什麼是"concept art"?

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

什麼是"concept art"?

文章Alex-Chung » 29日 4月 2007年, 10:36

我是初學素描的,已幾個月了,發覺學畫唔會比以往讀書輕松, 但不同的是--畫畫 較學一些我覺得沉悶的學科開心. 相同的是--覺得好多野唔識, 好多野要practice!
"concept art", 其實大概是什麼art?
Alex-Chung
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Alex-Chung » 29日 4月 2007年, 11:35

希望大家指點迷津,是最近完成的.
附加檔案
Alex-Chung
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 29日 4月 2007年, 19:13

幾個月就畫到咁相當吾錯播,我當年學左幾個月重系畫生果咋! :mrgreen:

我覺得D暗位可再重D,整個形都未太准,加油吧。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Alex-Chung » 30日 4月 2007年, 08:41

Thanks wkin99 :P , 事實我d形未准 :oops: , 有時照著相片畫人物,要畫幾張先畫得似d.
真正上堂: 石膏畫到口和耳, 靜物畫到酒瓶, 椰子和皮鞋. 我有個friend話佢已前學幾個月, 仲畫石膏幾何體咋 :wink: . 其實,現時d亞sir, 系唔系怕學生心急得滯, 才教快d :?:
平日我應該點plan去練畫(每日只有2-3hrs練), 最近發覺自己最鍾意寫明星寫真和"多幾級"的書. :mrgreen: ,各大哥已往系點plan嫁.
我仲想知concept art 是什麼?
Alex-Chung
討論區新秀
討論區新秀

文章AnthonyYung » 30日 4月 2007年, 15:47

Alex-Chung 寫:Thanks wkin99 :P , 事實我d形未准 :oops: , 有時照著相片畫人物,要畫幾張先畫得似d.
真正上堂: 石膏畫到口和耳, 靜物畫到酒瓶, 椰子和皮鞋. 我有個friend話佢已前學幾個月, 仲畫石膏幾何體咋 :wink: . 其實,現時d亞sir, 系唔系怕學生心急得滯, 才教快d :?:
平日我應該點plan去練畫(每日只有2-3hrs練), 最近發覺自己最鍾意寫明星寫真和"多幾級"的書. :mrgreen: ,各大哥已往系點plan嫁.
我仲想知concept art 是什麼?

我聽以前個阿sir講
有d人怕學生好快悶
唔學
所以會教快d

我都唔敢同你講concept art系咩
不過睇下呢個專訪可能幫到你
http://www.cgvisual.com/headlines/ALint ... ter_p1.htm
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

文章Alex-Chung » 30日 4月 2007年, 23:31

Thanks AnthonyYung :wink:
Alex-Chung
討論區新秀
討論區新秀

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客