Adobe Illustrator 極致繪圖

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

Re: 讀緊個course第二次AI交功課!請各位指教!

文章Andrew Lee » 6日 10月 2006年, 01:15

wkin99 寫:
vincentchu 寫:讀緊個course, 第二次AI交功課!請各位指教!

:o 吾系馬,真系有人玩D咁o既野, :o

系咯,原來真系有人玩D咁o既野 :o 仲要系活生生一個香港人 :o
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章wkin99 » 6日 10月 2006年, 18:51

頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章milkboy » 9日 10月 2006年, 14:39

其實叫電腦自己對住張相勾出嚟咪得囉,雖然可以無限放大,想起用噴筆畫畫既年代。

人各有志,無謂苛求。 :-|
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 10日 10月 2006年, 01:57

milkboy 寫:其實叫電腦自己對住張相勾出?咪得囉,雖然可以無限放大,想起用噴筆畫畫既年代。

人各有志,無謂苛求。 :-|

你o既講法我就吾多同意啦,對繪畫有要求的都會明白,用那些自動方法做出來的東西,和用過腦花過心思再親手畫出來的作品是兩碼子的事,後者是獨特而有生活的,就如攝影之面世也有人說再沒人畫畫一樣,這說法現時巳給否定了 :D
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 10日 10月 2006年, 02:13

wkin99 哥,網上面有無這些類似 ai file ! (簡單一d 都可以)

我想入門一下!

ps. 我見完成圖好多web都有,有某幾幅重復起不同地方見過。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 讀緊個course第二次AI交功課!請各位指教!

文章S'tephen » 10日 10月 2006年, 02:15

vincentchu 寫:讀緊個course, 第二次AI交功課!請各位指教!

請問是那個course 呢!

這個掣叫“私人訊息”,或者可以用這個! :D

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 10日 10月 2006年, 02:40

[quote="S'tephen"]wkin99 哥,網上面有無這些類似 ai file ! (簡單一d 都可以)

我都吾知有無,咁你有否用過AI呢?
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 10日 10月 2006年, 02:54

上次試過開ai,用一用這一個功能,
我發覺我要上色,就點一下d點點。咁好多點點時就系咁點!

感覺上!

是...

是...真的咁用嗎? (我的模樣: 自己同自己說)

(思想得來的答覆是... )

我估我唔識用

呵呵 (自譏ing)

:D 霎時間停頓

舉手問:

“噴筆畫畫既年代。”是什麼東東?

是否像 cut 紙模,再噴油,其他其他方法,像... ...
像之前cg-forum 有位先輩 post video,making of 噴畫(找不回的舊好文)

:D (知但唔代表識的在想)

下一步是... ...

等人答

THE end
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

ai course

文章vincentchu » 10日 10月 2006年, 09:44

我讀緊其實系生產力插畫 course 。ai系其中一part.不過其實講D表面野。要自己再花心機試。

噴畫時代,我知的是,電腦未成熟,要畫一張逼真插圖,大多數用噴畫。例:空山基,馬富強等也是噴畫年代的代表。

噴畫是用噴槍。cut mask.畫的。十分花時間。長時間會對身體受傷(肺)。

我所知的是這樣。如有錯漏讀多多指教。
頭像
vincentchu
討論區新秀
討論區新秀

Re: ai course

文章wkin99 » 10日 10月 2006年, 09:55

vincentchu 寫:我讀緊其實系生產力插畫 course 。ai系其中一part.不過其實講D表面野。要自己再花心機試。

噴畫時代,我知的是,電腦未成熟,要畫一張逼真插圖,大多數用噴畫。例:空山基,馬富強等也是噴畫年代的代表。

噴畫是用噴槍。cut mask.畫的。十分花時間。長時間會對身體受傷(肺)。

我所知的是這樣。如有錯漏讀多多指教。

讀緊生產力,有邊位導師教緊呀?

你對噴畫也知不少呢。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章vincentchu » 10日 10月 2006年, 10:20

hi wkin99

教ai詩師系伍尚豪peter ng.
頭像
vincentchu
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 10日 10月 2006年, 13:55

vincentchu 寫:hi wkin99

教ai詩師系伍尚豪peter ng.

friend 裡o既 :wink:
有時間都來趁下熱鬧,到時會見到好多你D亞Sir & Miss
香港插畫界年度盛事 - ShowOff + on paper
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章happykalee » 30日 12月 2006年, 04:05

可唔可以教下我點樣電腦自己扣相呀???
同埋有冇d sample 睇下呀???
thxxxx
happykalee
討論區新秀
討論區新秀

文章二少爺 » 30日 12月 2006年, 18:31

Illustrator 的而且確是一套好東西....!
二少爺
討論區新秀
討論區新秀

文章tklamtklam » 11日 3月 2007年, 01:12

二少爺 寫:Illustrator 的而且確是一套好東西....!

何止好東西呀!簡直系偉大發明呀!
我覺得illustrator同photoshop簡直系偉大發明!
頭像
tklamtklam
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客