Speed Painting

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

文章TonyCcY » 10日 7月 2005年, 02:12

好靚丫 ,我又想畫,不過一拿上手手震......仲有好滑 , 好難控制 , 我怕大力會畫壞支筆 @_@ 我通常用來汁相,好小畫野 , 請問有冇咩心得 ?
TonyCcY
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章moc » 10日 7月 2005年, 19:15

起勢潦......
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章choihw » 10日 7月 2005年, 21:53

用直覺
不用太在意要如何畫
世外游雲
頭像
choihw
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 10日 7月 2005年, 22:11

spacship
附加檔案
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章leeho » 10日 7月 2005年, 22:43

:mrgreen: moc 您好勁呀 ! 什麼都懂得 :wink: 能寫個教程教導一下小的, 那是天大的恩賜 :wink:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sheep630 » 11日 7月 2005年, 00:10

:-? 還是不太懂配 color, 個charactor一的都唔突出
附加檔案
Martial Art
sheep630
討論區新秀
討論區新秀

文章sheep630 » 11日 7月 2005年, 00:57

:-? 還未掌握到 光暗 ~ :-| 這問moc 同Andrew Lee 你地有的乜畫畫心得
我覺得painting color 變化大 好難掌握. 我用的color差不多都是單色系
附加檔案
sheep630
討論區新秀
討論區新秀

文章choihw » 11日 7月 2005年, 01:53

女仔
附加檔案
頭像
choihw
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 11日 7月 2005年, 18:20

過獎啦....
系咁畫啦..唔好用口講....
畫就得啦...
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章vin » 11日 7月 2005年, 23:27

唔知點解覺得呢個加一雙大眼睛給他,
就成了可愛的殺蟲機械人. : D
vin
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 12日 7月 2005年, 03:39

死啦死啦...我真系上懚........
敝~~~~~~~~~~~~
個腦系咁轉.......
系咁度緊好多機器...........
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 12日 7月 2005年, 05:28

Hey sheep630,

I am afraid that I am not good enought to answer your colouring question, you can see my drawing is quite mono tone as well, still 摸索ing. :mrgreen:

There is no trick for drawing, just see more, and do more

Don't think, feeeeeeeeeeeeeeeeeeel...... :mrgreen:

P.S. moc 好野
附加檔案
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章Andrew Lee » 12日 7月 2005年, 09:04

One more drawing before I go to bed.

Good night :mrgreen:
附加檔案
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章Chin » 12日 7月 2005年, 18:09

Hi Moc:

其實我本人並唔系做 CG 呢行,但偶然機會下開始睇呢個網站,並看到你?作品,起初以為你只是畫怪獸畫得好,但後來見到 "D_man.JPG" 呢幅,真系覺得你好全面。我最鍾意個一幅系 SpeedPainting_moc_002_lo.jpg。 全幅畫?整體感覺好分明...... 顏色好 match... 個公仔亦好突出... 真系好好! :D :D

To all:
我知道系香港做 CG 呢行並不容易,不但工作時間長、電腦 skill要好,而且收入與付出仲不成正比;相對外國,真系相差好遠。但難得你地仍然咁有熱誠、理想系呢個行業發展,真系好佩服。希望政府真系早日實實在在咁,大力推行創意工業,使你地得到公平?機會,公平?待遇! :x

PS: 由於我並不是 CG友,冇呢方面?專業知識,所以我只能以一個 layman ?角色去欣賞你地 d 作品,如果我講錯野,請多多包涵! :o ^^!!
Chin
討論區新秀
討論區新秀

文章Wolf » 12日 7月 2005年, 18:14

睇大家畫得甘興合合,我都有D技癢。等陣偷閒畫一張post上嚟。你地喈板有冇個touch pad?I can't believe how sensitive it is. 買個板返嚟頭果兩個禮拜,啲視窗一直自己scroll上scroll落,仲以為中咗毒,後來先知道原來系個touch pad感應到風!
Wolf
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客