Speed Outdoor Sketching (SOS)

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

Speed Outdoor Sketching (SOS)

文章h2o » 16日 4月 2007年, 01:37

今日聚會話攪 outdoor sketch 戶外寫生活動, 咁坐言起行喇!! :mrgreen:

我見 Andrew 攪既 speed painting 個 topic 咁 heat, 所以就將 Outdoor Sketching 加上 Speed 呢只字. 一來, 希望帶d 人氣黎; 二來, 就系等大家唔好咁拘謹, 唔好咁在意真唔真, 靚唔靚. 跟據 Andrew 對 speed painting 既定義, 即系 - 快, 隨意, 隨心, 輕松, 一有 idea 就畫. 同埋最緊要 - !

我就自作主張, 將呢個活動名叫 Speed Outdoor Sketching, 以後大家簡稱叫 SOS la :lol:

SOS 同 EKI 我好理想地計劃每月梅花間竹攪落去, 所以第一屆 SOS 就 5月攪啦. 咁啱 5月24日 系佛誕假期, 喺呢日攪有冇問題?

另外我想大家 suggest 地點, 時間長度.....總之有咩意見就講啦, 最後我會總結架喇.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Speed Outdoor Sketching (SOS)

文章陳根 » 16日 4月 2007年, 02:06

h2o 寫:今日聚會話攪 outdoor sketch 戶外寫生活動, 咁坐言起行喇!! :mrgreen:

我見 Andrew 攪既 speed painting 個 topic 咁 heat, 所以就將 Outdoor Sketching 加上 Speed 呢只字. 一來, 希望帶d 人氣黎; 二來, 就系等大家唔好咁拘謹, 唔好咁在意真唔真, 靚唔靚. 跟據 Andrew 對 speed painting 既定義, 即系 - 快, 隨意, 隨心, 輕松, 一有 idea 就畫. 同埋最緊要 - !

我就自作主張, 將呢個活動名叫 Speed Outdoor Sketching, 以後大家簡稱叫 SOS la :lol:

SOS 同 EKI 我好理想地計劃每月梅花間竹攪落去, 所以第一屆 SOS 就 5月攪啦. 咁啱 5月24日 系佛誕假期, 喺呢日攪有冇問題?

另外我想大家 suggest 地點, 時間長度.....總之有咩意見就講啦, 最後我會總結架喇.

五月底六月頭啦,趕緊功課。 :oops: :oops: :oops: :oops:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章LAMZA » 16日 4月 2007年, 09:01

呵呵!第一個支持!

未諗到地點 & 時間 :mrgreen:
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Calvinprince » 16日 4月 2007年, 09:24

:D
Calvinprince
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 16日 4月 2007年, 12:00

Cool, 吾知會有幾多人參與呢 :wink:
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章h2o » 16日 4月 2007年, 12:16

會唔會有d 咩香港特色既地方就黎拆?? 皇後碼頭幾時拆?

我仲有 suggestion:
油麻地果欄
圍村.....不過我唔系好熟
天主教墳場 (外國去墳場寫生影相好普遍, 澳門既墳場有d 系旅游點添)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章kamanwllllam » 16日 4月 2007年, 12:46

我會參與啊,自中學後都無寫生了.........
:P
頭像
kamanwllllam
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 地獄小威廉

文章S'tephen » 16日 4月 2007年, 13:02

h2o 寫:會唔會有d 咩香港特色既地方就黎拆?? 皇後碼頭幾時拆?

我仲有 suggestion:
油麻地果欄
圍村.....不過我唔系好熟
天主教墳場 (外國去墳場寫生影相好普遍, 澳門既墳場有d 系旅游點添)

記得vin兄的作品想起石硤尾。
http://www.cg-forum.com/main/album_page.php?pic_id=830
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 16日 4月 2007年, 14:29

聽聞過有處好正的世外桃源叫..."九華徑"......
有齊木屋....村屋........爛屋....貓仔........半邊山嶺.........空氣清新......
好多攝友都曾到那裡......
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 16日 4月 2007年, 16:41

SOS都比你諗到,真系天才呀! :mrgreen:

我舉腳支持!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Calvinprince » 16日 4月 2007年, 21:09

每一達地方會停留幾耐呢? :D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 16日 4月 2007年, 22:03

視乎地點遠近啦, 時間上我 prefer 早d, 當朝早 11:00 開始, 13:00-14:00 lunch 然後繼續.... 有d人可能下晝先得閒, 咁咪 join 下晝 lor.

可能到 17:00左右, 搵個地方聚集 or 去 cafe, 交換睇下. 如果有新手, 而且肯接受意見, d 前輩就指導下佢地啦.

完左之後就 post 番d 作品上 cg-forum :mrgreen:

我做得攪手呢..... 地點交通, 人流都系主要因素. 如果去郊區就要考慮下安全 & 天氣問題. 因為去郊區, 附近又冇 support 的話, 要拎多好多野, 如果咁既情況會避開夏天唔揀呢d 地方.

秋冬郊游寫生真系幾舒服..... 而且自己一個人好難咁做, 一大班人有照應就最好 :wink:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 16日 4月 2007年, 22:10

wkin99 寫:SOS都比你諗到,真系天才呀! :mrgreen:

我舉腳支持!

:oops: 死仔玩野..... 呢個活動都靠你指導下後輩, 好多新手唔敢自己一個人出去畫, 依家有一大班人會自在d :wink:

另外好似我呢d 咁懶既人, 有呢d 活動迫我畫野都唔錯 :lol:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章Calvinprince » 16日 4月 2007年, 22:21

山頂都唔錯...又有0野食....好好似幾多0野..
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 17日 4月 2007年, 00:25

h2o 寫:呢個活動都靠你指導下後輩, 好多新手唔敢自己一個人出去畫, 依家有一大班人會自在d :wink:

:oops: 咪前輩後輩啦,小弟雖然畫野廿多年,出外寫生都只試過一次,我都怕丑架!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客