教會悶悶地試下唔用腳架影)
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 5日 9月 2005年, 23:49

右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 6日 9月 2005年, 05:49

有好器材,還是要作多方面研究! :D

而且影Panorama 始終都會有盲點,消失點不一致,就會駁不到!
迪士尼車站個張我用了八九個小時做,個頂都系駁唔到!系photoshop 占20個 layar

所以影Panorama 有難易度之分,要考慮構圖的復雜度,
越空曠,越少橫直線交代,駁位就越易駁
例如天空是實色,幅圖就好易駁啦!水池同大門各用半個小時就駁到
同埋Panorama 是影遠境好過近境的,個距離越遠,扭典情況會減低
又會容易d駁!

Happy shooting ! :mrgreen:

ps. 根兄可否post 多次你有一段Panorama 心得! 給小弟參考!
當我影Panorama 時,我發覺我不再是著重拿角度去影靚相。
取而代之,是怎樣去拿“好位置”去影。想研究多一點攝影的學問!
還記得你簽名檔個幅天橋,好正! :D

ps.ps. 我經過星光行,手入了“動畫基礎技法”一書! :mrgreen:  
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 6日 9月 2005年, 12:50

S'tephen 寫: 
有好器材,還是要作多方面研究! :D

同意

S'tephen 寫: 而且影Panorama 始終都會有盲點,消失點不一致,就會駁不到!

大概同意

S'tephen 寫: 越空曠,越少橫直線交代,駁位就越易駁
例如天空是實色,幅圖就好易駁啦!

同意,但咁好似影唔倒d 乜

S'tephen 寫: ps. 根兄可否post 多次你有一段Panorama 心得! 給小弟參考! 當我影Panorama 時,我發覺我不再是著重拿角度去影靚相。
取而代之,是怎樣去拿“好位置”去影。想研究多一點攝影的學問!
還記得你簽名檔個幅天橋,好正 !

心得 ?

我連tripod 都無,無乜心得喎,手渣得定,腳企得穩就系在下o既心得黎啦。而且你似乎影得好過我喎,你講d 心得黎聽先真喎,不過都多謝你仲記得o個幅天橋相。 :wink:

S'tephen 寫: ps.ps. 我經過星光行,手入了“動畫基礎技法”一書! :mrgreen:

恭喜恭喜,咁努力溫下書喎,威林叔叔本書對學動畫有莫大幫助。

圖檔
圖檔
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 10日 9月 2005年, 11:17

當放上screen,長方形的比例好似正d :D

圖檔

http://www.ec-photo.com/261164-2/mov.mov
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章古董動畫人 » 10日 9月 2005年, 11:46

影得越黎越靚呀。
:D
喂,呢度究竟系邊度黎架 ?
頭像
古董動畫人
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 22日 9月 2005年, 11:03

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 22日 9月 2005年, 13:13

古董動畫人 寫:影得越黎越靚呀。

謝謝!
:mrgreen:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 29日 9月 2005年, 23:03

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 29日 10月 2005年, 23:00

圖檔 參觀插畫工作室
連結:http://www.workstation.com.hk/steve1stpage.htm

http://www.ec-photo.com/462607-1/visit2.mov

圖檔 奧運站碼頭
http://www.ec-photo.com/464306-2/21.mov
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 Photograph Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客