攝影討論交流!

[連結] 任何自拍或參考照片作品
嚴禁連結 "不雅/色情/鬼異/可怖"的照片

文章mUser » 19日 7月 2006年, 11:45

喂,你幾時 show off 完你自己 ?
好難頂呀,你仲show埋自己個X樣 。 喂 !唔該你收喇 !
唔通你唔知乜野叫"獻丑不如藏拙"?
你d畫咁雞,d相又普通至極,仲不停咁 show off ,好討厭!

醒下你喇,你又學生我又學生,你讀邊間架?讀上腦呀?
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章HammerChugoh » 19日 7月 2006年, 12:52

進步系一個過程, 重點系你有冇積極既態度. 作品好唔好系e度並唔系特別重要.

mUser 寫:喂,你幾時 show off 完你自己 ?
好難頂呀,你仲show埋自己個X樣 。 喂 !唔該你收喇 !
唔通你唔知乜野叫"獻丑不如藏拙"?
你d畫咁雞,d相又普通至極,仲不停咁 show off ,好討厭!

醒下你喇,你又學生我又學生,你讀邊間架?讀上腦呀?
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mUser » 19日 7月 2006年, 13:49

HammerChugoh 寫:進步系一個過程, 重點系你有冇積極既態度. 作品好唔好系e度並唔系特別重要.

你呢句講得好有道理,完全正確。我都預左有你呢d友出黎講句野黎螺彩。
呢d野我都識講喇。大哥哥
你明白 SHOW OFF 同 虛心學習的分別嗎 ?
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 19日 7月 2006年, 18:18

這位會員的氣憤! 我不能理解。

但你可以 send pm 俾 Zu,叫管理員 delete 左整個post 佢。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章古董動畫人 » 19日 7月 2006年, 19:51

mUser 寫:
HammerChugoh 寫:進步系一個過程, 重點系你有冇積極既態度. 作品好唔好系e度並唔系特別重要.

你呢句講得好有道理,完全正確。我都預左有你呢d友出黎講句野黎螺彩。
呢d野我都識講喇。大哥哥
你明白 SHOW OFF 同 虛心學習的分別嗎 ?

作為一個CG人 , 我同意HammerChugoh 的睇法 , 作為一個普通人 , 我唔反對mUser 的論點. 圖檔
喂,呢度究竟系邊度黎架 ?
頭像
古董動畫人
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 19日 7月 2006年, 21:18

我都有影 panorama 既嗜好, 不過我既重點系要有靚景, 特別既光影, 色調, 氣氛, 事件...... 如果冇以上其中一個條件我唔會影架, 捕風捉影呢家野都系好大學問. 下次舉機之前先諗下個目的系咩, 或者問下自己點解要做 panorama, 系咪有個廣闊既靚景? 駁埋之後可以形成有趣既 pattern?

如果系一d 有趣既畫面, 不妨作個簡單貼題既 title, 等睇既人知你想表達d乜, 同埋唔使下下都整 panorama.... panorama 好難睇到個意思, 而且d 野又 distort 哂, 又冇構圖結構, 影 snapshot 好過啦
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章陳根 » 19日 7月 2006年, 23:17

h2o 寫:我都有影 panorama 既嗜好, 不過我既重點系要有靚景, 特別既光影, 色調, 氣氛, 事件...... 如果冇以上其中一個條件我唔會影架, 捕風捉影呢家野都系好大學問. 下次舉機之前先諗下個目的系咩, 或者問下自己點解要做 panorama, 系咪有個廣闊既靚景? 駁埋之後可以形成有趣既 pattern?

如果系一d 有趣既畫面, 不妨作個簡單貼題既 title, 等睇既人知你想表達d乜, 同埋唔使下下都整 panorama.... panorama 好難睇到個意思, 而且d 野又 distort 哂, 又冇構圖結構, 影 snapshot 好過啦

阿水果然有料到,我影左好幾年Pano 相,突然停左落黎,就系因為響構圖同意義上面越黎越執著,唔再能夠輕易咁話影就求其影,呢個可能系倒退,但我覺得系時候,停一停,諗一諗囉。 :D
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章陳根 » 20日 7月 2006年, 00:04

改左個名原來可以當解決左問題.... S'tephen 果然系SD HD 裡面最食腦o既一個。 :o :o :o
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章HammerChugoh » 20日 7月 2006年, 00:14

佢總算做左d野出尼, 或者唔系特別難整或者好睇.
如果有心既話就教下佢, 冇心就睇下就算囉.

何必講d冇實際作用, 只為打沉人地既說話呢?

你將來做野就知eD說話會令人好難受.
最後由 HammerChugoh 於 20日 7月 2006年, 00:24 編輯,總共編輯了 1 次。
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 20日 7月 2006年, 00:23

點解安德魯哥頓博士要個人工作室放一張賭桌,
一張賭桌同工作有什麼關系。賭桌會令安德魯哥頓有多一點idea 嗎?
多一張賭桌會為工作,增添的是什麼果效。不外乎純粹個人喜好。

我又會問我影panorama 同簡單貼題既 title,點解需要持有一定關系。
我唔系機械,唔好期望上討論區的其他人一定為分享cg才討論cg。
我唔一定為到有趣既畫面才提出討論,

另一方面,我會明白 cgvs人幾年都無貼過2d或3d 作品,的原因。
因為不是有趣既畫面,就水兄的想法:

我做返過軟件一出就埋來講的人比做一個喜歡post 相的人好了。
如果你認為我ed唔相,無構圖無氣氛就不是正正經經的一幅相,
你當我練 mirrored ball 好過啦!

唔明點解起d 有爭執的時間,才鼓起他人認真地討論 panorama。
好明顯我系走在個心畫畫啦! 多過影panorama 啦!
我對distort 的 panorama,自己越睇panorama 越頭暈。
想近排畫下畫,post 下畫囉! 又俾人話... -_-

問題系咪在於panorama 先。
定我Photo Sharing 貼埋畫,d人唔鍾意。
定我唔好貼相,唔好貼畫。

簡單地俾個答案,否則我都幾無所適從。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 20日 7月 2006年, 00:25

陳根 寫:改左個名原來可以當解決左問題....

興之所致而已!無話想解決d咩問題。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 20日 7月 2006年, 09:24

S'tephen 寫:

一張賭桌同工作有什麼關系。賭桌會令安德魯哥頓有多一點idea 嗎?

我又會問我影panorama 同簡單貼題既 title,點解需要持有一定關系。
我唔系機械,唔好期望上討論區的其他人一定為分享cg才討論cg。

另一方面,我會明白 cgvs人幾年都無貼過2d或3d 作品,的原因。

我做返過軟件一出就埋來講的人比做一個喜歡post 相的人好了。

唔明點解起d 有爭執的時間,才鼓起他人認真地討論 panorama。
我對distort 的 panorama,自己越睇panorama 越頭暈。

見你的回應,只能歎句 "朽木不可雕"也。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 21日 7月 2006年, 02:55

呵呵, 我以為你鍾意影相, 影相影到悶, 想尋求進步既空間或者突破.

如果你鍾意畫畫多d, 又有空閒時間, 咁練習多d 啦, 遲d 出黎做野就冇乜機會架喇
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章S'tephen » 21日 7月 2006年, 03:17

h2o 寫:呵呵, 我以為你鍾意影相, 影相影到悶, 想尋求進步既空間或者突破.

如果你鍾意畫畫多d, 又有空閒時間, 咁練習多d 啦, 遲d 出黎做野就冇乜機會架喇

攝影系卡住了,正正因為自己突破唔到現有進步既空間,所以停一停。

接近的三個星期在暑假找漫畫班學,是的,出黎做野就冇乜機會架,無暑假罷!

因而畫畫取向大左,但畫畫同攝影兩樣都喜歡。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 21日 7月 2006年, 03:24

陳根 寫:
S'tephen 寫:

見你的回應,只能歎句 "朽木不可雕"也。

好一個"雕", 本來都唔想出聲, 見佢都做過嚇野, 不過一見佢又黎料又up安德魯哥頓博士又賭桌,都系忍唔住出黎贈慶幾句. 有時間睇多d同學嚇人地d畫技好過成日睇人d文章扮系有文化識引經句典啦. 就算你up到天花龍鳳試嚇拎張董賤華同張潮爆spiderman去見工, 睇嚇有無人睬你,學歷.幾高又如何.
第時d老細話你你唔通又同佢講安德尊博士又賭波又乜乜qq咩, 都畢業啦, 醒少少唔好俾人講咗幾年都系dog dog先得架
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 Photograph Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客