練習一張

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

練習一張

文章animatevincent » 28日 3月 2011年, 03:57

獻醜了
個人練習, 一天起稿(紙筆), 一晚PS上色/TUNE色/加TEXTURE
外型係模仿中世紀PLATE ARMOR既頭盔
附加檔案
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 練習一張

文章 » 29日 3月 2011年, 09:49

好靚~
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 29日 3月 2011年, 18:01

好得,真係好得...
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章animatevincent » 29日 3月 2011年, 19:32

多謝欣賞

其實上色都唔係好detail, 盡量KEEP住一晚完成唔好拖, 所以頭頂同最底部份都無乜細執
以前畫野就係有太注重細節既毛病, 整體既TONE反而唔出
而家都要慢慢摸索更好上色方法

我畫既時候會分好多layer, 將光位/暗位/顏色等等分開黎畫, 貪容易個別tune色/加重減弱
不過我都唔知用咁既方法係咪好
我將個psd拆開左做個breakdown, 可以參考下:
http://www.youtube.com/watch?v=Ymdj6Tu8wws

BTW...其實我幾羨慕上面兩位o個類"畫"味較重既風格, 我發覺自己淨係識畫到d野好rigid....
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

文章 » 30日 3月 2011年, 22:22

你有blog嗎~還想看更多呢~ :D
我覺得你可以畫到咁深入很強了
頭頂同最底部份不用執吧,有虛實對比ma
我反而覺得後腦果排太實同埋個背景唔多夾
:oops: 愚見愚見
討論區新秀
討論區新秀

文章毒身屎 » 1日 4月 2011年, 04:48

你係咪做緊animator 呀﹖
定concept artist?
毒身屎
討論區新秀
討論區新秀

外號: 毒身屎

文章毒身屎 » 1日 4月 2011年, 05:02

傳統畫味重既..要少靠ps layer

好似打影咁﹕
傳統畫法係一層layer 包outlines+影
然後同一layer將光位blend暗位做漸變

而唔係開新layer一層打影一層打高光
再用eraser卒

呢種現代digital art 畫法造就咗好多所謂"illustrator"
毒身屎
討論區新秀
討論區新秀

外號: 毒身屎

文章jimmywong » 1日 6月 2011年, 16:22

毒身屎 寫:傳統畫味重既..要少靠ps layer

好似打影咁﹕
傳統畫法係一層layer 包outlines+影
然後同一layer將光位blend暗位做漸變

而唔係開新layer一層打影一層打高光
再用eraser卒

呢種現代digital art 畫法造就咗好多所謂"illustrator"

I am not understand the 1st one method... can you explain more??
I use the second method to draw, hahaha. so i m weak :(
頭像
jimmywong
討論區新秀
討論區新秀

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客