繪畫過程分享

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

文章Andrew Lee » 7日 6月 2006年, 01:49

:mrgreen:
附加檔案
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章bbkill » 7日 6月 2006年, 16:55

:oops:
附加檔案
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 7日 6月 2006年, 18:04

bbkill我想你應是寺田克也的粉絲。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbkill » 7日 6月 2006年, 20:08

wkin99 寫:bbkill我想你應是寺田克也的粉絲。

啊,系忠實o個只呢。
不過其實都有一排想完全擺脫寺田克也呢,但系習之良久,好難擺脫到呢。影響最深都系上色o既方法。
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 7日 6月 2006年, 21:12

bbkill 寫:

啊,系忠實o個只呢。
不過其實都有一排想完全擺脫寺田克也呢,但系習之良久,好難擺脫到呢。影響最深都系上色o既方法。

就看過兩幅作品,共通點是最早期會上一只實灰,這是寺田克也的風格嗎?
這個習慣,我覺得幾好,作用上光暗度的中位會畫得准一點,還有無其他意思呢!

請補充!謝謝!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LAMZA » 7日 6月 2006年, 22:02

bbkill e張畫好正!
你用咩畫?photoshop 定 painter?
& original size幾大、用o左幾多時間?

張畫的角度幾正 :mrgreen:
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbkill » 7日 6月 2006年, 22:44

S'tephen 寫:就看過兩幅作品,共通點是最早期會上一只實灰,這是寺田克也的風格嗎?
這個習慣,我覺得幾好,作用上光暗度的中位會畫得准一點,還有無其他意思呢!

請補充!謝謝!

寺田克也o既風格在於鉛筆線同上色o既模式。佢最常用o既系painter水彩呢。佢o的顏色gradient做得好好,我自己都學唔到好多 :-? 。不過神州o既同胞就個個都對佢好有研究呢。
我又冇特別深究光暗度,不過因為想個tone灰o的,所以落個灰色打左底先。而且上個實色可以睇到figure個form,覺得唔o巖可以改正。深色打底都算系寺田克也其中最常用o既技巧。我自己實驗所得出o既結論系,深色打底再上淺色,o的顏色系會solido的。

LAMZA 寫:bbkill e張畫好正!
你用咩畫?photoshop 定 painter?
& original size幾大、用o左幾多時間?

張畫的角度幾正 :mrgreen:

多謝誇獎。我用painter 9 呢,original 系 2600 X 3700px。斷斷續續個線稿改左4次,上色上左3次(想試下其他tools,但效果不滿意,所以又再填色),都畫左兩三個禮拜 :o 。實際我諗都有兩三day。
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 7日 6月 2006年, 23:41

bbkill 寫:

啊,系忠實o個只呢。

寺田克也都可算近年最紅插畫家,他的作品的確很出色,我都很喜歡,學習他的繪畫技巧是無問題的,反而是造形及畫面設定上應發展自己的方向,發展出自己的風格,由其這幅畫太重他的影子了,就算畫得再好也只是他的影子。 :)
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbkill » 8日 6月 2006年, 00:47

wkin99 寫:寺田克也都可算近年最紅插畫家,他的作品的確很出色,我都很喜歡,學習他的繪畫技巧是無問題的,反而是造形及畫面設定上應發展自己的方向,發展出自己的風格,由其這幅畫太重他的影子了,就算畫得再好也只是他的影子。 :)

絕對認同呢,但衰在自己又系鍾意o的科幻野。我就系覺得自己已經成左習慣......毒害太深......某個element太相近就會成為別人影子了。
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 9日 6月 2006年, 09:13

bbkill 寫:
wkin99 寫:寺田克也都可算近年最紅插畫家,他的作品的確很出色,我都很喜歡,學習他的繪畫技巧是無問題的,反而是造形及畫面設定上應發展自己的方向,發展出自己的風格,由其這幅畫太重他的影子了,就算畫得再好也只是他的影子。 :)

絕對認同呢,但衰在自己又系鍾意o的科幻野。我就系覺得自己已經成左習慣......毒害太深......某個element太相近就會成為別人影子了。

無他的,攪創作除了技巧就是睇多D,還要讀多D,自己思路眼界就會開闊。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 18日 6月 2006年, 00:16

心血來潮設計了自己咭片,咭片外表pro 唔pro 我不知道!
只是為代表了自己! :D
附加檔案
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 18日 6月 2006年, 00:47

S'tephen 寫:心血來潮設計了自己咭片,咭片外表pro 唔pro 我不知道!
只是為代表了自己! :D

:mrgreen:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 18日 6月 2006年, 00:59

都幾有創意播,這是完成品嗎?
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 18日 6月 2006年, 14:30

是的! 是完成品。
大家可以在polyU, Y大樓, 第7層 拿到我的咭片!(哈哈~ 我Grad show 緊 )
可以去一去看! overall 我其他同學仔d work 好好看,廣告說完!

概念~
前身是想做地圖,街名排列放個人資料,或都放我的技能,深層意思是講“出路”。
現在的咭片有保留這個意思,有一些紅字寫左插圖,動畫,網頁設計等技能。

上一個設計太花了。所以現在這個,先起google map 找一找想要的衛星圖(數張),
再並並貼貼,畫左一條天橋。點解呢!因為“天橋”是方便我設計埋背面的畫面,

正面是衛星圖(鳥瞰圖),背面就會是見到橋低!我想正面同背面夾到同一幅圖!
背面又放一些個人資料,想知是什麼,都系等你去我(我們)的Grad show 。
自己拿來看啦! :mrgreen:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 18日 6月 2006年, 14:48

leeho 寫: :mrgreen:

謝謝!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客