新仔多多指教~!!

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

新仔多多指教~!!

文章明王 » 1日 12月 2010年, 00:51

我仲係學徒仔!!想多得到多 d 神人既 comments :D

學了幾個月既 machine design 成果…( 3DS + PS )

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔
明王
討論區新秀
討論區新秀

外號: 弱雞學徒

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 新仔多多指教~!!

文章h2o » 1日 12月 2010年, 13:44

對於我黎講, 3D 除左會用黎起 model 之外, 如果識得做埋 mapping 會更好. 我諗你個機械人上面既 texture 有部分係 2D 加落去, 你自己都會覺得立體感差D, 有唔對位既情況出現.

你初學要同時做 2D + 3D 可能比較吃力, 但如果真係想以後做 machine 時容易D, 一係夾個 3D 既朋友一齊做, 一係自己再學深入D :mrgreen:

BTW, 始終 3D 做唔同角度比人睇係好方便, 如果識整埋個 turntable 轉 360度就更正啦 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章明王 » 1日 12月 2010年, 17:28

T^T 阿sir…講出了我的痛處,全都係 2D 加落去( 繼個畫…囧")

其實勁想深入學整 3D...year2 只係學左 6 堂,唔夠造 ~,~

ps:唔知阿sir你有無 d 學 3D 既途徑分享到比我呢 ??
明王
討論區新秀
討論區新秀

外號: 弱雞學徒

文章h2o » 1日 12月 2010年, 17:57

aiya.... 我地幾個 tutors 都係 maya 人, 唔識 max 添.

不過你識 max interface, 其實可以買本大陸書學, 多到爆
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客